Εισάγεται το σύμβολο /εa:/ για την απόδοση της χανιώτικης προφοράς

εισάγεται-το-σύμβολο-εa-για-την-απόδοσ-199156

ea

Με τη νέα χρονιά, η μεγάλη και πολυαναμενόμενη για το Ν.Χανίων γλωσσική μεταρρύθμιση είναι γεγονός!

Η Παγκόσμια Φωνολογική Εταιρεία έκανε δεκτή την κοινή πρόταση των Συνδέσμων Φιλολόγων και Γλωσσολόγων Σούδας και Νέας Χώρας για την εισαγωγή γραπτού συμβόλου το οποίο να αποδίδει την χαραχτηριστική μακρόσυρτη προφορά του φωνήματος /ε/ όταν αυτό είναι στο τέλος της λέξης και γίνεται δίφθογγος, όπως λ.χ στη λέξη «φίλε» το οποίο προφέρεται περίπου /φίλεα/.

Πρόκειται για το σύμβολο που εικονίζεται αριστερά και το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί υπερήφανα και πανηγυρικά όχι μόνο σε επιστημονικά πλαίσια, αλλά και στο γραπτό λόγο ευρείας χρήσης και σε επίσημα έγγραφα.

Η εισαγωγή του νέου γραφήματος (γράμματος) ήταν ένα μακρόχρονο αίτημα των τοπικών κοινωνιών που δυσφορούσαν με τις λοιδωρίες των «πρωτευουσίανων», αλλά και των επιστημονικών ενώσεων με αντικείμενο το ακριτικό λεγόμενο και «νεοχωριτο-σουδιανό» (πως έιναι το»αρκαδο-κυπριακό») γλωσσικό ιδίωμα.

Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία της Νεοχωριτο-σουδιανής Προφοράς Στέλιος Πελαγοδρομάκης «το νέο σύμβολο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει το γράφημα Æ, æ που χρησιμοποιάνε οι Γάλλοι».

Οι μόνες αντιδράσεις που έχουν ως τώρα καταγραφεί είναι από ακραίες και ριζοσπαστικές τοπικιστικές ομάδες οι οποίες αξιώνουν την εισαγωγή όχι μόνον του παραπάνω αλλά αντίστοιχων συμβόλων και για το /ο/ και για το /η/ (πείτε λ.χ. «καλό» ή «Μανώλη» με την σχετική προφορά για να δείτε ότι ίσως έχουν δίκιο!).

Η πιο δραστήρια από αυτές τις συνωμοτικές ομάδες με τίτλο Ε.Π.ΕΑ! (το αρκτικόλεξο όπως μάθαμε αντιστοιχεί στη φράση «Επαέ Προφέρεται ΕΑ!») έχει μάλιστα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το κείμενο «Η μεταρρύθμισηα που δεν έγινεα» και γίνεται χαμός.

Να σημειώσομε, τέλος, την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για τα γραφιστικά γραφεία ανά την επικράτεια και τον κόσμο με αντικείμενο το σχεδιασμό και την εισαγωγή του γραφήματος σε γραμματοσειρές. Οι καλύτερες προτάσεις θα βραβευτούν με 500, 250 και 100 κιλά λάδι αντίστοιχα προσφορά του Κουργιαλένειου Ιδρύματος και του ελαιοπαραγωγού κυρίου Συμβεριφοράκη (μπορείτε να στέλνετε συμμετοχές και στο Καβρουμαδάκη).

Του συνεργάτη μας σε θέματα πολιτισμού και γλωσσοφαγείας Φιλολόγου – Συγγραφέα κου Ευτύχη Βαραμβακάκη.

kavroumadaki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook