Δήμος Χανίων «ότι να ΄ναι»… Ζητούσαν ναυαγοσώστες… με τους πύργους τους!

δήμος-χανίων-ότι-να-΄ναι-ζητούσαν-ν-242374

???????????????????????????????Με έναν πρωτότυπο διαγωνισμό σκέφτηκε η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Δήμου Χανίων για φέτος, προκηρύσσοντας μαζί, ναυαγοσώστες και πύργους.

Η σχετική εισήγηση έγινε σήμερα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η προθεσμία εκπνέει την Τετάρτη, αμφισβητήθηκε έντονα από την μειοψηφία και τελικά, τροποποιήθηκε, με τον Δήμαρχο να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν και να αποσύρει το κομμάτι της κατασκευής και χρήσης ναυαγοσωστικών πύργων, για τους οποίους θα προχωρήσει ξεχωριστός διαγωνισμός.

Οι ναυαγοσώστες 

Τελικά, ο διαγωνισμός αφορά την ναυαγοσωστική κάλυψη 20 παραλιών στα όρια του Δήμου Χανίων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «πολυσύχναστες» από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και έχει προϋπολογισμό 180 χιλιάδων ευρώ. Ο ανάδοχος, θα δεσμεύεται επίσης να κάνει συντήρηση των ναυαγοσωστικών πύργων, «ώστε αυτοί να καταστούν ασφαλείς».

Η αρχική εισήγηση του κ. Αλεξανδράκη, περιελάμβανε και τέσσερις ναυαγοσωστικούς πύργους που έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, η μειοψηφία (Κοκκινάκη, Παπαδογιάννης, Σχοινοπλοκάκης, Παπαντωνάκης) εκτίμησε ότι αυτός ο διαγωνισμός, δεν υπήρχε περίπτωση να τελεσφορήσει και θα οδηγούσε έτσι σε τεράστιες καθυστερήσεις που θα έθεταν θέμα ασφαλείας για τους λουόμενους.

Η συνεδρίαση διεκόπη για 10 περίπου λεπτά και μετά από συζήτηση, ο κ. Βάμβουκας πρότεινε αυτές τις τροποποιήσεις που κάνουν, όπως είπε, τον διαγωνισμό «πιο ελκυστικό» και τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τις παρατάξεις Βάμβουκα, Σκουλάκη, Παπαδογιάννη και Σαρρή.

Αντιδράσεις για την ΚΥΑ

Παράλληλα, διατυπώθηκαν εντονότατες ενστάσεις για την ΚΥΑ που καθορίζει την διαχείριση των παραλιών. ¨Εμείς δεν θέλουμε να βγάλουμε λεφτά απ’ αυτό. Αλλά όχι να μπούμε και μέσα» τόνισε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κεμεσίδης εκτιμώντας ότι τα έξοδα συντήρησης, στελέχωσης, καθαριότητας για τις παραλίες του Δήμου Χανίων θα φτάσουν τις 400 χιλ. ευρώ, την ώρα που τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 χιλιάδες! Τόνισε δε, ότι την ίδια ώρα η απόφαση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή προς τους ξενοδόχους αφού ξεχωριστό καθεστώς διέπει τη διαχείριση των «όμορων».

Υπενθυμίζουμε ότι το Δημόσιο, αυξάνει από 20% σε 30% το ποσοστό του μισθώματος που παρακρατά χωρίς να συμμετέχει καθόλου στα έξοδα ενώ το ποσοστό αυτό σε 50%-50% εάν οι Δήμοι δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς μέχρι τις 31 Μαϊου, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η νέα ΚΥΑ, φέρνει αλλαγές και στους χάρτες των παραλιών, οι οποίοι ενώ ήταν έτοιμοι, χρειάζονται τροποποποιήσεις. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να ζητηθεί παράταση στην προθεσμία, ως τις 15 Ιουνίου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook