Δεν θα πιστεύετε σε τι τιμές πωλείται το κρητικό λάδι στο εξωτερικό | Photos

δεν-θα-πιστεύετε-σε-τι-τιμές-πωλείται-τ-179827

ladi-amazon-Οι τιμές του ελαιολάδου για τον παραγωγό μπορεί να μην ξεπερνούν στην Κρήτη τα 2- 2,5 ευρώ το κιλό, και ίσως λίγο περισσότερο σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Μεσσηνία ή η Λακωνία, όμως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης πωλείται στο εξωτερικό ακόμα και σε πενταπλάσιες τιμές! Συχνά – φαινόμενο γνωστό- το κρητικό ελαιόλαδο πωλείται χύμα σε εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες χρησιμοποιούν την ονομασία της Κρήτης.

Μια έρευνα στο διαδίκτυο δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα για την εμπορική αξία του περίφημου κρητικού ελαιολάδου, την οποία σε καμιά περίπτωση δεν εισπράττει ο παραγωγός.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικές μόνο περιπτώσεις για το προϊόν που πωλείται μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Amazon:

ladi-greliaΤο λάδι με την ονομασία grelia από τη Σητεία πωλείται σχεδόν 11 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού, καθώς τα 250 ml κοστίζουν 7,50 δολάρια, δηλαδή περίπου 5,85 ευρώ. Με μια όχι αυθαίρετη αναγωγή, το κιλό φτάνει τα 23,4 ευρώ!

ladi-olive-millΤα 100 ml του ελαιολάδου με την ονομασία olive mill έχουν τιμή πώλησης σχεδόν 4 δολάρια, δηλαδή περίπου 3,12 ευρώ. Άρα το αντίστοιχο κιλό μπορεί να ξεπεράσει τα 30 ευρώ!

ladi-minos-palaceΚάπου εκεί κινούνται οι τιμές με το λάδι ονομασίας minos palace. Η συσκευασία με τα 250 ml πωλείται προς 7,90 δολάρια, δηλαδή περίπου 6 ευρώ. Κάπου 24 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ η συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στην αμερικανική «Costco» και την κρητική εταιρεία «Μποτζάκης ΑΕ» για την εξαγωγή μηνιαίως 200 έως 400 τόνων παρθένου ελαιόλαδου, έγινε θέμα σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Όπως σημειώνει η ομογενειακή ηλεκτρονική εφημερίδα pappaspost.com, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν το λάδι θα πωλείται με την ονομασία της κρητικής εταιρείας ή αν θα εξάγεται χύμα και πωλείται με άλλη ονομασία.

ladi-costcocandianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook