Εκλογές: Δείτε ποιος νομός ανακηρύχθηκε «πρωταθλητής» στην αποχή

εκλογές-δείτε-ποιος-νομός-ανακηρύχθη-289914

Η αποχή στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου άγγιξε το απίστευτο ποσοστό του 43.4 %. Ωστόσο ένας νομός αναδεικνύεται περίτρανα πρωταθλητής της αποχής στην αποχή. Πρόκειται για τον ακριτικό νομό της Φλώρινας. Στις κάλπες του Ιανουαρίου είχαν προσέλθει μόλις 35.247 ψηφοφόροι από τους συνολικά 89.526, δηλαδή ποσοστό 39%. Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Από τους πλέον 89.666 εγγεγραμμένους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 32.770, δηλαδή το 35,99%. Πρακτικά, μόλις ένας στους τρεις ψηφοφόρους.

Οι ακρίτες της Φλώρινας εξακολουθούν να έχουν γυρισμένη την πλάτη στους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. «Οι πολίτες μας είναι απογοητευμένοι από τη γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Βαρέθηκαν να ακούν όλο υποσχέσεις και μεγάλα λόγια» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος.

Πάντως στο γεγονός ότι η Φλώρινα ήταν ο πρώτος νομός σε αποχή συνέβαλε και η μετανάστευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Πρεσπών. Τον Ιανουάριο από τους 7.171 εγγεγραμμένους ψήφισαν μόλις οι 1.593 δηλαδή ποσοστό 22%. Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής οι ψηφοφόροι μειώθηκαν σε 7.160 και τα ψηφοδέλτια αντίστοιχα σε 1.485, δηλαδή ποσοστό 20%. Με απλά λόγια, στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ψηφισε μόλις ένας στους πέντε εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

«Και αυτό είναι λογικό, καθώς στους καταλόγους εμφανίζονται περισσότεροι από 7000 ψηφοφόροι, όταν στην απογραφή του 2011 υπήρχαν 1.600 άτομα. Υπάρχουν χωριά που οι κάτοικοί τους είναι στο εξωτερικό και δεν έχουν σβηστεί από τους καταλόγους. Όπως το Αντάρτικο, πρώην Ζέλοβο, το οποίο έχει 84 κατοίκους ενώ περίπου άλλοι 2000 είναι στον Καναδά. Προσπαθούμε να κρατούμε ενημερωμένους τους καταλόγους σβήνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα όσους έχουν περάσει τα 100 χρόνια ζωής.» είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης. Με την εκτίμηση του δημάρχου συμφωνεί και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο πατέρας του οποίου διατηρεί γνωστή ψαροταβέρνα στους Ψαράδες Πρεσπών. «Όσοι μένουμε στην περιοχή πήγαμε και ψηφίσαμε. Η μεγάλη αποχή είναι από εκείνους που έχουν χρόνια στο εξωτερικό αλλά και από αυτούς μένουν πλέον στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ποιος θα δώσει σήμερα 200 ευρώ σε καύσιμο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα» αναρωτήθηκε εύστοχα.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook