Δήμος Χανίων | Ρυπαίνεις; Πληρώνεις! Ανταποδοτικά Τέλη επτά ταχυτήτων «καίνε» τους μεγάλους καταναλωτές

δήμος-χανίων-ρυπαίνεις-πληρώνεις-αντ-467300

Αμετάβλητα τέλη για τα νοικοκυρία και τη γενική κατηγορία, «τσουχτερές» αυξήσεις για μεγάλες επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα και τράπεζες, διεύρυνση των απαλλαγών σε ευπαθείς ομάδες και σε τρίτεκνους και φόρο 0,5% για πρώτη φορά στα Rent a Car φέρνει το 2017 στον Δήμο Χανίων.

Οι χρήστες των υπηρεσιών χωρίζονται σε επτά κατηγορίες με βάση την δυνατότητα που δίνει ο νόμος. Οι δύο, αφορούν κατοικίες και νοσηλευτικά ιδρύματα και οι πέντε, επαγγελματικούς χώρους, μεγάλα πολυκαταστήματα, Τράπεζες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικά ιδρύματα και το πρόγραμμα «Πόρτα – Πόρτα» .

Η κατηγοριοποίηση που προτείνεται και θα τεθεί προς ψήφιση αύριο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίστηκε σε μελέτη για το κόστος των απορριμάτων ανά χρήστη που εκπόνησαν οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Βάμβουκας: Τάξη και ισονομία

Το νέο σύστημα αποσκοπεί στο «να βάλει τάξη και να αποδώσει ισονομία στους Δημότες», όπως τόνισε ο Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σήμερα το πρωί και εξήγησε «Διατηρούμε σταθερό το τιμολόγιο στις οικίες καθώς και στην γενική κατηγορία που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών. Προχωράμε όμως σε έναν εξορθολογισμό και μία δίκαιη κατηγοριοποίηση των τιμολογίων».

«Αυτό περιέχει δικαιοσύνη, διότι διαφοροποιεί το τιμολόγιο στους καταναλωτές, ανάλογα με την ποσότητα απορριμάτων που παράγουν και τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε. Είναι άδικο πχ να πληρώνει ένα μικρό γραφείο, το ίδιο ανά τετραγωνικό μέτρο με μια μεγάλη επιχείρηση, όταν για την δεύτερη το κόστος είναι πολλαπλάσιο για τον Δήμο Χανίων» τόνισε ενώ όπως προσέθεσε η Οικονομική Υπηρεσία για πρώτη φορά εκπόνησε μελέτη που τεκμηριώνει αυτές τις διαφοροποιήσεις.

Η μελέτη

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας, κ. Μπολανάκη, αναφέρθηκε στο πώς υπολογίστηκε το  κόστος των απορριμάτων. «Ξεκινήσαμε με το πόσο κοστίζει ένας τόνος απορριμάτων στον Δήμο Χανίων. Αυτό περίπου 106 ευρώ. Από αυτό προκύπτει πως ένας κάδος σύμμεικτων απορριμάτων, κοστίζει περίπου 14 ευρώ στον Δήμο. Από το κόστος του κάδου, υπολογίσαμε μετά τα κόστη που προκύπτουν για τον κάθε παραγωγό απορριμάτων κατά προσέγγιση και ανά κατηγορίες. Αντίστοιχα υπολογίσαμε το κόστος για το «Πόρτα- Πόρτα. Εκεί ο τόνος απορριμάτων πηγαίνει στα 261 ευρώ, είμαστε δηλαδή δυόμιση φορές πάνω. Αυτά τα κόστη, δεν επιβάρυναν ποτέ τους ωφελούμενους» εξήγησε, σημειώνοντας πως τα παραπάνω κόστη αφορούν μόνο στην αποκομιδή σύμμεικτων απορριμάτων χωρίς τα κόστη ηλεκτροφωτισμού, οδοκαθαρισμού, ανακύκλωσης.

Έλλειμμα 592 χιλιάδων ευρώ στα ανταποδοτικά 

Τεκμηριώνοντας την αναγκαιότητα των αυξήσεων, ο αντιδήμαρχος των οικονομικών, κ. Βλαχάκης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά των προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών και επιβάλουν όπως είπε τον εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής. Μεταξύ αυτών είναι η άνοδος των συντελεστών ΦΠΑ Συντελεστές ΦΠΑ από 13% σε 24% (υπηρεσίες στην ΔΕΔΙΣΑ, εργολάβος σάρωσης και καθαριότητας κλπ) αλλά και από 21% σε 24% (ανταλλακτικά και καύσιμα του στόλου) η  αύξηση της μισθοδοσίας με τη ρύθμιση Βερναρδάκη, η αύξηση στον τουρισμό που έφερε αύξηση στον όγκο των παραγόμενων απορριμάτων, οι αυξήσεις στην ΔΕΗ αλλά και στα καύσιμα.

«Θα μπορούσαμε να πάμε σε οριζόντια αύξηση. Επιλέξαμε τη λογική της ισονομίας ότι αυτός που παράγει περισσότερα απορρίμματα, πληρώνει περισσότερα. Έτσι κάναμε αυτήν την μελέτη και γνωρίζουμε πλέον πόσο ρυπαίνει ο καθένας» τόνισε.

Τα τέλη

Στους παρακάτω πίνακες, βλέπετε τους συντελεστές για τα τέλη που προτείνονται ανά χρήστη και ανά δημοτική ενότητα. Ο πρώτος πίνακας απεικονίζει τα τέλη του 2016.antapodotika16

 

antapodotika17

antapodotika17aantapodotika17bΕνοικιαζόμενα Αυτοκίνητα

Ακόμη, από το 2017 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει τέλος 0,5% επί του τζίρου για τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων.

«Μέχρι σήμερα αυτό δεν εφαρμόστηκε. Είναι μία κατηγορία επιχειρήσεων που ενώ εισπράττει από τον τουρισμό, δεν πληρώνει τίποτα στον Δήμο γι’ αυτό το κομμάτι», σχολίασε ο κ. Βλαχάκης εξηγώντας πως πρόκειται για ένα τέλος  αντίστοιχο με το τέλος παρεπιδημούντων ή το εστίασης που πληρώνουν οι άλλοι επιχειρηματίες του τουρισμού.

zarpanews.gr

One thought on “Δήμος Χανίων | Ρυπαίνεις; Πληρώνεις! Ανταποδοτικά Τέλη επτά ταχυτήτων «καίνε» τους μεγάλους καταναλωτές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook