Είναι ασφαλής η χρήση των καλλυντικών στην περίοδο της εγκυμοσύνης;

είναι-ασφαλής-η-χρήση-των-καλλυντικών-283102

Διανύετε την πιο σημαντική περίοδο της ζωής σας. Μπορεί να νιώθετε εύθραυστη και ευαίσθητη αλλά όσο και να μην μπορείτε να το αντιληφθείτε οι ορμόνες της εγκυμοσύνης σας προσφέρουν λάμψη τόσο στο δέρμα σας όσο και στα μαλλιά σας. Φροντίστε τον εαυτό σας και όσο και αν σας έχει απορροφήσει η σκέψη για το μωράκι σας, που υπάρχει μέσα στην κοιλιά σας μη ξεχνάτε πως είστε όχι μόνο μια μέλλουσα μαμά αλλά και γυναίκα!

Νιώστε όμορφη και σέξι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνοντας ό, τι κάνατε και πριν μείνετε έγκυος με λίγη παραπάνω προσοχή τώρα πλέον.

Ό,τι ακουμπά το δέρμα σας μπορεί να φτάσει μέσω του πλακούντα και στο έμβρυο. Χρησιμοποιήστε τα σωστά καλλυντικά προϊόντα, χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο τον ευαίσθητο οργανισμό σας και το έμβρυο! Προτού, λοιπόν, απλώσετε την κρέμα προσώπου, το μέικ απ και το βερνίκι νυχιών σας, βεβαιωθείτε πως τα προϊόντα που επιλέξατε δεν μπορούν να κάνουν κακό στο έμβρυο σας.

  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες

Υπάρχουν κάποια συστατικά που ενδέχεται να περιλαμβάνονται σε καλλυντικά, όπως οι παραβένες, τα πετρελαιοειδή, η φορμαλδεΰδη, η τολουένη, αλλά και ο μόλυβδος που υπάρχει σε προϊόντα μακιγιάζ, τα οποία, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ενοχοποιούνται για προβλήματα στην υγεία ή την ανάπτυξη του εμβρύου, όταν χρησιμοποιούνται από εγκύους. Το σαλικυλικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα απολέπισης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει επιπλοκές. Αλλά και το συστατικό με την ονομασία dibutyl phthalate (DBP) που περιέχεται σε κάποια βερνίκια νυχιών έχει ενοχοποιηθεί για πιθανές βλάβες στο έμβρυο. Επιπλέον, οι φθαλάτες (Phthalates) που περιέχονται σε λακ μαλλιών έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες. Τέλος, ολόκληρη η «οικογένεια» των ρετινοειδών (ισοτρετινοΐνη, ρετινόλη κλπ.) θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς πρόκειται για βιταμίνη Α που μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων, των ματιών, της καρδιάς, των οστών και της λειτουργίας του μεταβολισμού του μωρού. Τέτοια συστατικά συνήθως περιλαμβάνονται σε λευκαντικές και αντιρυτιδικές κρέμες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εταιρείες καλλυντικών που παράγουν προϊόντα που δεν περιέχουν τέτοιες ουσίες. Επιπλέον με εξαίρεση τα ρετινοειδή, όλες οι άλλες βλαβερές ουσίες θα πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλες ποσότητες για να βλάψουν το μωρό σας, οπότε, εάν χρησιμοποιήσατε μια κρέμα και μετά διαπιστώσατε ότι περιέχει κάποια από αυτές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

  • Επενδύστε σε «φυσικά» προϊόντα

Ακόμα κι αν τα περισσότερα συστατικά που περιέχονται στα καλλυντικά και τα προϊόντα μακιγιάζ έχει αποδειχτεί ότι είναι απολύτως ασφαλή για εσάς και το μωρό σας, πολλές μέλλουσες μαμάδες προτιμούν σε αυτή τη φάση της ζωής τους να χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου χημικά ή άλλες πρόσθετες ουσίες. Επιπλέον, ακριβώς επειδή το δέρμα σας τώρα γίνεται πιο ευαίσθητο, όσο περισσότερο έρχεται σε επαφή με χημικά συστατικά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια απρόβλεπτη αντίδραση. Στο εμπόριο, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ολοκληρωμένες σειρές καλλυντικών που βασίζονται σε φυτικές πρώτες ύλες και δεν περιέχουν χημικά, συντηρητικά, άρωμα κλπ.

  • Αποφύγετε το βαρύ μακιγιάζ

Συνήθως λέμε ότι οι έγκυες γυναίκες «λάμπουν», οπότε μπορεί να μην έχετε πλέον την ανάγκη για καλλυντικά καλυπτικά προϊόντα. Εάν έχετε όμως κάποιες κοκκινίλες ή επίμονα σπυράκια και θέλετε να τα καλύψετε μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ μακιγιάζ. Τα «βαριά» προϊόντα ομορφιάς συχνά ερεθίζουν ακόμη περισσότερο το δέρμα σας. Καλύτερα προτιμήστε μια ελαφριά, μη λιπαρή ενυδατική κρέμα που περιέχει χρώμα, ώστε να καλυφθούν, όσο γίνεται, οι ατέλειες του προσώπου. Έχετε υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το χρώμα της επιδερμίδας σας μπορεί να αλλάξει, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να επιλέξετε την κρέμα σε έναν τόνο πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό από ό,τι συνήθως.

  • Αφεθείτε στα χέρια των ειδικών της ομορφιάς

Επισκεφτείτε το κομμωτήριο μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Το δέρμα σας τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευαίσθητο και καλό θα ήταν να αποφύγετε τις βαφές στα μαλλιά σας. Κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης σχηματίζονται τα ζωτικά όργανα του μωρού και στη φάση αυτή δεν θέλετε καμία χημική ουσία να φτάσει στον οργανισμό του μέσω του πλακούντα. Προτιμήστε φυτικές βαφές και ενημερώστε τον κομμωτή σας από πριν ότι είστε έγκυος προκειμένου να χρησιμοποιήσει προϊόντα χωρίς ακατάλληλες ουσίες για εσάς και το μωρό σας.

  • Κλείστε ραντεβού για μανικιούρ

Εάν θέλετε να περιποιηθείτε τα άκρα σας, μπορείτε άφοβα να κλείσετε ραντεβού για μανικιούρ-πεντικιούρ όποια στιγμή θελήσετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και τα βερνίκια νυχιών περιέχουν χημικά συστατικά, αυτά δεν απορροφώνται από τα νύχια ή το δέρμα, και έτσι δεν έχουν ποτέ συσχετιστεί με γενετικές ανωμαλίες σε έμβρυα ή γενικότερα επιπλοκές σε εγκυμοσύνη.Το μόνο που μπορεί να σας ενοχλήσει είναι το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στα κέντρα αισθητικής συχνά είναι γεμάτη από έντονα αρώματα και μυρωδιές από τα βερνίκια και τα άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται εκεί, κι αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία, ειδικά εάν διανύετε τους πρώτους μήνες της κύησης. Προτιμήστε να καθίσετε κοντά σε κάποιο ανοιχτό παράθυρο.

  • Επισκεφτείτε beauty saloons

Η επιδερμίδα σας μπορεί να αλλάξει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να αλλάξει χρώμα, να μετατραπεί από ξηρή σε λιπαρή ή το αντίθετο. Εάν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας έχει γίνει πιο λιπαρό, ίσως πρέπει να αλλάξετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε με άλλα με συνθέσεις κατά της λιπαρότητας, γιατί ακατάλληλα καλλυντικά μπορεί να επιδεινώσουν την εμφάνιση της λιπαρότητας. Εάν το δέρμα σας γίνει πιο ξηρό, δοκιμάστε να κάνετε απολέπιση και χρησιμοποιείστε μια πλούσια υδατική κρέμα και ένα απαλό καθαριστικό. Επειδή, όμως, το δέρμα σας είναι τώρα πιο ευαίσθητο από ποτέ, ενημερώστε την αισθητικό σας αποφύγετε τις πιο «σκληρές» θεραπείες, όπως η μικροδερμοαπόξεση ή τα βαθιά πίλινγκ.

Πηγή: Govastileto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook