«Δεν πέθανα εγκαίρως», μια βιο- μυθογραφία για τον Κώστα Τσόκλη

δεν-πέθανα-εγκαίρως-μια-βιο-μυθογρα-293531

Μια βιογραφία γραμμένη με μυθιστορηματική γραφή χωρίς να είναι μυθιστόρημα αλλά πραγματική αφήγηση ζωής ενός ξεχωριστού της τέχνης -του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη- είναι το νέο βιβλίο της Ρέας Βιτάλη με τίτλο «Δεν πέθανα εγκαίρως» , που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μια βιογραφία γραμμένη με μυθιστορηματική γραφή μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων στο σπίτι-εργαστήριό του στην Τήνο και στην Αθήνα, η συγγραφέας παρουσιάζει την ιστορία του, ενόψει της έκθεσης 85 έργων του για να γιορτάσει τα ισάριθμα χρόνια του. «Τεχνίτη της αμφισβήτησης, γόνιμα ανατρεπτικό, φρικτά ελεύθερο και στυγνά ειλικρινή», χαρακτηρίζει τον ήρωά της η συγγραφέας και χρονογράφος.

Eίναι σαν κινηματογραφικό έργο μιας κατοχικής Ελλάδας: χωμάτινοι δρόμοι στην Αθήνα, οικογένεια επτά παιδιών που τα θέριζε η πείνα, ζωή από υπόγειο σε υπόγειο στα Εξάρχεια, παιχνίδι στις αλάνες με τους Γερμανούς να περιπολούν βλοσυροί, μπλε κόλλες στα τζάμια για την συσκότιση, πείνα ανθρώπων και ζώων, πτώματα στους δρόμους , πόλεμο με πέτρες και με ξύλα. Και ενώ ήρθε η απελευθέρωση και στο Σύνταγμα κυμάτιζαν σημαίες και αντηχούσαν τραγούδια, σύντομα τα πολυβόλα κροτάλιζαν στον εμφύλιο Δεκέμβρη του 1944.

Μια δυναμική γραφή 151 σελίδων ανάμεσα στον ρεαλισμό και στην ποιητικότητα, που απολαμβάνει ο αναγνώστης με τις χτυπητές φράσεις- ελκυστικό ίδιον της γραφής της- και που σε κάνουν να υπερβαίνεις τον έκδηλο υπερθαυμασμό της στον εκκεντρικό βιογραφούμενο, από τον οποίο δανείστηκε η συγγραφέας τον πιασάρικο τίτλο.

promothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook