Δύο «Ρόζ Πάνθηρες στο κλουβί» | Μέλη διεθνούς σπείρας που προτιμούσε κοσμηματοπωλεία

δύο-ρόζ-πάνθηρες-στο-κλουβί-μέλη-διε-73874

roz Δύο «Ρόζ Πάνθηρες» στο κλουβί. Αποτελούν μέλη διεθνούς σπείρας που είχε διαπράξει σωρεία ληστειών σε κοσμηματοπωλεία της Κρήτης και της Κώ.

Οι δύο Σέρβοι δράστες ηλικίας 37 και 45 ετών, που βρίσκονται στον εκτελεστικό πυρήνα της οργάνωσης, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, στους Ευζώνους Κιλκίς, ενώ επιχειρούσαν να εξέλθουν από τη χώρα

Για τη σύλληψή τους είχαν εκδοθεί αναζητήσεις και υπήρξε στενή συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου με το Αστυνομικό Τμήμα Ευζώνων

Για την συμμετοχή τους στην ίδια οργάνωση έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα οχτώ (8) άτομα, μεταξύ των οποίων επτά υπήκοοι Σερβίας και ένας υπήκοος Κροατίας

Η σύσταση και συγκρότηση της συγκεκριμένης ομάδας από τα μέλη της, εντοπίζεται τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2012

Από τις αστυνομικές έρευνες έχουν εξιχνιαστεί, μέχρι στιγμής, οχτώ (8) περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών – διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και της Κω

Η αξία των κοσμημάτων και τιμαλφών που έχουν αφαιρέσει συνολικά οι δράστες, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό του 1.300.000 ευρώ περίπου

Ο τρόπος με τον οποίο δρούσαν τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης, έχει χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας του γνωστού διεθνούς κυκλώματος «Ροζ Πάνθηρες»

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση αυτή αναφέρει:

«Συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή (21.06.2013) το απόγευμα, στο Μεθοριακό Σταθμό Ευζώνων Κιλκίς, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ευζώνων Κιλκίς, ύστερα από σχετική έκδοση αναζητήσεων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Σερβίας, ηλικίας 45 και 37 ετών, κατά το χρόνο που επιχειρούσαν να εξέλθουν από τη χώρα. Τα συγκεκριμένα άτομα κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές σε κοσμηματοπωλεία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συστηματικής, εμπεριστατωμένης και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας, την οποία διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που διαθέτει συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση, ενώ οι ίδιο, στο πλαίσιο της έρευνας,  «τοποθετούνται» στον εκτελεστικό πυρήνα – βραχίονα της οργάνωσης.

Για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, η σύσταση και συγκρότηση της οποίας εντοπίζεται τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2012, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα οχτώ (8) άτομα. Πρόκειται για επτά Σέρβους, ηλικίας 60, 26, 43, 29, 32, 37, 31 ετών και έναν 61χρονο Κροάτη, οι οποίοι αναζητούνται μέσω της Interpol, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Από τη συνεχιζόμενη προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου και έπειτα από κατάλληλη ανάλυση των επιμέρους χαρακτηριστικών, που αφορούν στη δόμηση, την οργάνωση και τη λειτουργία της ομάδας, αλλά και τον τρόπο δράσης των μελών της, ηγετικός ρόλος αποδίδεται στον 60χρονο υπήκοο Σερβίας και τον 61χρονο υπήκοο Κροατίας.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης με την ίδια ή διαφορετική κατά περίπτωση σύνθεση, προέβαιναν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση διάπραξη περισσοτέρων κακουργηματικών πράξεων (διακεκριμένες κλοπές), με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, προσπορίζοντας για λογαριασμό της οργάνωσης υπέρογκα οικονομικά οφέλη.

Από τις αστυνομικές έρευνες έχουν εξιχνιαστεί, μέχρι στιγμής, οχτώ (8) περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών – διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και της Κω, με την αξία των αφαιρεθέντων κοσμημάτων και τιμαλφών να ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό του 1.300.000 ευρώ περίπου.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο με τον οποίο δρούσε η συγκεκριμένη οργάνωση, προκύπτει ότι -κατά περίπτωση-, κάποια από τα μέλη της εισέρχονταν στη χώρα, με τουριστική visa (τρίμηνης διάρκειας), επιβαίνοντες συνήθως σε οχήματα ιδιοκτησίας τους με στοιχεία κυκλοφορίας της πατρίδας τους. Προορισμός τους ήταν, κυρίως περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική κίνηση, κατά τη θερινή περίοδο.

Επέλεγαν κυρίως κοσμηματοπωλεία και διέμεναν προσωρινά σε κοντινές περιοχές με αυτά, τα οποία είχαν εντοπίσει ότι είχαν πλημμελή μέτρα ασφάλειας. Αφού ενεργούσαν προσεκτική αυτοψία και κατόπτευαν το στόχο τους, «κατέστρωναν» το σχέδιό τους, το οποίο και πραγματοποιούσαν άμεσα.

Στη συνέχεια, μετά τη διάπραξη της κλοπής για να απομακρυνθούν από την περιοχή χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον ένα όχημα, το οποίο ενοικίαζαν για μια και μόνο ημέρα με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και οδήγησης και ένα ακόμη όχημα ιδιοκτησίας τους, και μετέφεραν τα κοσμήματα σε ασφαλή μέρη των περιοχών της προσωρινής διαμονής τους.

Τα συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν για την άμεση αποχώρησή τους από τη χώρα, την επόμενη κιόλας ημέρα διάπραξης της κάθε κλοπής, με όχημα το οποίο κατείχαν νόμιμα για να μην κινούν τις υποψίες, μέσα στο οποίο είχαν τοποθετήσει τα αφαιρεθέντα κοσμήματα, με τελικό προορισμό τη Σερβία.

Από την έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και τα Αστυνομικά Τμήματα Νέας Κυδωνίας Χανίων και Χερσονήσου, καθώς και το Γραφείο Συλλογής Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, ενεργώντας με ίδια ή διαφορετική κατά περίπτωση σύνθεση, συμμετείχαν στη διάπραξη των παρακάτω διακεκριμένων κλοπών :

•Την 20.05.2012 το πρωί, σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται εντός ξενοδοχείου στον Πηγιανό Κάμπο Ρεθύμνου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φορώντας καπέλα τύπου τζόκεϊ και εκμεταλλευόμενοι την σύγχυση από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού επισκεπτών στο χώρο της υποδοχής (reception) αλλά και την έλλειψη κλειστού κυκλώματος καταγραφής και συναγερμού, παραβίασαν τη θύρα εισόδου του κοσμηματοπωλείου και αφαίρεσαν χρυσά κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ περίπου.

•Την 17.06.2012 νωρίς το πρωί, σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται εντός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή Σκαλέτα Ρεθύμνου. Με τη χρήση ειδικού αφρού (πολυουρεθάνης) απενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού του κοσμηματοπωλείου και αφού παραβίασαν τη θύρα του καταστήματος σπάζοντας την κλειδαριά, αφαίρεσαν χρυσά κοσμήματα συνολικής αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

•Την 30.06/01.07.2012 βραδινές ώρες, σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται μέσα σε ξενοδοχείο στο Μαστιχάρι Κω Δωδεκανήσου. Από το συγκεκριμένο χρυσοχοείο, αφού εισήλθαν εντός σπάζοντας την κλειδαριά της γυάλινης εισόδου, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 150.000 ευρώ περίπου.

•Την 03.09.2012 τα ξημερώματα, σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται εντός ξενοδοχείου στο Μάλεμε Χανίων. Και σε αυτή την περίπτωση, αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο, εισήλθαν στο εσωτερικό και αφαίρεσαν από τις προθήκες του καταστήματος κοσμήματα συνολικής αξίας 100.000 ευρώ περίπου.

•Την 18/19.10.2012 βραδινές ώρες, σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται εντός ξενοδοχειακής μονάδας στο Γεράνι Πλατανιά Χανίων. Εκμεταλλευόμενοι τη μη λειτουργία του καταστήματος, εισήλθαν μέσα σε αυτό παραβιάζοντας την κεντρική του είσοδο και αφαίρεσαν από τις προθήκες του, κοσμήματα – τιμαλφή συνολικής αξίας 85.100 ευρώ περίπου.

•Την 26.04.2013 νωρίς το πρωί, σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στην περιοχή Λιμένα Χερσονήσου. Κόβοντας την αλυσίδα με την οποία ήταν ασφαλισμένο το μεταλλικό ρολό της εισόδου του χρυσοχοείου, το σήκωσαν και αφού έσπασαν τη γυάλινη πόρτα του καταστήματος, μπήκαν μέσα και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 150.000 ευρώ περίπου.

•Την 09/10.05.2013 βραδινές ώρες, σε κοσμηματοπωλείο στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Στη συγκεκριμένη διάρρηξη, αφού έσπασαν την κλειδαριά της κεντρικής εισόδου του καταστήματος, μπήκαν μέσα και αφαίρεσαν από τις προθήκες κοσμήματα συνολικής αξίας 13.163 ευρώ.

•Την 20.05.2013 νωρίς το πρωί, σε κοσμηματοπωλείο στην Ελούντα Λασιθίου. Αφού παραβίασαν το μεταλλικό ρολό της κεντρικής εισόδου του καταστήματος εισήλθαν εντός και αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 201.622 ευρώ.

Οι δύο συλληφθέντες προχθές (23.06.2013) το βράδυ, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Κρήτη και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, προκειμένου να προσαχθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου.

Στην κατοχή τους, αλλά και στο όχημα που επέβαιναν, το οποίο και κατασχέθηκε, ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος δράσης της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης έχει χαρακτηριστικά και παραπέμπει στη μεθοδολογία του διεθνούς κυκλώματος με την κωδική ονομασία «Ροζ Πάνθηρες».

Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου, ενώ ερευνάται η συμμετοχή των δραστών και σε ανάλογες εγκληματικές πράξεις σε όλη την επικράτεια.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται και διεξάγονται στο επίπεδο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (Interpol), για να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δράσης.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook