Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ έξω από τη Δευτεροβάθμια μετά την ξαφνική περικοπή τμημάτων σε σχολεία των Χανίων

διαμαρτυρία-της-ελμε-έξω-από-τη-δευτερ-625621

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, καλεί η ΕΛΜΕ τη Δευτέρα 10/09, 08:30 ενάντια στην αιφνιδιαστική περικοπή τμημάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ: «σε δύο μέρες ξεκινά το νέο σχολικό έτος. Η κυβέρνηση με επικοινωνιακό τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα περί επιστροφής των σχολείων στην «κανονικότητα». Όμως, η δήθεν κανονικότητα δεν είναι τίποτε άλλα παρά συγχωνεύσεις, καταργήσεις  τμημάτων, αδιοριστία  και μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε δύο, τρία σχολεία. Με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες  και μακριά από την εκπαιδευτική κοινότητα η ΔΔΕ  Χανίων εφαρμόζει με απόλυτη συνέπεια την κεντρική πολιτική, δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα σε βάρος των μορφωτικών αναγκών  των παιδιών αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.  

Συγκεκριμένα, δεν έχουν εγκριθεί 2 ολιγομελή τμήματα στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου (Οικονομία Διοίκηση, Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων) και 2 τμήματα στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων (Δομικοί και Διαφήμιση) υποχρεώνοντας τους μαθητές είτε να μεταφερθούν βίαια σε άλλο σχολείο, είτε να σπουδάσουν άλλο αντικείμενο. Γνωστή είναι επίσης η υπουργική απόφαση αποχαρακτηρισμού δυσπρόσιτων των σχολικών μονάδων στο Δήμο Καντάνου –Σελίνου που οδηγεί στην υποβάθμιση, το μαρασμό και τον αργό θάνατο των σχολείων της περιοχής,

Αποκορύφωμα των στοχευμένων χειρουργικών  επεμβάσεων στα σχολεία του νομού ήταν η αιφνιδιαστική περικοπή τμημάτων από 2 Γυμνάσια (1ο Γυμνάσιο Χανίων , Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών) 6 ΓΕΛ (Βενιζέλου, Σούδας, Αλικιανού, Κολυμπαρίου , Βουκολιών 3ο ΓΕΛ Χανίων κλπ) με την ανακοίνωση του πίνακα των κενών στα σχολεία του νομού την Παρασκευή το απόγευμα. Ο πίνακας αυτός βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά κενά που δήλωσαν στη ΔΔΕ Χανίων οι σύλλογοι διδασκόντων και οι Διευθυντές των σχολείων, δημιουργεί πλασματικές υπεραριθμίες και συγκάλυψη των κενών για να υπηρετηθούν τα ματωμένα πλεονάσματα που εκτός των άλλων απαιτούν λειτουργία των σχολικών μονάδων με λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η κατάργηση πολλών τμημάτων από τα σχολεία του νομού και η εντολή του κ. Ζερβάκη για λειτουργία τμημάτων με 27 παιδιά, σε συνθήκες ασφυξίας καταργώντας στην πράξη κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, υπονομεύει μορφωτικά δικαιώματα και πλήττει το δημόσιο σχολείο. Επιπλέον δημιουργεί νέα δεδομένα στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών αφού υποχρεώνει την μετακίνηση του προσωπικού σε πολλά σχολεία, δημιουργεί τον εκπαιδευτικό λάστιχο και «παντός καιρού», μειώνει τις ανάγκες για πρόσληψη αναπληρωτών, ανατρέπει τον προγραμματισμό, αμφισβητεί τη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Τέλος, αναδεικνύεται το ζήτημα της λειτουργίας της ΔΔΕ Χανίων όπου συνεχώς δημιουργούνται τετελεσμένα, ακυρώνονται στην πράξη οι αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, αναιρούνται δεσμεύσεις, δεν υπάρχει ενημέρωση για τις επιλογές της ΔΔΕ, ενώ ακόμη δεν έχουν δοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ο σχεδιασμός της διοίκησης για την κατανομή τμημάτων, μαθητών ο οποίος αλλάζει κάθε μέρα παρά τις διαβεβαιώσεις περί αντιθέτου.

 Καλούμε μαθητές, γονείς ,εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΔΕ Χανίων τη Δευτέρα 10/09 στις 08:30

Απαιτούμε :

·        Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, να ανοίξει το σύστημα εγγραφών για όλα τα μη εγκεκριμένα ολιγομελή τμήματα.

·        Να εγκριθούν όλα τα  τμήματα στα Γυμνάσια – Λύκεια -ΕΠΑΛ του νομού σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων.

·        Να μη μετακινηθεί κανένας εκπαιδευτικός τώρα πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές,  και διαμορφωθεί η τελική εικόνα των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα Γυμνάσια, ΓΕΛ & ΕΠΑΛ. Να μη ξεκινήσει τώρα η διαδικασία ΚΕΝΩΝ – ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ  και τοποθετήσεων από το ΠΥΣΔΕ Χανίων.

·        Να ακυρωθεί τώρα ο πίνακας των κενών –πλεονασμάτων και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους εκπαιδευτικούς για να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

·        Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με ΕΜΔ και να γίνουν δεκτά τα σχετικά αιτήματα των σχολείων για την δημιουργία τμημάτων, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός που προφορικά μας είχε ενημερώσει ο ΔΔΕ, κος Ζερβάκης.

Δεν θα επιτρέψουμε να υποτάσσονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας στη λογική του κέρδους και της  ζημιάς. Ενάντια στις πολιτικές περικοπών αγωνιζόμαστε σταθερά για να διασφαλιστεί σε κάθε σχολείο επαρκής αριθμός τμημάτων με τόσους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να υπάρχει ομαλή και απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών μας, αλλά και αξιοπρεπές διδακτικό και εργασιακό περιβάλλον για τους συναδέλφους»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook