Γιώργος Σταθάκης: Τα κοιτάσματα αερίου σε Κρήτη και Κέρκυρα «εφάμιλλα του μεγάλου αιγυπτιακού»

γιώργος-σταθάκης-τα-κοιτάσματα-αερίο-751778

«Ο μεγάλος υποθαλάσσιος αγωγός EastMed (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία) βρίσκεται σε τελικό στάδιο μελέτης, λίγο πριν υπογράψουν οι τέσσερις κυβερνήσεις διακυβερνητική συμφωνία, τον Δεκέμβριο και στο τελικό στάδιο των τεχνικών μελετών»

Μετά τις τελευταίες επαφές στην Τριμερή της Κρήτης, «ανοίγει η προοπτική συνεργασίας και με την Αίγυπτο», είπε ο κ. Σταθάκης. Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο Κόκκινο «τα ευρήματα έχουν διευρυνθεί, σε όλη την περιοχή, καθώς εμπλέκεται και η Κύπρος και το Ισραήλ και η Αίγυπτος … οι συνεχιζόμενες έρευνες διευρύνουν το μέγεθος των κοιτασμάτων και την προοπτική αξιοποίησής του. Σε αυτά προστίθενται και τα ελληνικά οικόπεδα, που θα μπουν στην ίδια φάση έρευνας, όπως η νοτιοδυτική Κρήτη».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ειδικά δύο οικόπεδα, στην Κρήτη και δυτικά της Κέρκυρας, φαίνεται ότι είναι «εφάμιλλα του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος» και μένει αυτό να επιβεβαιωθεί από την περαιτέρω έρευνα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι «η περιοχή αρχίζει να αποκτά άλλη κλίμακα ενδιαφέροντος για προοπτικές παραγωγής φυσικού αερίου, με προορισμό φυσικά την Ευρώπη. Άρα, μπαίνει με πιο κατεπείγοντα τρόπο στην ημερήσια διάταξη το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου, από όλη αυτή την λεκάνη, με την κατασκευή αγωγού και των όποιων συμπληρωματικών εναλλακτικών έργων χρειάζονται. Αυτό ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων και νομίζω ότι έγιναν θετικά βήματα».

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε συγκεκριμένα για τα έργα που αφορούν το δίκτυο μεταφοράς αερίου ότι:

  • ο μεγάλος υποθαλάσσιος αγωγός EastMed (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία) βρίσκεται σε τελικό στάδιο μελέτης, λίγο πριν υπογράψουν οι τέσσερις κυβερνήσεις διακυβερνητική συμφωνία, τον Δεκέμβριο και στο τελικό στάδιο των τεχνικών μελετών. Θα ακολουθήσει η βιωσιμότητα, το market test, το 2019, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
  • άνοιξε η προοπτική για το πώς και αιγυπτιακό αέριο θα μπορεί εν δυνάμει να ενταχθεί στον EastMed
  • ολοκληρώνεται ο TAP που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ιταλία. Στην Ελλάδα η κατασκευή του έχει προχωρήσει πάνω από το 50% και οι προεργασίες στο 90% και πλέον, είναι υπό ολοκλήρωση όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για τα τέλη του 2019».
  • ο κάθετος άξονας (αγωγός) IGB που θα συνδέσει Ελλάδα και Βουλγαρία βρίσκεται σε στάδιο προκήρυξης του διαγωνισμού κατασκευής, με «προορισμό» το 2020.
  • στη Ρεβυθούσα η ολοκλήρωση του έργου για τον μεγαλύτερο σταθμό LNG στην ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη πύλη εισόδου και θα επιτρέπει την διασύνδεση με όλους τους άλλους αγωγούς.

Πηγή:avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook