Δήμος Χανίων | Παλινωδίες για τα προνήπια: Δεν πέρασε η πρόταση του Δημάρχου – Τι θα γίνει με τα 4χρονα

δήμος-χανίων-παλινωδίες-για-τα-προνήπ-681505

«Όχι» είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στην πρόταση του Δημάρχου για λήψη απόφασης με την οποία ο Δήμος θα ζητούσε να γίνουν κατ’ εξαίρεση δεκτά στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ τα 4χρονα που δεν θα απορροφηθούν στα προνήπια, φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου.

Το θέμα της ένταξης του Δήμου Χανίων στο πιλοτικό πρόγραμμα δίχρονης προσχολικής αγωγής, συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης στην σημερινή συνεδρίαση, παρουσία εργαζομένων στους σταθμούς που φοβούνται ότι θα οδηγηθούν στην απόλυση λόγω κενών θέσεων.

Θυμίζουμε ότι τα Χανιά εντάσσονται στο πρόγραμμα με σχετική υπογραφή του Δημάρχου -το Υπουργείο έδινε τριετές περιθώριο- και μετά από συνεννόηση με την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον σύλλογο εκαιδευτικών, παρά τις ενστάσεις τόσο των εργαζομένων όσο και συνεργατών του που ζητούσαν η ένταξη να γίνει του χρόνου, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Αυτή η διαδικασία θα αφορούσε αφενός την κατάλληλη διαμόρφωση στις αίθουσες της πρωτοβάθμιας, όσο και την τροποποίηση στους σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ ώστε να απορροφηθούν περισσότερα βρέφη (υπάρχουν μόλις δύο βρεφικοί στα Χανιά) κάτι που απαιτεί και περισσότερο προσωπικό συνεπώς θα εξασφάλιζε και την εισαγωγή όλων των παιδιών και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκαν οι εργαζόμενες, με την υποχρεωτική φοίτιση των 4χρόνων στα προνήπια θα φύγουν τα 2/3 των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, κενό που θεωρούν ότι είναι αδύνατο να καλυφθεί, ακόμα και αν γίνουν όλες οι αιτήσεις δεκτές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ Μανούσος Φοβάκης, ανέφερε πως θα υπερασπιστούν όλες τις θέσεις εργασίας, εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφόσον πέρυσι απορρίφθηκαν αιτήσεις 350 παιδιών! Ακόμα εκφράστηκαν φόβοι για την συνέχιση του ΕΣΠΑ αφού μέσω των voucher που εξασφαλίζουν οι γονείς, πληρώνονται και οι εργαζόμενοι.

Πάντως ο Δήμαρχος, αν και έκανε λόγο για ένα εκπαιδευτικά σωστό μέτρο που θα απελευθερώσει θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, ομολόγησε πως προσπάθησε να αποσύρει την υπογραφή του όμως δεν πρόλαβε καθώς η σχετική ΚΥΑ είχε εκδοθεί! Στη συνέχεια κάλεσε το συμβούλιο να πάρει απόφαση με την οποία θα ζητούσε από το Υπουργείο να υπάρξει ρύθμιση ώστε μετά τις 30 Μαΐου που θα έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις, τα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών να μπορούν κατ’ εξαίρεση για φέτος να γίνουν δεκτά στους παιδικούς. Η πρότασή του συγκέντρωσε μόλις 18 ψήφους αντί 25 που απαιτούνταν. Δικές τους προτάσεις «κατέβασαν» οι παρατάξεις Σκουλάκη, Παπαδογιάννη, Ρίζου αλλά και μεμονωμένοι σύμβουλοι, σε μια χαοτική στζήτηση που κούρασε το ακροατήριο στη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος δέχτηκε έντονη κριτική.

«Η απόφαση έχει ληφθεί ήδη. Τι νόημα έχει η σημερινή συζήτηση;» διερωτήθηκε η κα Αγγελάκη ενώ για μια «απόφαση κωλοτούμπα» κατηγόρησε τον δήμαρχο η παράταξη Σαρρή, εξηγώντας πως έρχεται να αναιρέσει την υπογραφή του.

Στο τέλος, ο πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ με παρέμβασή του, διάβασε τον κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να γίνουν δεκτές αιτήσεις παιδιών που ηλικιακά ανήκουν στην προσχολική αγωγή (πλέον και τα 4χρονα).

Συνεπώς τον επόμενο μήνα οι οικογένειες με παιδιά που την 31η Δεκέμβρη θα έχουν συμπληρώσει τα 4 έτη, θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις στα προνήπια από 2 ως 18 Μαΐου και όχι στον ΔΟΚΟΙΠΠ.

«Εδώ παίζεται το θέατρο του παραλόγου» ανέφερε η κα Αγγελάκη από την παράταξη Σκουλάκη. «Εφόσον ο ΔΟΚΟΙΠΠ έχει τα χρήματα, γιατί δεν χρηματοδοτεί τις θέσεις των εργαζομένων; Αντί να βρείτε έναν τρόπο να κρατήσετε αυτές τις θέσεις, παίρνετε εντελώς αψυχολόγητες αποφάσεις. Φαίνεται ότι δεν έχετε κανένα σχεδιασμό και δείχνετε ανικανότητα να διοικήσετε» συμπλήρωσε.

«Παίρνετε αποφάσεις χωρίς να έχετε διαβουλευτεί» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπαδογιάννης: «Δειχνετε γι’ακόμα μια φορά ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και στην μέριμνα» συμπλήρωσε και παρόλο που δεν τοποθετήθηκε ως προς το περιεχόμενο της πρότασης, δήλωσε πως συντάσσεται με τους εργαζόμενους.

Από τη μεριά του ο κ. Σαρρής υπενθύμισε στο σώμα πως η δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί πάγιο αίτημα και της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάλεσε τον δήμαρχο με σωστό σχεδιασμό να εκμεταλλευτεί το περιθώριο που δίνει ο νόμος.

«Είστε πάντα ο πρώτος εκ των προθύμων» είπε απευθυνόμενος στον Δήμαρχο ο κ. Παπαντωνάκης, καλώντας τον Δήμαρχο να υπερασπιστεί τις θέσεις εργασίας.

Τέλος ο κ. Ρίζος ξεκαθάρισε ότι και η παράταξή του και ο σύλλογος δασκάλων συμφωνεί υπό όρους με το εγχείρημα, τοιζοντας πως είναι θετικό αλλά δεν πρέπει να συνδεθεί με απολύσεις και συρρόκνωση στους παιδικούς.

 

 

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook