Δήμος Χανίων | Με τοπογραφικά σχέδια θα τακτοποιηθούν οι ξαπλώστρες στις παραλίες

δήμος-χανίων-με-τοπογραφικά-σχέδια-θα-131976

nea-chora-beach_1Ειδικά τοπογραφικά διαγράμματα θα οριοθετούν από το φετινό καλοκαίρι τις ομορίες στις παραλίες του Δήμου Χανίων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας να μπει «μια τάξη» στον τρόπο που θα αναπτυχθούν τα ομπρελοκαθίσματα και να αποφευχθούν οι περυσινές εικόνες τύπου «Νέας Χώρας».

Αυτό ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ξυνίδης, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και κατά την διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων ημερησίας διάταξης που σχετίζονταν με την διαχείριση των παραλιών του Δήμου.

Επίσης, οι φετινές τιμές εκκίνησης των μισθωμάτων για τα υπό δημοπράτηση τμήματα των παραλιών, θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, με την ελπίδα ότι και οι μισθωτές με την σειρά τους, θα μειώσουν τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν στους λουόμενους.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο το ότι τελικά αυτή η έκπτωση θα φτάσει στον λουόμενο, καθώς, κρίνοντας από τις περυσινές δημοπρασίες, οι τιμές κατακύρωσης -που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και τις 40.000 ευρώ- είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές εκκίνησης. Φυσικά, ο Δήμος από την πλευρά του δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό.

Από την έκπτωση αυτή εξαιρείται η βόρεια παραλία του Σταυρού.

Κατά τα άλλα, οι θέσεις είναι ακριβώς οι ίδιες με τις περυσινές. Να σημειωθεί δε, ότι η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, λαμβάνει προμήθεια 20% από τις αρχικές τιμές των μισθωμάτων.

Διαχείριση 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος μπορεί να παρέμβει για να αποφευχθούν τα φαινόμενα που είχαμε πέρυσι ειδικά στην παραλία της Νέας Χώρας, όπου τα ομπρελοκαθίσματα αναπτύχθηκαν άναρχα και πολλές φορές παράνομα, ειδικά μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να μην μένει καθόλου ελεύθερος δωρεάν χώρος για τους λουόμενους.

«Αν ξαναγίνουν αυτά, εγώ ο ίδιος προσωπικά θα πηγαίνω κάθε μέρα στον Εισαγγελέα» τόνισε ο κ. Νίκος Βλαζάκης.

Ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Ξυνίδης εξήγησε ότι φέτος θα εκπονηθούν τοπογραφικά διαγράμματα που θα ορίζουν την ομορία. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι υπεύθυνη για την τήρησή τους, θα είναι η κτηματική υπηρεσία μέσω της ΕΛ.ΑΣ.

«Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε με στρατηγικό τρόπο. Κάνουμε φέτος τα τοπογραφικά για την ομορία. Δυστυχώς, για τον νέο νόμο, ο δρόμος προσδιορίζει ομορία κάτι που πριν δεν ίσχυε γι’ αυτό η Νέα Χώρα ήταν τακτοποιημένη. Γι’ αυτό δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε αυτά τα κενά που υπήρχαν παλιότερα, ανάμεσα στις καρέκλες», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι ο Δήμος έπρεπε να επιλέξει εάν θα διαχειριστεί τις παραλίες συνολικά και ότι δεν ήταν δυνατόν να αφήσει, για παράδειγμα, μόνο τη Νέα Χώρα.

«Αποφασίσαμε να πάρουμε τις παραλίες επειδή θέλουμε τρία βασικά πράγματα: Να έχουν γαλάζιες σημαίες, ναυαγοσωστική κάλυψη και ένα μίνιμουμ υπηρεσιών υγιεινής«, τόνισε.

Δαπάνες

Οι δαπάνες για αυτά τα τρία, οι οποίες βαραίνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου, εφόσον αποφασίζει να διαχειριστεί τις παραλίες, επίσης συζητήθηκαν στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Ο φετινός προϋπολογισμός για τους ναυαγοσώστες θα είναι μειωμένος καθώς θα μειωθούν οι μισθοί τους. Η συνολική δαπάνη εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τις 200 χιλ. ευρώ και θα αφορά κάλυψη στο σύνολο των ναυαγοσωστικών πύργων από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Για τις γαλάζιες σημαίες, θα δαπανηθούν 3.500 ευρώ, κυρίως για χημικές αναλύσεις.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσιοποίηση των διαγωνισμών και η έναρξη της διαδικασίας των δημοπρατήσεων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook