Εγκαινιάστηκε ο νέος Σοροπτιμιστικός Όμιλος Χανίων «Εύχαρις» | Photos

εγκαινιάστηκε-ο-νέος-σοροπτιμιστικό-299136

Ο Σοροπτιμισμός είναι μία Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση γυναικών επαγγελματιών και επιστημόνων που ενστερνίζονται τον αναπτυξιακό εθελοντισμό. Ιδρύθηκε το 1921 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το 1924 μεταλαμπαδεύτηκε στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα, η πρώτη οργάνωση συγκροτήθηκε το 1950. Σε Διεθνές επίπεδο, ο Σοροπτιμισμός εκπροσωπείται στον ΟΗΕ (ECOSOC κατηγορία 1), στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την UNESCO, UNICEF, ILO, WHO, FΑΟ, ΟSCΕ, UNCHR, και συνεργάζεται στην υλοποίηση των προγραμμάτων όλων των Διεθνών μη Κυβερνητικών Οργανισμών με παράλληλους στόχους.

Ο Διεθνής  Σοροπτιμισμός έχει οργανώσεις σε περισσότερες από 125 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και περιλαμβάνει περίπου 70.000 μέλη σε περισσότερους από 3.000 Ομίλους. Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 600 μέλη σε 30 Ομίλους σε διάφορες πόλεις, που συνθέτουν την Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος, η οποία, με τη σειρά της, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και το Διεθνή Σοροπτιμισμό.

soroptimist2Η λέξη ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΜΟΣ (Soroptimist) είναι λατινογενής και προέρχεται από τις λατινικές λέξεις SOROR – Αδελφή / γυναίκα και OPTIMA – Η βέλτιστη.

Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Η Γυναίκα για το καλλίτερο».

Στους σκοπούς του Σοροπτιμισμού περιλαμβάνονται η προώθηση της θέσης της γυναίκας, η τήρηση υψηλών ηθικών προτύπων, η διασφάλιση των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων για όλους, η προώθηση της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης μέσω της διεθνούς καλής θέλησης, κατανόησης και φιλίας. Η Σοροπτιμιστική δράση αναπτύσσεται σε έξι μεγάλους Τομείς: Οικονομική και Κοινωνική ανάπτυξη, Εκπαίδευση-Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία, Ανθρώπινα δικαιώματα-Θέση της γυναίκας, Διεθνής φιλία-Κατανόηση.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, οι Σοροπτιμίστριες  υλοποιούν προγράμματα για την εκπαίδευση και  κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών, για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κάθε μορφή βίας, για την προώθηση της υγείας και ευημερίας για όλους, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διεθνή κατανόηση και την ανάπτυξη ενός πολιτισμού ειρήνης μέσα από προγράμματα ανταλλαγών και διεθνών πρωτοβουλιών φιλίας.

Με ανάδοχο τον Σοροπιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «Αρετούσα», εγκαινιάστηκε ο νέος Σοροπτιμιστικός Όμιλος Χανίων «Εύχαρις» κατά το περασμένο τριήμερο 23,24 και 25 Οκτωβρίου 2015, με την παρουσία Σοροπτιμιστριών από την Ελλάδα και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επίσημη τελετή εγκαθίδρυσης και παράδοσης της Χάρτας του Διεθνούς Σοροπτιμισμού πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, παρουσία της Γενικής Γραμματέως της Σοροπτιμιστικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, κας Flavia Pozzolini, της  Προέδρου της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος (2014-2016), κας Μαίρης Σαμαρτζίδου, της Εκλεγμένης Προέδρου της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος (2016-2018), κας Αμαλίας Ραγκούση, της Προέδρου της Επιτροπής Επέκτασης ΣΕΕ, κας Ρίτσας Γαλούση και της Προέδρου της Επιτροπής Επέκτασης του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου και Αναδόχου του Ομίλου Χανίων, κας Ελένης Μπρεδάκη, και επίσης της πρώτης εκλεγμένης Προέδρου του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Χανίων «Εύχαρις», κας Χαράς Γαλούση.

Παρούσες ήταν επίσης Πρόεδροι και Μέλη των Σοροπτιμιστικών Ομίλων Καβάλας, Χαλκίδας, Ψυχικού, «Κηφισίας-Εκάλη», Ανατολικού Αθηνών, «Βυζάντιο», Ανατολικού Αττικής, Θρακομακεδόνων Ολυμπιάς, Ηρακλείου «Αρετουσα», Ρεθύμνης «Ερωφίλη», Crema Ιταλίας, Si Murau Αυστρίας,  Ballymena Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Όμιλος Χανίων «Εύχαρις» ευελπιστεί, με την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, να επιδείξει αξιόλογη δράση στους διάφορους τομείς του Σοροπτιμισμού, με κύριο στόχο την υποστήριξη της γυναίκας και του παιδιού, και γενικότερα των κοινωνικά αδύναμων συνανθρώπων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook