Εθνική τραγωδία με 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από την πύρινη λαίλαπα

εθνική-τραγωδία-με-50-νεκρούς-και-εκατον-717968

Σε σκηνικό πρωτοφανούς τραγωδίας βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές που μαίνονται ακόμα στην Αττική ανεβαίνει διαρκώς και έχει φτάσει ήδη στους 24 νεκρούς και τους 156 τραυματίες εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η εικόνα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πλήρως.

Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ραφήνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί. Η επιβεβαίωση της τραγικής εκτίμησης ήρθε λίγα λεπτά πριν από τις οκτώ το πρωί, όταν εντοπίστηκαν τουλάχιστον 24 άνθρωποι νεκροί κοντά σε μια ταβέρνα στην Αργυρά Ακτή, στο Μάτι. Οι άνθρωποι εγκλωβίσθηκαν μεταξύ της ταβέρνας και ενός χωραφιού, στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς τη θάλασσα για να σωθούν.

Ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη μάχη για να τιθασευτεί η πύρινη λαίπαλα είναι η δήλωση του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες είπε: «Είχαμε πόλεμο χθες στην Αττική».
Χθες το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα οι κάτοικοι των περιοχών από το Μάτι μέχρι τη Ραφήνα έζησαν φρικιαστικές στιγμές, καθώς αιφνιδιάστηκαν από τις φλόγες και έσπευσαν να βρουν καταφύγιο στις παραλίες. Κάποιοι δεν τα κατάφερα και κάηκαν ζωντανοί, εγκλωβισμένοι από τις φλόγες, ενώ άλλοι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα. 
Μητέρες που είχαν σκεπάσει τα παιδιά τους με τα σώματά τους, παιδιά που
ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, ακόμα κι ένα βρέφος έξι μηνών που υπέκυψε τελικά στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, συνθέτουν την τραγική εικόνα, το μέγεθος της οποίας αποτυπώθηκε γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 20, ενώ λίγες ώρες αργότερα η είδηση ότι ανασύρθηκαν άλλοι τέσσερις νεκροί από τη θάλασσα ανέβασε τον τραγικό απολογισμό στους 24.
Μέχρι νωρίς τα ξημερώματα σκάφη του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος, μετέφεραν συνολικά 689 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες.Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που είχε αργά τη νύχτα στο συντονιστικό κέντρο μίλησε για ασύμμετρο φαινόμενο, ενώ νωρίτερα, από τη Βοσνία όπου βρισκόταν σε ταξίδι το οποίο διέκοψε, είχε πει ότι «Το γεγονός ότι εκδηλώνονται ταυτόχρονα παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά μας προβληματίζει» -αφήνοντας προφανώς ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την αιτία των πυρκαγιών.
Την ίδια στιγμή έντονες είναι και οι υποψίες από αξιωματικούς και την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο που ξέσπασαν οι πυρκαγιές κάτι που αποτελεί πεδίο έρευνας πλέον.
Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.
Έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.
Δραματική είναι η κατάσταση σε Νέα Μάκρη, Μάτι, Ραφήνα και Νέο Βουτζά, όπου δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, δεκάδες λουόμενοι, κάτοικοι και οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί ενώ εκφράζονται φόβοι για αρκετούς νεκρούς. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ είναι οι δεκάδες οι κλήσεις που έχουν δεχτεί για αποκομιδή τραυματιών ή λιποθυμιών από την περιοχή της Νέας Μάκρης, του Νέου Βουτζά και στο Μάτι.

Τρεις από τους νεκρούς είναι, ένας άνδρας μία γυναίκα και ένα 15χρονο κορίτσι. Οι σοροί εντοπίστηκαν στο Μάτι από πεζοπόρα τμήματα και παραδόθηκαν οι δύο ενήλικες σε πλωτά του Λιμενικού και το κοριτσάκι στο επιβατικό πλοίο “Tera jet” που τους μετέφεραν στο λιμάνι της Ραφήνας, απ’ όπου τους παρέλαβαν ασθενοφόρα των ΕΚΑΒ. Οι σοροί των δύο πρώτων έχουν ήδη μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ενώ η επιχείρηση εντοπισμού και τυχόν άλλων νεκρών αφού υπάρχουν επιπλέον αναφορές, συνεχίζεται και έτσι εκφράζεται φόβος ότι ο αριθμός αυτός δυστυχώς θα μεγαλώσει. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον έξι θύματα στο Μάτι, δύο άντρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα όμως από το ΕΚΑΒ.

Οι τραυματίες σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) και τον κύριο Τζανακόπουλο είναι 156, όλοι τους εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 11 κρίνονται σε κρίσιμη κατάσταση και έχουν διασωληνωθεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο όπου έχουν μεταφερθεί.

Πλωτά του Λιμενικού, σκάφη αναψυχής και όλα τα διαθέσιμα πλωτά μέσα επιστρατεύτηκαν και έπλευσαν προς το Μάτι και την γύρω ακτογραμμή για τον ασφαλή απεγκλωβισμό κατοίκων και λουομένων από τις παραλίες.Από το Λιμενικό επιστρατεύτηκαν, τρία πλωτά μέσα, ένα ναυαγοσωστικό και δύο πλοία ανοιχτής θαλάσσης, αλλά και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά από το Μάτι απεγκλωβίστηκαν 120 άτομα.

Συνολικά, έως τώρα έχουν διασωθεί 24 άνθρωποι μέσα από την θάλασσα. To επιβατικό πλοίο Superrunner διέσωσε 5 άτομα από την θάλασσα, δύο ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και συγκεκριμένα τρία ανήλικα και δύο ενήλικες, ενώ πλήρωμα αλιευτικού στο ίδιο σημείο διέσωσε μία γυναίκα. Πρόκειται για λουόμενους και κατοίκους που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά και έπεσαν στη θάλασσα της Ραφήνας για να σωθούν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ανατολικά της Ραφήνας για 13 τελικά Δανούς τουρίστες που τρόμαξαν από την φωτιά στην Ραφήνα, επιβιβάστηκαν σε μία λέμβο και βγήκαν στα ανοιχτά.

Οι ίδιοι επικοινώνησαν με το τηλεφωνικό κέντρο βοήθειας της Δανίας, το οποίο με την σειρά του επικοινώνησε με τις ελληνικές Αρχές και τους ενημέρωσε σχετικά.

Συνολικά έως τώρα έχουν εντοπιστεί σώοι και έχουν διασωθεί από το Λιμενικό και επιβατικά πλοία 11 Δανοί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης και για τους υπόλοιπους δύο, έναν άντρα και μία γυναίκα, καθώς φαίνεται από τον πανικό και την υπερβολικό κόσμο η λέμβος αναποδογύρισε μέσα στη θάλασσα.

Ακόμη 7 άτομα, εκτός των Δανών, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ραφήνας από το Superferry και διασώθηκαν.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις παρυφές της Πεντέλης κοντά στο Νταού και αφού έκαψε σπίτια έπεσε στο σημείο μεταξύ Διώνης και Καλλιτεχνούπολης, στο όρια Πικερμίου-Ραφήνας.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυροί και έσπρωξαν την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, παλιό κομμένο και αναδασωμένο σημείο με μεγάλη ταχύτητα στην εξάπλωσή του και κατεύθυνση προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Νέα Μάκρη, που στη συνέχεια παραδόθηκαν στις φλόγες και κάηκαν σπίτια και υποδομές. Η Πυροσβεστική έλαβε δεκάδες κλήσεις από απεγνωσμένους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν και πραγματοποιούσε συνεχώς απεγκλωβισμούς.

Επί τόπου επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, και δύο ομάδες πεζοπόρα τμήματα. Το απόγευμα εκκενώθηκε το ορφανοτροφείο του Λύρειου Ιδρύματος στον Νέο Βουτζά και στη συνέχεια εκκενώθηκαν όλες οι κατασκηνώσεις σε Ζούμπερι, Άγιο Ανδρέα κλπ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook