Δύτες ανακάλυψαν ανεκτίμητο θησαυρό… κατά λάθος! | Photo

δύτες-ανακάλυψαν-ανεκτίμητο-θησαυρό-216341

xrusosΈναν ανεκτίμητο θησαυρό, από τους μεγαλύτερους που εντοπίστηκε ποτέ, ανακάλυψαν κατά λάθος δύτες στο βυθό των μεσογειακών ακτών του Ισραήλ. Οι δύτες εξερευνούσαν ένα αρχαίο λιμάνι στην Καισαρεία, όταν έπεσαν πάνω στον θησαυρό από καθαρή τύχη.

Ο θησαυρός ζυγίζει εννέα κιλά και πρόκειται για 2.000 αρχαία νομίσματα που χρονολογούνται πάνω από 1000 χρόνια. Αρχικά η ομάδα πίστεψε πως τα νομίσματα είναι ψεύτικα, προερχόμενα μάλιστα από κάποιο παιχνίδι. Περισυνέλλεξαν κάποια και επέστρεψαν στην ακτή, όπου ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του κλαμπ καταδύσεων.

Αμέσως επικοινώνησαν με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, η οποία δήλωσε πως η ανακάλυψη ήταν «τόσο πολύτιμη που θεωρείται ανεκτίμητη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για «σχεδόν 2.000 χρυσά νομίσματα διαφορετικής αξίας», που κυκλοφόρησαν κατά την κυριαρχία του Χαλιφάτου των Φατιμιδών, που κυβερνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από το 909 – 1171.

xrusos.1

Στο σημείο θα πραγματοποιηθούν ανασκαφές, με την ελπίδα να ρίξουν περισσότερο φως στην προέλευση του θησαυρού. «Πιθανότατα υπάρχει εκεί ένας θησαυρός από κάποιο επίσημο σκάφος που βρισκόταν στο δρόμο προς την Αίγυπτο με τους φόρους που είχε περισυλλέξει», δήλωσε ο διευθυντής της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων της χώρας, Κόμπι Σαρβίτ.

Πηγή: star.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook