Διευκρινίσεις Δήμου Χανίων αναφορικά με την κατάληψη του Κλειστού Γυμναστηρίου Σούδας

διευκρινίσεις-δήμου-χανίων-αναφορικ-434172

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και την κατάληψη του Κλειστού Γυμναστηρίου Σούδας από το αθλητικό σωματείο “ΝΑΟΣ”, ο Δήμος Χανίων διευκρινίζει τα εξής:

Από το 2011 με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” τα αθλητικά σωματεία της πόλης έχουν το δικαίωμα χρήσης όλων ανεξαιρέτως των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Ο αριθμός των προπονητικών ωρών, που παραχωρούνται σε κάθε αθλητικό σωματείο εξαρτάται και από τα αγωνιστικά τμήματα, που διαθέτει. Φυσικά λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανά περιοχή ανάγκες, καθώς επίσης συνηθίζεται να ενισχύονται (με προπονητικές ώρες) σωματεία, τα όποια εδρεύουν και δραστηριοποιούνται εντός ορίου της Δημοτικής Ενότητας, όπως γίνεται στην περίπτωση του “ΝΑΟΣ”, κυρίως για λόγους σεβασμού στην εντοπιότητα, χωρίς να υπάρχει κάποια ρητή νομική πρόβλεψη γι΄ αυτό.

Καθότι οι ανάγκες των σωματείων, όπως και των δημοτών αυξάνονται διαρκώς, στο πρόγραμμα προπονήσεων του Κλειστού Γυμναστηρίου Σούδας μειώθηκε η προπονητική μονάδα κατά 10 λεπτά για όλους, ώστε να προστεθεί μια επιπλέον προπονητική ζώνη για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν περισσότερα σωματεία με αγωνιστικά τμήματα και να προστεθούν ώρες κοινού. Όλα τα σωματεία, που έκαναν χρήση του Κλειστού Σούδας, όπως και ο “ΝΑΟΣ”, διατήρησαν τον ίδιο αριθμό προπονητικών μονάδων με την περίοδο 2015-16. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν δύο χρόνια στο Κλειστό της Π. Ηλεκτρικής.

Σχετικά με τη ωριαία ζώνη προπονήσεων, ο Πρόεδρος του σωματείου “ΝΑΟΣ” ενημερώθηκε την Παρασκευή ότι το αίτημά για τις βραδινές ώρες θα ικανοποιηθεί με την αλλαγή της ζώνης προπονήσεων της Δευτέρας, ώστε να παύσει και η κατάληψη. Διευκρινίζεται ακόμη ότι, καθώς το σωματείο “ΝΑΟΣ” παραμένει στην ίδια αγωνιστική κατηγορία με το προηγούμενο έτος, δεν έχει το δικαίωμα αύξησης των προπονητικών ωρών, όπως ζητάει.

Οι συμβάσεις των σωματείων με τους προπονητές δεν αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου Χανίων, καθώς το Δ.Σ. του κάθε σωματείου είναι υπεύθυνο και υπόλογο στους γονείς των αθλουμένων αλλά και στους ίδιους τους αθλητές για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προπονητών, με σωστά παιδαγωγικά, ψυχολογικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά τις ώρες κοινού, όλοι οι δημότες των Χανίων έχουν το δικαίωμα, αφού πληρώσουν το ανάλογο αντίτιμο να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Καμία ομάδα δημοτών δεν έκανε αυθαίρετη χρήση κλειστών γυμναστηρίων, όπως προκύπτει και από τα παραστατικά της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Χανίων. Τέλος όσον αφορά τα γήπεδα beach volley, οι παραχωρήσεις είναι καθ’ όλα νόμιμες και έχουν δημοσιευτεί στην Eφημερίδα της Kυβέρνησης.

Η ερώτηση του προπονητή βόλεϊ Βασίλη Σπανού, προς την δημοτική αρχή

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Χανίων , Τάσο Βάμβουκα και στους αρμόδιους των αθλητικών θεμάτων, αναφορικά με την κατάληψη του κλειστού Σούδας από τον Ν.Α.Ο Σούδας (δείτε εδώ), κατέθεσε ο προπονητής των κορασίδων βόλεϊ, του Ν.Α.Ο Σούδας, Βασίλης Σπανός.

Ειδικότερα, στο κείμενο του ο κ. Σπανός αναφέρει τα εξής:

»Πριν ξεκινήσω την επιστολή μου με την έκθεση των ερωτημάτων μου θα ήθελα να γνωστοποιήσω σε όλους ότι απασχολούμαι στο σωματείο ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ ως προπονητής των τμημάτων βόλεϊ Γυναικών-Νεανίδων-Κορασίδων. Αυτό για να προλάβω πιθανούς καλοθελητές που θα θελήσουν κατά την προσφιλή τους τακτική να πουν διάφορα πικρόχολα σχόλια.

Τα παρακάτω λόγια όμως καθώς και τα ερωτήματα που τίθενται αποτελούν προσωπικές μου απόψεις κάποιες εκ των οποίων ίσως βρίσκουν μεν σύμφωνο το σωματείο που εργάζομαι αλλά εδώ θα τεθούν από εμένα ως δημότη Χανίων. Έχω το δικαίωμα πιστεύω ως δημότης Χανίων που δεν οφείλει ούτε σεντ στο Δήμο να ενημερωθώ για κάποια πράγματα.

Τις τελευταίες μέρες διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας ένα θέατρο του παραλόγου. Ξαφνικά και χωρίς να προηγηθεί καμία συνεννόηση με τα σωματεία οι υπεύθυνοι αθλητικών υποθέσεων του Δήμου Χανίων άλλαξαν το πρόγραμμα προπονήσεων του κλειστού Σούδας κατά το δοκούν αποκλείοντας τα κορίτσια συγκεκριμένου σωματείου του δήμου μας από το δικαίωμα να αθλούνται.

Συγκεκριμένα:

Στο νέο πρόγραμμα έδωσε στο σωματείο ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ 2 ώρες στη βραδινή ζώνη του προγράμματος κάτι που σημαίνει ότι τα κορίτσιά της ομάδος πλέον λόγω των φροντιστηριακών υποχρεώσεων (οι οποίες λήγουν στις 20:00) δεν έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν και να εξασκηθούν στο άθλημα που αγαπούν.

Παρατηρώντας το πρόγραμμα με μία προσεκτική ματιά όλες οι ώρες της βραδινής ζώνης παραχωρούνται στο σωματείο ΑΝΕΜΟΣ που είναι τοις πάση κοινό μυστικό ότι δεν διαθέτει αθλήτριες και αθλητές της ηλικίας αυτής αλλά αθλήτριες και αθλητές μεγαλύτερες-ους σε ηλικία που έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν σε ώρες απογευματινής ζώνης αφού δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις πέραν των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων που λήγουν περί τις 3 η ώρα το μεσημέρι.

Ταυτόχρονα ότι ώρα περίσσεψε στη βραδινή ζώνη από τη διανομή δόθηκε στο κοινό προς χρήση με αποτέλεσμα τον πλήρη αποκλεισμό των κοριτσιών του ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ από το βραδινό πρόγραμμα.

Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα λοιπόν ότι στο νέο πρόγραμμα το σωματείο ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ που μάλιστα αποτελεί και σωματείο της περιοχής εκδιώκεται κατ’ ουσία από το κλειστό για λόγους που πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω και διαφαίνεται μια τάση από μέρους του δήμου να προωθηθεί ένα σωματείο ξένο προς την περιοχή που εξ’ όσων γνωρίζω δηλώνει ως έδρα την περιοχή της Νέας Κυδωνίας …

Ερωτάται λοιπόν ο Δήμαρχος Χανίων, ο υπεύθυνος των αθλητικών υποθέσεων αντιδήμαρχος και η υπεύθυνη του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού με ποιό σκεπτικό κατήρτισαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς και με ποιό σκεπτικό διένειμαν τις προπονητικές ώρες στα σωματεία;

Ερωτούνται οι προαναφερόμενοι αρμόδιοι με ποιό σκεπτικό γίνεται κατ’ ουσία έξωση στο τοπικό σωματείο ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ προς όφελος του σωματείου ΑΝΕΜΟΣ που μπορεί μεν να ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων αλλά δεν αποτελεί σωματείο της Σούδας? Αυτονόητο είναι ότι δεν υπάρχει αντίθεση από μεριάς μου ούτε από μεριάς του σωματείου ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ (εξ’ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω) στην δυνατότητα του να προπονηθούν και οι αθλητές-τριες του σωματείου αυτού αλλά η κοινή λογική επιτάσσει ότι το δικαιότερο είναι ο διαμερισμός των προπονητικών ωρών να γίνει με αναλογικό τρόπο σε όλες τις ζώνες του προγράμματος προπονήσεων.

Ερωτούνται οι παραπάνω αρμόδιοι με ποιά λογική ένα σωματείο που έχει ως έμψυχο δυναμικό ενήλικες πρέπει σώνει και καλά να κάνουν προπόνηση αποκλειστικά σε προπονητικές ώρες βραδινής ζώνης καθώς και γιατί πρέπει σώνει και καλά να αθλείται το κοινό σε βραδινή ζώνη όταν μάλιστα οι περισσότεροι αποτελούν εργαζόμενους οι οποίοι πρέπει να ξυπνήσουν πρωί προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους και άρα θα ήτο πιό εύκολο και προτιμότερο γι’ αυτούς να αθλούνται σε απογευματινές ώρες;

Ερωτάται ο Δήμαρχος Χανίων και όλοι οι αρμόδιοι επί αθλητικών θεμάτων με ποιά λογική συντάχθηκε το πρόγραμμα χωρίς να προηγηθεί καν μια σύσκεψη των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων σωματείων όπως είθισται εδώ και χρόνια να γίνεται? Επίσης αυτονόητο ερώτημα είναι το με ποιές παραμέτρους και αντικειμενικά κριτήρια η υπεύθυνη της κατάρτισης του προγράμματος έκανε τον καταμερισμό των προπονητικών ωρών; Τυχαίο που η μητέρα της προϊσταμένης του αθλητικού οργανισμού (η οποία κατήρτισε το πρόγραμμα των δημοτικών κλειστών γυμναστηρίων) τυγχάνει πρόεδρος του σωματείου ΑΝΕΜΟΣ;

Ερωτάται ο Δήμαρχος Χανίων και οι επί του θέματος αρμόδιοι αν έλεγξαν τα σωματεία που διεκδικούν ώρες προπόνησης στα κλειστά γυμναστήρια του δήμου αν έχουν την πιστοποίηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που είναι μία σημαντική παράμετρος προκειμένου ένα σωματείο να παίρνει ώρες προπόνησης σε κλειστά γυμναστήρια. Εξ’ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω ανάμεσα στις προϋποθέσεις της λήψης πιστοποίησης από τη ΓΓΑ είναι και αυτή της έγγραφης σύμβασης με επαγγελματία προπονητή του αθλήματος που λειτουργεί το σωματείο κάτι που μέρος των σωματείων που λαμβάνουν ώρες δεν πληρεί.

Ερωτάται ο Δήμαρχος Χανίων και οι συν αυτώ αρμόδιοι περί των αθλητικών θεμάτων αν εν γνώση τους σε πρόγραμμα κλειστού γυμναστηρίου της πόλης μας παραχώρησαν ώρες προπόνησης σε σωματείο που δεν υφίσταται καν γιατί δεν έχει καν καταστατικό. Εξ’ όσων και πάλι γνωρίζω είναι σωματείο υπό ίδρυση και άρα δεν δικαιούται να λάβει ώρες προπόνησης σε δημοτικό γυμναστήριο όπως δεν δικαιούται ώρες προπόνησης σωματείο το οποίο πέρυσι δεν παρουσίασε αθλητική δραστηριότητα αφού παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα που συμμετείχε πριν ακόμη αυτό ξεκινήσει….

Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι όλα αυτά που είναι τοις πάση γνωστά δεν τα γνώριζε ο συντάκτης των προγραμμάτων των κλειστών γυμναστηρίων διότι αν το δεχτώ αυτό τότε θα πρέπει να πω ότι βρίσκεται σε λάθος θέση ή είναι αδιάφορος ως προς τα αθλητικά δρώμενα της πόλης μας…. Εύλογη η απορία μου αν ως εκλεγμένοι άρχοντες του τόπου ελέγχετε τι υπογράφετε ή υπογράφετε ότι σας φέρει μπροστά σας ο κάθε υπάλληλος που πιθανόν να εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα;

Ερωτάται ο Δήμαρχος Χανίων και οι συν αυτώ αρμόδιοι σε ποιά πόλη της Ελλάδος και πότε άλλοτε στα Χανιά το πρόγραμμα τοιχοκολλήθηκε Τετάρτη και δηλώθηκε στα σωματεία ότι ισχύει από την Πέμπτη. Είθισται η ισχύς ενός προγράμματος να ξεκινά από την πρώτη μέρα της επόμενης εβδομάδος ή από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα προκειμένου να μην ανατρέπεται ο προπονητικός προγραμματισμός των σωματείων. Αποτελεί και αυτό ένα είδος νεωτερισμού και νέου ήθους;

Επίσης αξιότιμοι κύριοι είναι τόσο δύσκολο αφού από το τέλος Ιουλίου είχατε ζητήσει και λάβει τις προτάσεις των σωματείων για ώρες προπονήσεων να καταρτίσετε το πρόγραμμα στο τέλος Αυγούστου ώστε αρχομένης της σχολικής περιόδου και αυτής των φροντιστηρίων τα παιδιά να γνωρίζουν τις ώρες προπονήσεων τους και να ρυθμίζουν ανάλογα τα φροντιστήριά τους? Τόσος πολύς κόπος είναι δηλαδή? Είναι ένα πάγιο αίτημα, εδώ και χρόνια, όλων των προπονητών των αθλοπαιδιών που καλλιεργούνται στα σωματεία της πόλης που για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε δεν το κάνετε πράξη…..

Ερωτάται ο Δήμαρχος Χανίων από πότε οργανωμένες ομάδες με προπονητή και βοηθό αλλά χωρίς όνομα και αθλητική αναγνώριση μπορούν να κάνουν χρήση των ωρών κοινού στα κλειστά του δήμου Χανίων? Συνέβη κι αυτό και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν πληρώθηκε ούτε το αντίτιμο των 15 ευρώ που αναλογεί στην προπονητική ώρα. Τυχαίο ότι στην προαναφερόμενη ομάδα ένας από τους αθλούμενους ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος επί αθλητικών θεμάτων;

Τέλος ερωτάται ο Δήμαρχος Χανίων με ποιά λογική δημόσιος χώρος παραλίας διαμορφώθηκε σε γήπεδα beach volley και παραχωρήθηκε ή υπενοικιάστηκε σε συγκεκριμένα σωματεία τα οποία τον υπενοικιάζουν σε ενδιαφερόμενους αθλητές προκειμένου να παίξουν αυτοί το συγκεκριμένο άθλημα? Υπήρξε κάποιος διαγωνισμός ή κάποια πρόσκληση προς ενδιαφερόμενα σωματεία ή έγινε απλά ανάθεση; Και ποιά συμμετοχή πληρώνουν τα συγκεκριμένα σωματεία στο Δήμο Χανίων για τη χρήση του χώρου που χρησιμοποιούν? Ερωτώ ως δημότης που σε περίοδο κρίσης πληρώνω σεβαστά ποσά σε δημοτικά τέλη και δεν ανέχομαι να μεροληπτεί ο δήμος σε βάρος μου και σε βάρος άλλων δημοτών μη εισπράττοντας ποσά που του αναλογούν από κάποιους.

Αναμένοντας τις απαντήσεις σας λοιπόν στα ερωτήματα μου που σημειωτέον για δεύτερη φορά στο κείμενο αποτελούν προσωπικά μου ερωτήματα και καταγγελίες να σας πληροφορήσω ότι θεωρώ δίκαιο τον αγώνα του σωματείου ΝΑΟ ΣΟΥΔΑΣ και των γονέων των αθλητριών του γιατί αυτή τη στιγμή για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε διαπράττετε και μάλιστα εν γνώση σας ένα έγκλημα εις βάρος του. Τους συμπαραστέκομαι και θα συνεχίσω να το κάνω με όποιο κόστος γιατί όλες αυτές τις μέρες διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια και τα αυτιά την διγλωσσία και τον εμπαιγμό που υπέστησαν από όλους τους υπεύθυνους επί αθλητικών θεμάτων του Δήμου.

Ακραίο μεν όπλο η κατάληψη του κλειστού αλλά όταν έχεις εξαντλήσει κάθε ίχνος διαλόγου και συναντάς την ακαμψία και τον εμπαιγμό τότε δεν έχεις άλλο δρόμο.

Με πλήρη σεβασμό στο δύσκολο έργο που επιτελείτε αναμένω τις απαντήσεις σας στα δίκαια πιστεύω ερωτήματά μου».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook