«Εδώ στην Κρήτη πάτε σε γάμους ακάλεστοι;» Το… πολιτισμικό σοκ μίας δικαστή σε υπόθεση φόνου στα Χανιά

εδώ-στην-κρήτη-πάτε-σε-γάμους-ακάλεστ-664141

Ένας ολόκληρος νέος κόσμος φάνηκε να αποκαλύπτεται χθες στα μάτια της προέδρου Εφετών στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων που εξέτασε την υπόθεση της δολοφονίας 25χρονου κτηνοτρόφου από 36χρονο -επίσης κτηνοτρόφο- από τα Κεραμιά, τον Ιανουάριο του 2012. Ένας κόσμος, με «μπαλωτές», «προσβολές», κλεμμένα λέρια και κτηνοτροφικές διαφορές που λύνονται… από τους Αγίους.

Από την κτηνοτροφική ορολογία (τα έχνη, το χειμαδιό, τα λέρια, η μαδάρα) σε κάπως πιο σύνθετες έννοιες (τι είναι ο «ξενομπάτης» και γιατί απαγορεύεται να βόσκει στην περιοχή σου, πως «μπαλωτάρεις» κάποιον όχι για να τον σκοτώσεις αλλά για να τον… «προβάλεις») μέχρι και πολιτισμικές κατασκευές, όπως ο «Κρητικός γάμος» και τα έθιμα που περιλαμβάνει ή η επίλυση των διαφορών με τους άγραφους νόμους μιας περιοχής, όλα τα είχε η χθεσινή δίκη.

Σας έφερε όμως το χάρισμα…

«Συνηθίζεται εδώ στην Κρήτη να πηγαίνετε σε γάμους ακάλεστοι;» ρώτησε η Πρόεδρος μετά τον ισχυρισμό από την οικογένεια του νεκρού ότι ο δράστης είχε πάει ακάλεστος στον γάμο της αδελφής του θύματος. Φυσικά η ερώτηση προκάλεσε συγκρατημένα γέλια από τους δικηγόρους και το ακροατήριο, παρά το τεταμένο κλίμα. Ωστόσο, το θέμα επανήλθε, αφού η δικαστής δυσκολευόταν πράγματι να αντιληφθεί τη σημασία της παρουσίας του δράστη εκεί. «Και γιατί τότε να έρθει ακάλεστος και να χαιρετίσει μόνο εσάς; Δηλαδή τι ήθελε να κάνει μ΄ αυτό;» ρώτησε λίγο μετά, τον σύζυγο της αδελφής, ο οποίος επίσης αρνήθηκε ότι είχε καλέσει τον δράστη, όπως υποστήριζαν οι δικηγόροι του. «Σας έφερε όμως το χάρισμα, δεν ήρθε με άδεια χέρια» πετάχτηκε ένας εξ’ αυτών για να πάρει την απάντηση από τον μάρτυρα: «Κι ήντα σημαίνει αυτό, όποιος μας-εδίνει ένα πενηντάρικο μπορεί να μας-εσκοτώνει;»

«Πολύ εύκολα τους «φεύγετε» εδώ…»

Σε άλλο σημείο της δίκης, η Πρόεδρος ρωτούσε τον πατέρα του δράστη για το πρόσωπο που φέρεται να μεσολάβησε μεταξύ των δύο οικογενειών μετά την κλοπή των κουδουνιών των προβάτων. «Και πού είναι τώρα αυτός ο «Α»; ρώτησε. «Έχει φύγει» απάντησε ο μάρτυρας. «Πώς έφυγε;» συνέχισε η Πρόεδρος. «Δεν εκατέω, τον-εφύγανε» συνέχισε ο πατέρας, για σχολιάσει τελικά η Πρόεδρος… «Πολύ εύκολα τους «φεύγετε» εδώ!»

«Αυτός δεν είναι δικός μας κυρία Πρόεδρε, είναι της άλλης πλευράς!» έσπευσε να διευκρινίσει πάντως, ο δικηγόρος του δράστη…

Πώς λύνετε τις διαφορές σας;

Λίγο αργότερα, προσπαθώντας να αντιληφθεί το πως έφτασε ο 36χρονος στον φόνο, ρώτησε, «Συνήθως όταν δυο οικογένειες έχουν τέτοιες διαφορές, τι κάνουν; Πώς λύνετε τις διαφορές σας εδώ»; Ή μεσολαβεί κάποιος ή πάμε στους Αγίους, απάντησαν οι μάρτυρες εξηγώντας πως δίνουν όρκο μπροστά στην εικόνα του Αγίου Νικολάου, σε ναό των Κεραμιών, τον οποίο όποιος παραβεί, πιστεύεται ότι θα πάθει μεγάλο κακό.

Δικαστής στην Κρήτη

Όπως μάθαμε, η Πρόεδρος Εφετών έχει μεταταθεί εσχάτως στην πόλη μας και μάλλον πως έπεσε κατευθείαν… στα βαθιά!

Πάντως, το επάγγελμα του δικαστή ομολογουμένως είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς ένας άνθρωπος καλείται να αποφανθεί… επί παντός επιστητού, για οικονομικά, τεχνικά, ιατρικά και κάθε είδους θέματα εκτός του επιστημονικού του πεδίου.

Πόσω δε μάλλον όταν βρίσκεται σε έναν τόπο όπου όχι απλά διαφέρει η διάλεκτος αλλά οι ίδιες οι λέξεις βαραίνουν διαφορετικά, οι άγραφοι νόμοι συχνά διέπουν τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις και η εθιμοτυπία περιπλέκεται με το δίκαιο με όρια σχεδόν δυσδιάκριτα.

Σίγουρα μια αποστολή καθόλου εύκολη, η οποία γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν έχεις «στα χέρια σου» τις τύχες ανθρώπων.

zarpanews.gr

One thought on “«Εδώ στην Κρήτη πάτε σε γάμους ακάλεστοι;» Το… πολιτισμικό σοκ μίας δικαστή σε υπόθεση φόνου στα Χανιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook