Δείτε τα κριτήρια για να πάρετε επίδομα θέρμανσης

δείτε-τα-κριτήρια-για-να-πάρετε-επίδομ-451504

Αγώνα δρόμου δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου φέτος το χειμώνα όλα τα νοικοκυριά που ζουν σε ορεινές περιοχές να λάβουν την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης, η οποία αντιστοιχεί στα πραγματικά λίτρα που καταναλώνουν.

Όπως και να έχει, αποτελεί θετική εξέλιξη η είδηση ότι όσοι δικαιούχοι προμηθευτούν πετρέλαιο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η εν λόγω επιδότηση θα τους πιστωθεί έως τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Εντούτοις, όσοι αγοράσουν πετρέλαιο μετά την 1η Ιανουαρίου του 2017, θα πάρουν επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουν περισσέψει από το συνολικό κρατικό κονδύλι, ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κάποιοι συνάνθρωποί μας να λάβουν το μισό ή ακόμη και το ένα τρίτο της επιδότησης που δικαιούνται.

Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της αλλαγής στις ζώνες στις οποίες έχουν διαμοιραστεί οι νομοί της χώρας, ανάλογα με την ένταση των καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην επικράτειά τους, το πιθανότερο είναι τελικά να αποφασιστεί μεταφορά ολόκληρων νομών από τη μια ζώνη στην άλλη (για παράδειγμα, ένας νομός που βρίσκεται στη ζώνη Α’ να πάει στη ζώνη Β’) και όχι το «σπάσιμο» συγκεκριμένων νομών με πεδινές και ορεινές περιοχές, όπως είχε ειπωθεί αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης συμπεριλαμβάνονται στη Δ’ (και τελευταία) ζώνη, κάτι που θεωρείται από πολλούς άδικο. Κι αυτό γιατί οι δημότες ορεινών περιοχών του νησιού, οι οποίοι – κατά τεκμήριο – ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα από άλλους Κρητικούς που διαβιούν σε παραθαλάσσιες περιοχές, τοποθετούνται στην ίδια (Δ’ ζώνη) με τους τελευταίους.

Εξάλλου, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα εν λόγω κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν τα ίδια. Οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα αφορούν στις εξής ζώνες:

– Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αντικειμενική αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.

– Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αντ. αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αντ. αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αντ. αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αντ. αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.

– Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα που θα ισχύσει φέτος είχε ισχύσει και πέρυσι, με τη διαφορά ότι η πρώτη δόση του ήταν σχετικά ισοϋψής με τη δεύτερη δόση. Κι αυτό επειδή το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε, δίνοντας 1 εκατομμύριο ευρώ παραπάνω (φτάνοντας στα 106 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 105 εκατομμυρίων που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό), να μην περικόψει – όπως ενδεχομένως θα γίνει φέτος – σε κανέναν δικαιούχο το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

«Υποτονικό το ενδιαφέρον»…

Όπως ανέφερε ωστόσο στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν κανονικά μέσω διαδικτύου την αίτησή τους και συγκεκριμένα στον ιστότοπο www.gsis.gr.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Ηρακλείου είναι κατά μέσο όρο 0,95 ευρώ ανά λίτρο. Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, η τιμή είναι αυξημένη κατά 11 λεπτά σε σχέση με την εκκίνηση της περυσινής χειμερινής περιόδου (0,84 ευρώ) και κατά 0,74 ευρώ σε σχέση με το τέλος του περασμένου χειμώνα.

Όσον αφορά στις παραγγελίες των Ηρακλειωτών για πετρέλαιο θέρμανσης, προς το παρόν αυτές χαρακτηρίζονται από τον Λυκούργο Σαμόλη ως ιδιαίτερα υποτονικές. «Δε βοηθά και ο καιρός, καθώς μέχρι και πριν λίγες ημέρες είχαμε… καλοκαίρι», μας εξηγεί ο κ. Σαμόλης, ο οποίος συμπληρώνει ότι η οικονομική κρίση αποτελεί έναν επιπρόσθετο παράγοντα της περιορισμένης αγοραστικής κίνησης.

gsis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook