ΕΕ: Το 93% των ελληνικών παραλιών έχουν νερά άριστης ποιότητας

εε-το-93-των-ελληνικών-παραλιών-έχουν-νε-137610

paralia-660_13Στην πέμπτη θέση της Ευρώπης βρίσκονται οι ελληνικές παραλίες όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η οποία βασίζεται σε μετρήσεις που έγιναν το 2013.

Πρώτες χώρες στη λίστα είναι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, όπου τα νερά σε όλες τις παραλίες για κολύμβηση, που εξετάστηκαν, κρίθηκαν άριστης ποιότητας.

Ακολουθούν η Μάλτα με το 99% των παραλιών της να έχουν νερά άριστης ποιότητας, η Κροατία με 95% και η Ελλάδα με 93%, ενώ ένα πρόσθετο 6% των ελληνικών παραλιών πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας υδάτων της ΕΕ.

Συνολικά, στη χώρα μας ελέγχθηκαν 2.162 παραλίες.

Tα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» είναι η Εσθονία (6%), η Ολλανδία (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).

Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια, σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.

Ο αρμόδιος επίτροπος για το Περιβάλλον επίτροπος Γιάνες Ποτόστσνικ δήλωσε ότι «αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλή. Ωστόσο», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσον αφορά έναν τόσο πολύτιμο πόρο, όπως είναι το νερό. Πρέπει να συνεχιστεί η διασφάλιση της πλήρους προστασίας των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού, καθώς και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας».

Πώς γίνεται η αξιολόγηση

Οι τοπικές αρχές παρακολουθούν τα δείγματα στις τοπικές παραλίες, συλλέγοντάς τα την άνοιξη και καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Τα ύδατα κολύμβησης μπορούν να αξιολογηθούν ως «εξαιρετικής ποιότητας», «καλής ποιότητας», «επαρκούς ποιότητας» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα δύο ειδών βακτηριδίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης λόγω της παρουσίας λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων. Τα εν λόγω βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες (εμετό και διάρροια) σε περίπτωση κατάποσης.

Ενώ πάνω από το 95% των περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις, το 83% πληροί το αυστηρότερο επίπεδο «εξαιρετικής ποιότητας». Μόνο το 2% ήταν ανεπαρκούς ποιότητας.

Το ποσοστό των περιοχών που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις το 2013 ήταν περίπου το ίδιο με εκείνο του 2012. Ωστόσο, το ποσοστό των περιοχών «εξαιρετικής ποιότητας» αυξήθηκε από 79% το 2012 σε 83% το 2013.

Στις θαλάσσιες ακτές η ποιότητα των υδάτων ήταν ελαφρώς καλύτερη, με το 85% των περιοχών να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής ποιότητας.

Όσον αφορά τις εσωτερικές περιοχές κολύμβησης, δηλαδή τα ποτάμια και τις λίμνες, η ποιότητα των υδάτων φαίνεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο. Το Λουξεμβούργο ήταν η μόνη χώρα, της οποίας όλες τις εσωτερικές περιοχές κολύμβησης χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικής ποιότητας», ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από τη Δανία με ποσοστό 94%. Οι περίπου 2 000 εσωτερικές περιοχές κολύμβησης της Γερμανίας χαρακτηρίστηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας σε ποσοστό 92%.

Πηγή: tanea.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook