Διακοπές στα Χανιά: Τι δεν πρέπει να χάσετε

διακοπές-στα-χανιά-τι-δεν-πρέπει-να-χάσ-386447

Διακοπές στα Χανιά σημαίνει να μην ξέρετε ποιο αξιοθέατο να επισκεφθείτε πρώτο, σε ποια παραλία να απολαύσετε τις βουτιές σας, ποιο φαράγγι να διαβείτε και ποιο μνημείο να φωτογραφήσετε! Πρόκειται για μια από τις πιο «προικισμένες» από την φύση και τον άνθρωπο περιοχές της Ελλάδας, με μνημεία που καλύπτουν την ιστορία της διαχρονικά, και που διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, δημιουργώντας έναν πολύ ιδιαίτερο «αέρα» στην ατμόσφαιρα για τους λάτρεις των ιστορικών αναδρομών και όχι μόνο.

Παράλληλα, κατά τις διακοπές του στα Χανιά ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας, με σμαραγδένια ή καταγάλανα νερά, με άμμο σε όλες τις αποχρώσεις ή με κάτασπρα βότσαλα, αλλά και να ανακαλύψει κρυμμένους παραδείσους που περιμένουν ακόμα νέους εξερευνητές. Είναι δε παραπάνω από βέβαιο πως στα χωριά των Χανίων, είτε στην ενδοχώρα, είτε στις ακτές, θα απολαύσει την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, με έμφαση στις κρητικές νοστιμιές, τη ρακή και την μουσική.

Το terrabook.com οργάνωσε για εσάς τα κορυφαία σημεία κάθε κατηγορίας στα Χανιά, εκείνα που δεν πρέπει κανείς να χάσει, όσο λίγο κι αν μείνει για διακοπές. Όπως είναι φυσικό, ο καθένας προσωπικά μπορεί να καταρτίσει την δική του τέτοια «top» λίστα, καθώς το υλικό είναι πραγματικά ανεξάντλητο, όμως οι παρακάτω επισημάνσεις, θα σας βοηθήσουν τουλάχιστον να κάνετε μια πολύ καλή αρχή!

Οι παραλίες

Μπάλος

mpalos-6Ένας ογκώδης βράχος μέσα στην θάλασσα, καταγάλανα νερά και απέραντη λευκή αμμουδιά συνθέτουν μια πανέμορφη λιμνοθάλασσα, ρηχή και διαυγή, με μικρά κοχύλια που σε πολλά σημεία κάνουν την άμμο να φαίνεται ροζ… Βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο του νομού Χανίων, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κίσσαμο. Αξίζει να διαβείτε τον σχετικά ομαλό χωματόδρομο και κατόπιν να κατηφορίσετε το μονοπάτι ώστε να αντικρύσετε όλη αυτή την ομορφιά από ψηλά, όμως υπάρχει και ευκολότερος και πιο άνετος τρόπος, που δεν είναι άλλος από το καραβάκι που επισκέπτεται καθημερινά τον Μπάλο και αναχωρεί από την Κίσσαμο.

Ελαφονήσι

Elafonisi-2Ένας μαγευτικός τόπος, με εξωτική ομορφιά, με αμμόλοφους, κέδρους, λευκά κρινάκια, μαύρα βράχια και φυσικά καταγάλανα νερά και ολόλευκη άμμος… Η αμμώδης χερσόνησος ενώνει το μικρό νησάκι με την ξηρά, δημιουργώντας ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Περπατήστε το νησάκι, με απόλυτο σεβασμό στα φυτά και τα ζώα που τυχόν θα συναντήσετε και επιλέξετε το δικό σας απόμερο κολπάκι για βουτιές, ή καθίστε στην ρηχή λιμνοθάλασσα, που είναι ιδανική για μικρούς αλλά και μεγαλύτερους που έχουν διάθεση για παιχνίδια με την άμμο και το νερό! Το Ελαφονήσι βρίσκεται 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης.

Φαλάσαρνα

paralia-falasarna-6Ο κόλπος της Φαλάσαρνας με τα καταγάλανα νερά και την ολόλευκη άμμο, που περιστοιχίζεται από ένα κατάφυτο άγριο τοπίο βρίσκεται 59 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 17 χιλιόμετρα δυτικά της Κίσσαμου. Απέραντη αμμουδιά και καταγάλανη θάλασσα, εκεί θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας, με τον ήλιο να βουτά μπροστά σας στο νερό… Η Φαλάσαρνα έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις δέκα καλύτερες στην Ευρώπη.

Αξιοθέατα στην παλιά πόλη των Χανίων:

Ενετικό Λιμάνι

ChaniaLimaniΕίναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο των Χανίων, με το εντυπωσιακό Φρούριο Φιρκά, το παλιό ενετικό κάστρο, και τον χαρακτηριστικό Αιγυπτιακό Φάρο. Συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και Χανιωτών, κυρίως τους θερινούς μήνες, καθώς εκεί, πλάι στη θάλασσα θα βρείτε πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ. Στο Ενετικό Λιμάνι θα δείτε ακόμα το Σαντριβάνι, την κεντρικότερη πλατεία της Παλιάς Πόλης των Χανίων, με το σιντριβάνι από λευκό μάρμαρο που δεσπόζει στο κέντρο της, το Γιαλί Τζαμισί (τζαμί του γιαλού), το κυβικό κτίσμα που καλύπτεται από έναν μεγάλο τρούλο χωρίς τύμπανο που σήμερα φιλοξενεί εκδηλώσεις και εκθέσεις και ακόμα τα Ενετικά Νεώρια και το Μεγάλο Αρσενάλι. Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε την Μονή Αγίου Φραγκίσκου των Φραγκισκανών, τον μεγαλύτερο ενετικό ναό της πόλης που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και την εντυπωσιακή Μητρόπολη των Χανίων.

Σπλάντζια

splatnzia-01Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας στα Χανιά, η Σπλάντζια ήταν η κατ’ εξοχήν τουρκική συνοικία, ενώ ο αέρας της εποχής διατηρείται ως τις μέρες μας. Στην κεντρική πλατεία 1821, θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την μοναδική στην Ελλάδα που διατηρεί και καμπαναριό και μιναρέ, τον ενετικό ναό του Αγίου Ρόκκου, την τουρκική υπόγεια κρήνη αλλά και τον τεράστιο πλάτανο, όπου επί Τουρκοκρατίας απαγχονίστηκαν δεκάδες Έλληνες χριστιανοί. Τα τελευταία χρόνια η συνοικία της Σπλάντζιας έχει αναμορφωθεί πλήρως και από φτωχή περιοχή με σκοτεινά σοκάκια έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της πόλης, με δεκάδες καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια

Δημοτική Αγορά

dhmotikh-agora-xaniwn-01Η Δημοτική Αγορά Χανίων, το τεράστιο κτίσμα των 4.000 τ.μ. επί της Χατζημιχάλη Γιάνναρη, είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της πόλης των Χανίων, αλλά και η καρδιά της σύγχρονης πόλης, από το 1913 που κατασκευάστηκε. Στις στοές της θα βρείτε δεκάδες καταστήματα με τοπικές λιχουδιές της κρητικής κουζίνας που δεν πρόκειται να σας αφήσουν ασυγκίνητους!

Αξιοθέατα στα Χανιά:

Τάφοι των Βενιζέλων

tafoi-venizelon-1Θα επισκεφθείτε τους Τάφους των Βενιζέλων, φεύγοντας από τα Χανιά προς τα ανατολικά. Είναι ο τόπος ταφής του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιου του, Σοφοκλή Βενιζέλου, σε ένα σημείο με πανοραμική θέα προς την πόλη. Το σημείο είχε υποδείξει ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι του στη Χαλέπα.

Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας

moni-xrisoskalitissas-01H Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται πολύ κοντά στο διάσημο Ελαφονήσι, στα νοτιοδυτικά του νομού. Το κατάλευκο μοναστήρι είναι χτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο ύψους 35 μέτρων και η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος από εκεί είναι καταπληκτική. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση το ένα από τα 90 σκαλιά, που είναι σκαμμένα στο πέτρωμα και οδηγούν στη Μονή είναι φτιαγμένο από χρυσό, αλλά αυτό το χρυσό σκαλοπάτι μπορούν να το δουν μόνο οι αναμάρτητοι!

Μνημείο Καντάνου

mnimeio-kandanouΤο Μνημείο Καντάνου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Κάντανος των Χανίων, για να θυμίζει σε όλους, ακόμα και σ’ αυτούς που απλά περνούν από τον τόπο μαρτυρίου, την θηριωδία των Γερμανών Ναζί που ξέσπασε εκεί τον Ιούνιο του 1941. Οι τρεις μαρμάρινες πλάκες που το αποτελούν είναι αντίγραφα των δύο ξύλινων επιγραφών που είχαν αφήσει οι Γερμανοί στις εισόδους του χωριού μετά την καταστροφή και μιας τρίτης, μαρμάρινης, που έφεραν οι κατακτητές το 1943 και δεν πρόλαβαν να την τοποθετήσουν. «Εδώ υπήρχε η Κάντανος – Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών Στρατιωτών, εκ θεμελίων ώστε να μην ανοικοδομηθεί ποτέ» είναι τα λόγια που θυμίζουν πως η Κάντανος καταστράφηκε και κάηκε συθέμελα από τους Ναζί εξαιτίας της τεράστιας αντίστασης των κατοίκων της.

Τα κάστρα:

Φραγκοκάστελλο

Fragokastelo-4Είναι το πολυθρύλητο κάστρο των Σφακίων, που στοιχειώνει ο θρύλος των Δροσουλιτών, των πολεμιστών που σκοτώθηκαν στη μάχη κατά των Τούρκων και των οποίων οι σκιές εμφανίζονται ακόμα στα τείχη του Κάστρου κάποιες νύχτες… Το Φραγκοκάστελλο κατασκευάστηκε το 1371 από τους Ενετούς και είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα με κατακόρυφα τείχη και τετράπλευρους πύργους στις τέσσερις γωνίες, διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση.

Κάστρο Γραμβούσας

Το Κάστρο της Γραμβούσας είναι χτισμένο στο πιο ψηλό σημείο της Ήμερης Γραμβούσας, του μικρού νησιού στην βορειοδυτική ακτή των Χανίων. Άρχισε να κτίζεται το 1584 και μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να το επισκεφθεί από την θολωτή στοά που οδηγεί στο εσωτερικό του. Μπορεί κανείς να το επισκεφθεί με τα καραβάκια που αναχωρούν από την Κίσσαμο, ενώ σε καμία περίπτωση μην παραλείψετε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία του νησιού, δίπλα στο παλιό ναυάγιο…

Φρούριο Ιτζεδίν

frourio-itzedin-02Ανατολικά του λιμανιού της Σούδας, πάνω στη θάλασσα κοντά στο χωριό Καλάμι, 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά, βρίσκεται το Φρούριο Ιτζεδίν, που χτίστηκε το 1872. Στα μπουντρούμια του φυλακίστηκε μετέπειτα ο Ελευθέριος Βενιζέλος για 15 ημέρες, ενώ κατά την περίοδο της δικτατορίας του Θεόδωρου Πάγκαλου, το 1924, μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων είχε την ίδια τύχη. Σήμερα στους προμαχώνες του φρουρίου μπορείτε να παρακολουθήσετε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Τα μουσεία

Οικία Βενιζέλου

oikeia-venizelou-03Πρόκειται για το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, που αποτέλεσε την οικία του Έλληνα πολιτικού για τριάντα και πλέον χρόνια. Απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1927 και όλοι οι χώροι έχουν διατηρηθεί όπως τότε: Έπιπλα της δεκαετίας 1925-1935, διαλεγμένα από τον ίδιο και τη γυναίκα του Έλενα, κινητά διακοσμητικά αντικείμενα και πίνακες εποχής, πρωτότυπες φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα κοσμούν το εσωτερικό του.

Μουσείο Ελιάς Βουβών

mouseio-elias-vouvwn-01Στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό κτίσμα στις Άνω Βουβές, ένα ορεινό χωριό του Πλατανιά και στις αίθουσές του μπορείτε να δείτε όλα τα στοιχεία της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σχετικά με το δέντρο της ελιάς, από τη φύτευση, την καλλιέργεια του εδάφους, το κλάδεμα, τη συλλογή του πολύτιμου καρπού του, την αποθήκευσή του, τη μεταφορά του στο ελαιουργείο, την έκθλιψή του. Το Μουσείο άλλωστε βρίσκεται δίπλα στη Μνημειακή Ελιά Βουβών, το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο.

Μουσείο της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

mouseio-agias-triadas-tzagkarolwn-01Η Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων ή Μουρτάρων είναι ένα από τα πλουσιότερα και ομορφότερα μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, κοντά στο αεροδρόμιο. Διαθέτει μια από τις πλουσιότερες συλλογές εκκλησιαστικών εικόνων και σκευών, ενώ μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζει το χειρόγραφο ειλητό του 12ου αιώνα, και οι εικόνες του 16ου – 17ου αιώνα: του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του Αγίου Νικολάου, του Ένθρονου Χριστού, της Ζωοδόχου πηγής και της Δευτέρας Παρουσίας.

Τα αξιοθέατα της φύσης

Φαράγγι της Σαμαριάς

faraggi-samarias-02Χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο, μόνο και μόνο για να διαβούν αυτό το «θαύμα» της φύσης των Χανίων, τα 18 χιλιόμετρα που οδηγούν από το Ξυλόσκαλο, στο οροπέδιο του Ομαλού, στην καταγάλανη θάλασσα της παραλίας της Αγίας Ρουμέλης, στο Λιβυκό Πέλαγος. Στο Φαράγγι της Σαμαριάς ζουν τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα Κρι – Κρι, αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων και φυτών που δεν συναντώνται πουθενά αλλού. Κατά την κατάβαση θα συναντήσετε τον μικρό βυζαντινό ναό της Οσίας Μαρίας που χτίστηκε το 1379 και έδωσε το όνομά του στο φαράγγι, το παλιό χωριό «Σαμαριά», που πλέον είναι ερειπωμένο, αλλά και τις περίφημες «Πόρτες», το πιο στενό σημείο της Σαμαριάς, λίγο πριν την έξοδο, με πλάτος μόλις τρία μέτρα!

Λίμνη Κουρνά

limni-kourna-4Είναι η μοναδική φυσική λίμνη με γλυκό νερό στη Κρήτη, βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την Γεωργιούπολη και εκτός από το εντυπωσιακό τοπίο, στην Λίμνη Κουρνά μπορείτε να απολαύσετε και βουτιές στα σμαραγδένια νερά της!

Φαράγγι της Αράδαινας

faragi-aradainas-03Με συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα, θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα φαράγγια των Χανίων. Ξεκινάει από τα Λευκά Όρη και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος στην παραλία Μάρμαρα, ενώ η πιο διαδεδομένη είσοδος είναι κοντά στην Ανώπολη Σφακίων, στο ερειπωμένο χωριό Αράδαινα, στην μεταλλική γέφυρα.

Τα χωριά

Παλαιόχωραpalaiochora_kastro

Στην παραθαλάσσια κωμόπολη στα νοτιοδυτικά των Χανίων θα απολαύσετε την απέραντη αμμουδιά και τα φανταστικά τοπία. Θεωρείται «ορμητήριο» για τις γύρω παραλίες των Χανίων, ενώ είναι επίσης ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά θέρετρα του νομού. Από το λιμάνι της Παλαιόχωρας μπορείτε να πάρετε το καράβι για όλες της ομορφιές στα νότια Χανιά, τη Γαύδο, τη Σούγια, την Αγία Ρουμέλη, το Λουτρό και τα Σφακιά.

Χώρα Σφακίων

xora-sfakion-1Το λιμάνι των Σφακίων, στα νότια του νομού Χανίων, διαθέτει παραδοσιακές ομορφιές που θα σας συναρπάσουν, ενώ στο τοπίο κυριαρχεί η απέραντη θάλασσα και οι Μαδάρες, οι γυμνές κορυφές των Λευκών Ορέων. Οι ταβέρνες και τα καταστήματα της Χώρας Σφακίων εξυπηρετούν τους αμέτρητους επισκέπτες, στις παραλίες μπορείτε να πάτε ακόμα και με τα πόδια.

Κόκκινο Χωριό

Chania-Kokkino-XorioΒρίσκεται στον Αποκόρωνα, στα βορειοανατολικά των Χανίων και είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της περιοχής, με πέτρινα σπίτια, όμορφες εκκλησίες (τον Άγιο Γεώργιο, την Αγία Αικατερίνη και την κεντρική, τον Άγιο Χαράλαμπο) και γραφική πλατεία. Πολύ κοντά βρίσκονται διάφορες παραλίες, με καταγάλανα νερά και άμμο στην πλειοψηφία τους. Πολύ κοντά βρίσκεται και το «Σπήλαιο των ελεφάντων», μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα, γεμάτη σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η περιήγηση στην οποία αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Γεωργιούπολη

georgioupoli-1Είναι ένα από τα πολυπληθέστερα καλοκαιρινά θέρετρα των Χανίων, στα βορειοανατολικά. Χτισμένη στις εκβολές του Περαστικού και του Αλμυρού, στην άκρη της τεράστιας αμμουδερής παραλίας, μέσα στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά, η Γεωργιούπολη κατακλύζεται από κόσμο, ενώ επιβάλλεται μια βόλτα στο ολόλευκο εκκλησάκι του Άη Νικόλα που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα!

Η Γαύδος

gavdosΔεν μπορεί κανείς να φτάσει ως τα Χανιά και να μην επισκεφθεί το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, την εξωτική Γαύδο. Τα μικρά χωριουδάκια με τους φιλόξενους κατοίκους, αλλά κυρίως οι καταπληκτικές παραλίες του νησιού θα σας εντυπωσιάσουν. Μην παραλείψετε να δείτε από κοντά την παραλία του Αγιάννη, που το Discovery Channel είχε ανακηρύξει ως την δεύτερη καλύτερη παραλία στο κόσμο, το Σαρακήνικο και την Τρυπητή, ενώ το απέραντο γαλάζιο που θα αντικρύσετε από τον Φάρο θα σας κόψει την ανάσα! Στην Γαύδο φθάνει κανείς με καράβι που αναχωρεί από Παλαιόχωρα και Σφακιά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook