Εκλογές θρίλερ για τη Μέρκελ στη Βαυαρία σήμερα | Τα σενάρια και οι κίνδυνοι

εκλογές-θρίλερ-για-τη-μέρκελ-στη-βαυαρ-752982
  • Θρίλερ με απρόβλεπτες συνέπειες η σημερινή εκλογική αναμέτρηση
  • Οι κάλπες στην Βαυαρία θα κλείσουν απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος)
  • Ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται αργότερα το βράδυ
  • Οδυνηρή ήττα της CSU που προκαταλαμβάνουν οι δημοσκοπήσεις

Σε θρίλερ με απρόβλεπτες συνέπειες έχει εξελιχθεί η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία, όπου οι εκλογές επί δεκαετίες ήταν μια σχεδόν αδιάφορη διαδικασία με κυρίαρχο την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), η οποία διατηρούσε την απόλυτη πλειοψηφία σχεδόν ανελλιπώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οδυνηρή ήττα της CSU που προκαταλαμβάνουν οι δημοσκοπήσεις εδώ και εβδομάδες αναμένεται να δώσει το έναυσμα για εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν απλώς την ανατροπή του Αρχηγού του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και την διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ή την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο INSA για την εφημερίδα Bild, η CSU περιορίζεται μόλις στο 33%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 18%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 14%, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5,5%. Αν τα προγνωστικά επαληθευθούν, ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα θα περιελάμβανε την CSU, την FDP και τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους ή, όπως συμβαίνει στην Έσση και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, μόνο την CSU και τους Πράσινους.

Αυτό ωστόσο που μοιάζει αναπόφευκτο για τους Χριστιανοκοινωνιστές είναι η εσωτερική κρίση της επόμενης μέρας. Ήδη ο κ. Ζεεχόφερ παίρνει αποστάσεις από την ευθύνη για την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, για την οποία, όπως λέει, αποφασίζει ο διάδοχός του στην Πρωθυπουργία του κρατιδίου και εκ νέου υποψήφιος Πρωθυπουργός, Μάρκους Σέντερ. Ο τελευταίος από την πλευρά του θεωρεί ότι το κόμμα του «χρεώνεται» την προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, η οποία επιβάρυνε ιδιαίτερα το κρατίδιο της Βαυαρίας, που μετατράπηκε σε βασική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την λεγόμενη «βαλκανική διαδρομή». Αυτή ακριβώς η πολιτική έχει γίνει κατ΄επανάληψη η αφορμή προστριβών του κ. Ζεεχόφερ με την κ Μέρκελ, προκαλώντας συζητήσεις ακόμη και σχετικά με ενδεχόμενη αποχώρηση της CSU από την Χριστιανική Ένωση με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ( CDU).

Ο Αρχηγός της CSU ήταν όμως ο υποκινητής και της τελευταίας ενδοκυβερνητικής κρίσης, γύρω από την συμπεριφορά του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς – Γκέοργκ Μάασεν, στα βίαια επεισόδια ξενοφοβίας στο Κέμνιτς της Σαξονίας.

Η Βαυαρία έχει για πρώτη φορά αποκτήσει έναν κομματικό σχηματισμό δεξιότερα της CSU

Σήμερα η Βαυαρία των 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, των 13 εκατομμυρίων κατοίκων, της βαριάς βιομηχανίας, του 18,3% του ΑΕΠ της χώρας και του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας στην ομοσπονδία, έχει για πρώτη φορά αποκτήσει έναν κομματικό σχηματισμό δεξιότερα της CSU, κάτι που ο πατριάρχης του κόμματος Φαντς Γιόζεφ Στράους είχε καταφέρει να εμποδίσει. Αντιθέτως, η επιλογή του Χορστ Ζεεχόφερ να προκαλεί συνεχώς προβλήματα στην Άγκελα Μέρκελ, φέρνει πρώτα από όλα γκρίνια και φθορά στο δικό του κόμμα που τον θεωρεί υπεύθυνο για τους τριγμούς στα θεμέλια του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι κάλπες στην Βαυαρία θα κλείσουν απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων. Ξεκάθαρη εικόνα ωστόσο αναμένεται αργότερα το βράδυ.

Η Καγκελάριος όμως έχει σήμερα το βλέμμα στραμμένο στην Βαυαρία και για έναν ακόμη λόγο: Στις 28 Οκτωβρίου διεξάγονται εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, με τη συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών/Πρασίνων υπό τον Φόλκερ Μπουφιέ να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, CDU, CSU και SPD καταγράφουν απώλειες σχεδόν 10 μονάδων.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook