Διορθώσεις στον προληπτικό φόρο ανακοίνωσαν Σταθάκης – Βαλαβάνη

διορθώσεις-στον-προληπτικό-φόρο-ανακ-227123

valavani stathakisΣε αλλαγές στο άρθρο για τον προληπτικό φόρο 26% στις επιχειρήσεις (άρθρο 21) προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν στην Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως τόνισαν πρόκειται για διορθώσεις κι όχι απόσυρση του άρθρου.

Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη θα συμπεριληφθεί η πρόβλεψη να παρέχεται η απευθείας απαλλαγή από την καταβολή φόρου σε περιπτώσεις που προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής.

«Στο άρθρο προβλέπεται υπουργική απόφαση με την οποία θα αντιμετωπιστεί ο έλεγχος που προβλέπεται όπως και τα στοιχεία με τα οποία θα αποδεικνύεται η νομιμότητα της συναλλαγής. Θα προβλεφθεί ότι στις υποθέσεις στις οποίες εκ των εγγράφων προκύπτει αυταπόδεικτα η νομιμότητα της συναλλαγής θα παρέχεται η δυνατότητα κατευθείαν απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του φόρου», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Βαλαβάνη.

«Αν αποδεικνύεται άμεσα ότι δεν… είσαι ελέφαντας δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλεις φόρο», είπε η υπουργός και προσέθεσε ότι θα υπάρχουν αναλυτικά τα κριτήρια με τα οποία όσοι έχουν συνήθεις και όχι τριγωνικές συναλλαγές δεν θα χρειάζεται να προκαταβάλλουν τίποτα. Σε περιπτώσεις όπου στον φάκελο υπάρχουν «γκρίζες ζώνης» θα προκαταβάλλεται ο φόρος.

Ο κ. Σταθάκης, από την πλευρά του δήλωσε ότι αλλάζει επίσης και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα γίνεται η επιστροφή του φόρου, από 12 μήνες σε 3 μήνες.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει δεχτεί πλήθος αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο, με την αιτιολογία ότι το μέτρο θα προκαλέσει νέκρωση του εισαγωγικού εμπορίου.

Κριτική έχει δεχτεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πιο πρόσφατο τον βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος υποστήριξε ότι με αυτόν τον φόρο η κυβέρνηση «δημιουργεί νέα ουρά επιστροφής φόρου, ενώ ήδη χρωστούνται στις εταιρείες επιστροφές φόρου και ΦΠΑ. Ακόμα και αν κάνει κάποιος την αίτηση σε τρεις μήνες δεν θα τα πάρει τα λεφτά».

Πηγή : newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook