Δεν έχει το Θεό του… προστατευόμενος του Σκουλάκη

δεν-έχει-το-θεό-του-προστατευόμενος-68068

skoulakis_dimarxosΜέσα στην περίοδο που διανύουμε, της κρίσης, στην εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης»  έχουν πληθύνει οι καταγγελίες από πολίτες. Καταγγελίες που αναφέρονται σε γεγονότα, που τους φέρουν αντιμέτωπους με ανθρώπους που θεωρούν εαυτούς υπεράνω του νόμου, που τραμπουκίζουν και επιβάλλουν το θέλω τους. Που επιθυμούν τη σιωπή εκ μέρους των πολιτών και τους τρομοκρατούν. Αυθαιρετούν και προχωρούν σε καταπατήσεις.

ekklisaki

Τέτοιοι άνθρωποι – είναι πολλές οι περιπτώσεις – που έχουν κάποιους από πίσω τους και εκεί στηρίζουν τις ενέργειές τους που χαρακτηρίζονται από τη θρασύτητά τους.

Ζούμε μία κρίση πολυεπίπεδη, είναι γεγονός. Νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν έως εδώ, επιμένουν. Και κάποιοι, μέσα σε αυτή την κρίση νοιώθουν τόσο ισχυροί, που δε σέβονται πλέον ούτε τα ιερά, ούτε τα όσια. Ούτε τους ναούς, ούτε τους ίδιους τους αγίους.

Τέτοια είναι η περίπτωση με το εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη του Χρυσοστόμου πίσω από το κέντρο Ζαμάνια.

ekklisaki7Εκεί, ενώ ο δρόμος είναι δημόσιος, και μάλιστα έγινε δωρεά από ιδιώτη έτσι ώστε να διαπλατυνθεί, για να μπορούν όσοι πιστοί το επιθυμούν να επισκέπτονται την εκκλησία, στο ύψος των ιδιοκτησιών Αγγελάκη έκαναν οδόφραγμα στο δρόμο με μπάζα.

Κι επειδή ούτε αυτό έφθανε, άφησαν και ένα παραιτημένο αυτοκίνητο για να σιγουρέψουν πως κανείς πλέον δε θα τολμά να περνά από τον δρόμο αυτό. Όταν ρωτήθηκε ιδιοκτήτης της περιοχής από πιστούς που πήγαιναν στην συγκεκριμένη εκκλησία, γιατί έπραξε με αυτό τον τρόπο, τους είπε: «υπάρχει και άλλος δρόμος, μπορούν όσοι το θέλουν να πηγαίνουν από εκεί».

 Το εκκλησάκι του Άι Γιάννη του Χρυσοστόμου, όπως είναι εμφανές από τις φωτογραφίες, είναι ένα μνημείο των ύστερων βυζαντινών χρόνων. Κτίστηκε πριν 600 χρόνια και συντηρείται χάρη στη φροντίδα των πιστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα όποια έργα συντήρησης απαιτείται έγκριση από την Αρχαιολογία Χανίων. Γύρω από το εκκλησάκι οι πιστοί έχουν φυτέψει δέντρα και έχουν διαμορφώσει έναν πολύ όμορφο κήπο.

ekk4Να αναφέρουμε εδώ ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια το συγκεκριμένο εκκλησάκι ήταν σχεδόν ερειπωμένο. Όμως, σε συνεργασία με την κοινότητα των Ρωσοπόντιων οι οποίοι ήθελαν ένα χώρο για να λειτουργούν με το Παλαιό Ημερολόγιο και σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία πάντα, το εκκλησάκι ξαναζωντάνεψε. Με πολύ εργασία, μεράκι και κόπο, και με πολύ αγάπη και σεβασμό έστησαν αυτό τον όμορφο τόπο δίχως να ζητήσουν ποτέ κάποιο αντάλλαγμα.

Λειτουργεί στις μεγάλες γιορτές και στα πανηγύρια. Σε γάμους και βαπτίσεις. Πριν πολλά χρόνια, ο χώρος ήταν κοιμητήριο για αβάπτιστα παιδιά.

Πολλοί έρχονται εδώ για να βρουν την ηρεμία τους. Αρκετοί είναι και αυτοί που το επισκέπτονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι ένας όμορφο εκκλησάκι. Κάποιοι άλλοι, πάλι, προτιμούν να φράζουν τους δρόμους με μπάζα.

eklisia zamania

UPDATE 1

Θέμα πρωτοφανές και άκρως προκλητικό υπάρχει στο δρόμο που οδηγεί στο ιστορικό εκκλησάκι που πάνω από 750 χρόνια λειτουργεί αφιερωμένο στη χάρη του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου και βρίσκεται στην περιοχή πίσω από το κέντρο ΖΑΜΑΝΙΑ.

Ο δρόμος αυτός έχει κλείσει με ιδιότυπο οδόφραγμα, ξύλινη υποδοχή με χώματα και με μπάζα.

ekklisaki4

Η φραγή του δρόμου που εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών στον ιερό ναό έχει γίνει στο ύψος των ιδιοκτησιών Αγγελάκη.

Η όλη υπόθεση  έχει  σχέση με γυναίκα στέλεχος εκλεκτό και πρόσωπο εμπιστοσύνης του Δημάρχου Χανίων Μανόλη Σκουλάκη.

Σε κάθε περίπτωση η διάνοιξη του δρόμου πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ από τη Δημοτική Αρχή Χανίων.

Για να δοθεί ο δρόμος στους ανθρώπους που εκκλησιάζονται στο ιστορικό εκκλησάκι.

UPDATE 2 

Συνεχίζει να κρατά κλειστούς τους δρόμους που οδηγούν στο εξοχικό – ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην περιοχή πίσω από το κέντρο «Ζαμάνια» στην εθνική οδό.

ekklisaki5

Δράστης απ’ ότι δείχνουν τα γεγονότα είναι στενό συγγενικό πρόσωπο της υπεύθυνης τομέα πολιτισμού και εκλεκτής συνεργάτιδας του Δημάρχου Χανίων Μ. Σκουλάκη.

Και ενώ θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή Χανίων να σπεύσει να απελευθερώσει τους δρόμους και να πατάξει την αυθαιρεσία, κωφεύει.

ekklisaki

Το γεγονός της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής, απ’ ότι φαίνεται, αποθρασύνει το δράστη της πρωτοφανούς θα έλεγε κανείς ενέργειας, ο οποίος συνεχίζει να κρατά κλειστούς τους δρόμους, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες.

 

Πηγή: Αγώνας της Κρήτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook