Εκδήλωση στο Νοσοκομείο Χανίων | «Σε τροχιά κατάρρευσης η δημόσια υγεία»

εκδήλωση-στο-νοσοκομείο-χανίων-σε-τρ-132957

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ ανάγκη ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, με άξονες την αναβάθμιση των υπηρεσιών του και την παροχή σε όλους τους πολίτες, ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές, διαπιστώθηκαν σήμερα σε εκδήλωση «για τις επιπτώσεις των μνημονίων στην υγεία», στο Νοσοκομείου Χανίων.

Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πρώτα ο Άνθρωπος» και η Ριζοσπαστική Αγωνιστική Συσπείρωση γιατρών Νοσοκομείου Χανίων, μίλησε ο κ. Ανδρέας Ξανθός (Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος τομέα Υγείας) και ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων κ. Γιάννης Σαρρής, προλόγισε την εκδήλωση, επισημαίνοντας τον ρόλο του Δήμου στην παροχή υγειονομικής φροντίδας στους πολίτες.

 Ανδρέας Ξανθός: «Αναγκαία η ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας»

«Αυτήν την περίοδο στη χώρα μας, η δημόσια περίθαλψη είναι σε μια τροχιά κατάρρευσης. Γιατροί και εργαζόμενοι δίνουν έναν  πολύ σκληρό αγώνα για να ‘κρατήσουν όρθιο το σύστημα’ και να μπορέσουν παρά τις αντιξοότητες και παρά το καθεστώς εργασιακής εξόντωσης και μισθολογικής εξαθλίωσης, σε μια περίοδο που η κοινωνία φτωχοποιείται και που οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το δημόσιο σύστημα υγείας. Παράλληλα, τα νοσοκομεία της χώρας δυσκολεύονται πάρα πολύ να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση», τόνισε σε δηλώσεις του, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξηρός.

Ο ίδιος, διαπίστωσε ότι «είναι απαραίτητη μια δέσμη παρεμβάσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, η οποία πρώτον θα ανακουφίζει τους πολίτες από την διαδοχική οικονομική επιβάρυνση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης συμμετοχής τους στο κόστος περίθαλψης, δεύτερον θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε όλες τις δομές και υπηρεσίες υγείας και τρίτον θα εξασφαλίζει την επιβίωση των δομών υγείας με στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων».

Παράλληλα, όπως είπε «χρειάζεται ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας»,  καθώς, «κανείς δεν υποστηρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σύστημα και πριν από την κρίση, με ανυπαρξία ελέγχου, αδιαφάνεια, συναλλαγή με συμφέροντα, διαπλοκή και διαφθορά».

«Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε μια προοπτική αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης και διασφάλισης του κοινωνικού δικαιώματος του πολίτη να έχει πρόσβαση σε αυτή», διαπίστωσε.

Γιώργος Σταθάκης: «Η δημόσια υγεία καταρρέει»

Με την επισήμανση ότι  μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια οι δαπάνες υγείας έχουν περικοπεί σε ποσοστό περίπου 40%, ο κ. Σταθάκης, διαπίστωσε ότι «το παράδοξο είναι ότι εκτός από την δημόσια υγεία η οποία καταρρέει υπό το βάρος τεράστιων περικοπών σε ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικούς πόρους και τεχνολογικές υποδομές, καταρρέει και η ιδιωτική, εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της αδυναμίας των ανθρώπων να προσφύγουν σε αυτήν».

Ο ίδιος, τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο καθεστώς προ του 2009, γι’ αυτό «προέχει α κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να φτιάξουμε ένα ενιαίο και καθολικό σύστημα υγείας, προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους, με υψηλές υπηρεσίες υγείας».

Γιάννης Σαρρής: Κίνηση εντυπωσιασμού το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου

«Ο Δήμος και ο κάθε Δήμος μπορεί και πρέπει να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή υγειονομικής φροντίδας στους πολίτες. Το να μπορεί ένας άνθρωπος να έχει καλή διατροφή, καλές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, έναν χώρο όπου να μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς εμπόδια, το να δημιουργούνται σε μια πόλη προϋποθέσεις πολιτισμού, το να βελτιωθούν δηλαδή όλα αυτά που ονομάζουμε ‘καθημερινότητα’, έτσι ώστε ο κόσμος να έχει καλύτερη υγεία, να μην αρρωσταίνει, είναι καθήκον του δήμου», τόνισε από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Σαρρής, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων και επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος».

«Επίσης, ο Δήμος έχει χρέος και καθήκον να στηρίξει τις δομές υγείας και κυρίως τις πρωτοβάθμιες, οι οποίες αυτήν τη στιγμή έχουν τελείως αφυδατωθεί από προσωπικό», προσέθεσε για να τονίσει επίσης ότι «ο Δήμος, πρέπει να έχει μια πολιτική τέτοια, ώστε οι δομές που θα οργανώνει, να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και να μην είναι κινήσεις εντυπωσιασμού όπως το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου που πάει να δημιουργηθεί.

Πρόκειται καθαρά για μια κίνηση εντυπωσιασμού, αφού ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι ήδη όλες οι δομές υγείας δεν έχουν προσωπικό».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook