Γυναίκες που άνοιξαν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες | »Τους κάναμε μέλη των οικογενειών μας»

γυναίκες-που-άνοιξαν-τα-σπίτια-τους-σε-348780

Οι 3 πρόσφυγες από την ίδια πόλη της Συρίας, έμελλε να γνωριστούν και να γίνουν φίλοι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά…

Η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, μιας νέας πατρίδας, βρίσκεται πλέον στο μυαλό των περισσότερων από τους Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν μια σχεδόν κατεστραμμένη χώρα, για να σωθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, σώζοντας όμως μαζί και την ελπίδα ότι ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αυτή η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, πιο ειρηνικό και όμορφο είναι που τους κράτησε ζωντανούς στο δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άντρες, γυναίκες, παιδιά όλοι μαζί κουβαλούν την κοινή ελπίδα της νέας ζωής και ο καθένας χωριστά κουβαλά τη μοναδική ελπίδα για μια νέα αρχή.

Πολλές φορές όμως τα όνειρα αυτών των ανθρώπων γίνονται πραγματικότητα πιο γρήγορα απ’ ότι περιμένουν οι ίδιοι. Παίρνουν σάρκα και οστά γιατί υπάρχουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι που όχι απλώς δέχονται να προσφέρουν χέρι βοήθειας αλλά γιατί αληθινά πιστεύουν στις δυνατότητες, την εντιμότητα, τη θέληση, εμψυχώνοντάς τους καθημερινά. Τους άνοιξαν τα σπίτια τους, τους έκαναν μέλη των οικογενειών τους και τους προσέφεραν όχι απλά ένα πιάτο φαγητό, αλλά την ελπίδα που αναζητούσαν.

Αυτό ακριβώς αποδεικνύουν οι ιστορίες τριών νέων ανθρώπων, προσφύγων από τη Συρία και δυο γυναικών από την Καβάλα που μαζί με τις οικογένειές τους έκαναν πράξη το όνειρο μιας καινούργιας ζωής. Ο 27χρονος Ταρίκ, ο 31χρονος Σαμίρ και ο 22χρονος Ταλίμπ είναι οι τρεις νέοι που αν και κατάγονται από την ίδια πόλη της Συρίας, εντούτοις η μοίρα τους έφερε να γνωριστούν και να γίνουν φίλοι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε μια άγνωστη χώρα και πόλη, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Η πολύτιμη βοήθεια των δύο οικογενειών από την Καβάλα και προσωπικά των δυο γυναικών, που στήριξαν τους τρεις νέους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, της κ. Ελένης Ταλιχμανίδου και της κ. Ελένης Μαρκοπούλου απέδειξε περίτρανα ότι η πίστη στον άνθρωπο είναι ευλογία Θεού.

Αναφερόμενη στην απόφαση που πήρε να ανοίξει το σπίτι της σ’ έναν πρόσφυγα και σχεδόν να τον κάνει μέλος της οικογενείας της, η κα Μαρκοπούλου τονίζει: «Ήταν μια οικογενειακή απόφαση, αν και έχω ένα παιδί, που φέτος περνάει τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Γνώρισα τον Ταρίκ και μας άνοιξε την ψυχή του, αλλά έφυγε μετά για την Ειδομένη. Ο σύζυγός μου, μόλις είδε τις εικόνες από εκεί, αμέσως είπε να φέρουμε πίσω τον Ταρίκ και θα κάνουμε ότι καλύτερο γι’ αυτόν…

Περνάμε πολλές ώρες με τα παιδιά, με πολύ αγάπη. Ο Ταλίμπ, με τη βοήθεια της κ. Μαρκοπούλου, πηγαίνει στη Θάσο, ενώ ο Σαμίρ λόγω της επιστημονικής του ιδιότητας, ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν ότι με τα σύνορα κλειστά, θα έπρεπε να αναζητήσει την τύχη του στη χώρα μας. Έστειλε το βιογραφικό του στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, πέρασε από συνέντευξη και αναμένουμε απάντηση, αφού υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook