Δούκας της Βαυαρίας: Ένας απόγονος του Όθωνα βοηθά τους Έλληνες της κρίσης | Video

δούκας-της-βαυαρίας-ένας-απόγονος-του-343886

Ένας από τους μακρινούς απογόνους του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων, του Όθωνα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο φανατικών φιλελλήνων της Γερμανίας. Όχι μόνο στα λόγια (και τις προφανείς αναμνήσεις που δημιουργεί το γεννεαλογικό του δένδρο) όσο και στις πράξεις. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ζήτησε από τους Γερμανούς αριστοκράτες φίλους του, αντί για δώρο στα 80ά γενέθλιά του, να μαζέψουν χρήματα για τα παιδιά που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι παρακολουθεί τα δεδομένα της κρίσης και το προσφυγικό από κοντά. Δείχνοντας έναν μεγάλο πίνακα που δείχνει την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο, ο Δούκας Φραγκίσκος λέει ότι βλέπει συνέχεια πίνακες και αναμνηστικά από εκείνη την εποχή. «Όμως σκέφτομαι ότι ο Όθωνας ξεκίνησε τότε σε μία διαφορετική Ελλάδα, όπως την είχε φανταστεί. Σήμερα εγώ βλέπω μία Ελλάδα όπως είναι στην πραγματικότητα, και η φιλία μου απευθύνεται στους σημερινούς, στους πραγματικούς Έλληνες» δήλωσε στον τηλεοπτικό φακό.

Όπως είπε ο ίδιος, για να συνεισφέρει στο δράμα της σύγχρονης Ελλάδας, ζήτησε από τους φίλους του να κάνουν αυτή την χειρονομία και να καταθέσουν τα χρήματα σε ειδικό λογαριασμό με στόχο την ενίσχυση των φτωχών οικογενειών της Ελλάδας. Οι αριστοκράτες φίλοι του ανταποκρίθηκαν, και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 385.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά φθάνουν σε δόσεις στην Αρχιεπισκοπη Αθηνών με την μεσολάβηση της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας και του πατέρα Απόστολου Μαλαμμούση, που συντονίζει τη διαδικασία από το Μόναχο.

«Υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και μεγαλύτερος αριθμός δωρεών από ότι είχα φανταστεί, και στο τέλος προέκυψε ένα καλό ποσό. Ελπίζω να μπορέσει να γίνει κάτι με αυτό για τα παιδιά στην Ελλάδα».

Ο Δούκας της Βαυαρίας και η οικογένειά του πολέμησε το Ναζισμό και ήταν και αυτοί θύματα της εξορίας αφού αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από το Μόναχο στη Βουδαπέστη, ενώ πήγαν και σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αυτό τον έχει κάνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα έντονα την Ελλάδα.

«Μας είχαν κλείσει σε στρατόπεδο και επιστρέψαμε εδώ όταν τέλειωσαν όλα. Αλλά θυμάμαι πολύ καλά τα εκατομμύρια των προσφύγων που ήλθαν τότε απ’ τις ανατολικές χώρες στην Γερμανία. Μας θλίβει όλους να βλέπουμε τώρα να συμβαίνει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Δούκας.

Και συνέχισε μιλώντας με θαυμασμό για τους Έλληνες εθελοντές στα νησιά: «Βλέπω κάθε μέρα στην τηλεόραση τους Έλληνες που βοηθούν τους πρόσφυγες που καταφθάνουν να βγουν από τις βάρκες, να κουβαλούν τα παιδιά πάνω από το νερό. Θαυμάζω τον ελληνικό λαό που κάνει όλα αυτά και δείχνει τόση προθυμία να βοηθήσει».

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook