Δραματική έκκληση από το Eurogroup για πολιτική σταθερότητα

δραματική-έκκληση-από-το-eurogroup-για-πολιτι-43530

EUROGROUPΔραματική προειδοποίηση προς τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την πολιτική σταθερότητα για το καλό της χώρας και των πολιτών, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας έως τις 5 Ιουλίου απηύθυνε χθες από το Λουξεμβούργο το eurogroup.

To eurogroup θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας για την υλοποίηση του προγράμματος την ολοκλήρωση του ελέγχου. Tο, δε, ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς τη δόση υπάρχει πρόβλημα στην γενικότερη εμπλοκή του στο ελληνικό μνημόνιο.

Οι 17 υπουργοί, περιλαμβανομένου του Γ. Στουρνάρα, τοποθετήθηκαν χωρίς να έχουν γνώση των τελευταίων εξελίξεων και την πιθανή αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Όταν, όμως, “στο όρθιο” το Real.gr τους μετέδωσε την πληροφορία πως πιθανότατα ένα από τα τρία κόμματα μόλις αποχώρησε, ο πρόεδρος του eurogroup Ντάισελμπλουμ εμφανώς ξαφνιασμένος αναφώνησε “πρέπει να το ξανασκεφτούν για το καλό της χώρας”. Ο Όλι Ρεν ψιθύρισε “δεν είμαι και τόσο σίγουρος”.

Στην, δε, φορτισμένη συνεδρίαση ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας προσπάθησε να πείσει τους εταίρους και την Κομισιόν ότι “η χώρα διέρχεται απλά από παροδικές αναταράξεις και όχι από μείζονα πολιτική κρίση”, όμως Ρεν, Ντάισελμπλουμ και υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν φάνηκαν να πείθονται. Εξέφρασαν, μάλιστα, αμφιβολίες για το κατά πόσον ο έλεγχος της τρόικας μπορεί να ολοκληρωθεί στην ώρα του. Ειδικά το πρόγραμμα της κινητικότητας των 12.500 ατόμων στο δημόσιο είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Η υπόθεση της ΕΡΤ σκιάζει πλέον ξεκάθαρα τη θέση της χώρας στα Συμβούλια των υπουργών και όση αξιοπιστία είχε κερδηθεί σε έναν χρόνο εξανεμίζεται σε λίγες μέρες. “Όλα μπορούμε να τα κάνουμε, αλλά το θέμα της κινητικότητας είναι σχεδόν άπιαστος στόχος”, είπε ο Γ. Στουρνάρας.

Το διακύβευμα του ελέγχου είναι 8,1 δισ. συνολικά τα οποία, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα “μας φτάνουν έως τον Φεβρουάριο του 2014”. Η δήλωση αυτή του Γ. Στουρνάρα προσδιορίζει και τον πολιτικό χρόνο όπου θα μπορούσαν να δρομολογηθούν με άνεση άλλες πολιτικές εξελίξεις, όπως είναι οι εκλογές, χωρίς τον φόβο της τρόικας και την πίεση του ελέγχου.

Το ελληνικό πρόγραμμα έχει δόσεις προγραμματισμένες για Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Όμως, το υπουργείο οικονομικών θεωρεί ότι μπορεί να κάνει και χωρίς αυτές.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες σκοπεύει να εγείρει το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα πολύ σύντομα, ορίζοντας σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ως χρονικό και φυσικό όριο την δόση του Ιουλίου. Αν δοθεί στην ώρα της, όλα θα πάνε καλά. Αν, όμως, υπάρχει καθυστερήσει τότε το κενό θα ανακύψει, θα απαιτηθούν 3 ως 4 δισ. για να καλυφθεί και σε διαφορετική περίπτωση το ΔΝΤ θα διακόψει την χρηματοδότηση.

Το ΔΝΤ, δια του εκπροσώπου του στο eurogroup, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν εφαρμόζουν πλήρως και άπασες την απόφαση για μετακύλιση ελληνικών χρεογράφων που διακρατούν, επιτείνοντας τη δυσκολία χρηματοδότησης της Ελλάδας βάσει της Συμφωνίας. Πάρα τις κόντρες, όμως, eurogroup και ΔΝΤ, το Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από τα κοινοτικά προγράμματα, ούτε, όμως, και οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν κάποιο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό ξεκαθάρισαν από χθες το πρωί οι Κλάους Ρέγκλιγκ και Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο.

 

Πηγή : real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook