ΕΔΕ για τον φρουρό που… δεν έκανε τίποτα στην επίθεση του Ρουβίκωνα – «Αιφνιδιάστηκα και παρέλυσα» | Video

εδε-για-τον-φρουρό-που-δεν-έκανε-τίποτ-740935

«Παρέλυσα». Αυτό φέρεται να τόνισε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός φρουρός που έμεινε απαθής κατά την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία του Ιράν στο Παλαιό Ψυχικό, για το οποίο περιστατικό διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Η ΕΔΕ διατάχθηκε στον απόηχο της δημοσιοποίησης βίντεο από την πλευρά των αντιεξουσιαστών, στο οποίο φαίνεται ο φρουρός της πρεσβείας να μην αντιδρά στις απειλές των μελών του «Ρουβίκωνα».

«Αιφνιδιάστηκα και παρέλυσα. Δεν ήξερα τι να κάνω», είπε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός. Η ΕΔΕ θα διερευνήσει την ανταπόκριση του φρουρού και γιατί δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά του, την ώρα που τα μέλη της συλλογικότητας τον έβγαλαν από το κουβούκλιο και έσπασαν τα τζάμια, ενώ αυτός φoρούσε μόνο ένα λευκό μπλουζάκι και είχε στον ώμο του το αυτόματο όπλο.

Όπως είπε ο αστυνομικός, μόλις είχε αναλάβει υπηρεσία, καθώς ήταν η ώρα της αλλαγής βάρδιας και πήγαινε να φορέσει το πάνω μέρος της στολής του, (επειδή στον δρόμο φορούν πολιτικά από τη μέση και πάνω για να μην δίνουν στόχο), όταν είδε ξαφνικά μπροστά του τα μέλη του Ρουβίκωνα. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησαν σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου οι δράστες, ένας από αυτούς είπε στον αστυνομικό να βγει έξω για να μην τραυματιστεί από τα τζάμια που θα έσπαζαν και αυτός υπάκουσε… κλειδώνοντας πίσω του την πόρτα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η ΕΔΕ θα διερευνήσει γιατί δεν έπραξε ο αστυνομικός τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό, ή τουλάχιστον να πατήσει το κουμπί του ασυρμάτου για να ειδοποιηθεί η Άμεση Δράση, αλλά ταυτόχρονα θα εξεταστεί αν είχαν δοθεί από τους προϊσταμένους του οι σχετικές οδηγίες και εντολές σχετικά με τα καθήκοντα του.

Η εικόνα αυτή προβληματίζει και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το μπορουν τα στελέχη της κρατικής ασφάλειας και οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΓΑΔΑ να προστατεύσουν την κοινωνία και τα κτίρια-στόχους.

Από την άλλη, είναι προφανές ότι ουδείς θα ήθελε να δει πυροβολισμούς ή τραυματισμούς οιουδήποτε. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Υπάρχει σχεδιασμός για τη διαχείριση σχετικών καταστάσεων; Υπάρχει πλαίσιο οδηγιών προς το προσωπικό που φρουρεί, εξωτερικά, τις διπλωματικές αποστολές που εδρεύουν στην Ελλάδα; ‘Η όλα γίνονται στην τύχη;

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook