Για 15 ημέρες ακόμα θα είναι ανοιχτά τα σύνορα | Ποιες συμφωνίες έκανε ο Τσίπρας;

για-15-ημέρες-ακόμα-θα-είναι-ανοιχτά-τα-σ-334550

Τη δέσμευση της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ ότι τα σύνορα δεν θα πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον έως τη σύνοδο κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και μέχρι το τέλος της συνόδου κορυφής και δεν ανατραπεί από χώρες που απειλούν να καταφύγουν σε μονομερείς ενέργειες, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα θέσει θέμα διαφωνιας και δεν θα μπλοκάρει την έκδοση κειμένου συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία εξέλιξη στο προσφυγικό, χωρις τη συμφωνία της Ελλάδας.

Μέρκελ και Ολάντ υποσχέθηκαν επίσης στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει ό,τι βοήθεια ζητήσει και ότι δεν θα μεταφερθεί στη χώρα μας μεγαλύτερη πίεση για το προσφυγικό. Και οι τρεις ηγέτες σμφώνησαν ότι το κλειδί στην αντιμετώπιση του προβλήματος ειναι η Τουρκία και η αποτελεσματική συνδρομή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Στην τριμερή δόθηκε και η διαβεβαίωση στον πρωθυπουργό ότι η συζήτηση περί αλλαγής στη Σένγκεν και απομόνωσης της Ελλάδας έχει κλείσει.

Πρόσφυγες και Μνημόνιο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, προθυμία Μέρκελ και Ολάντ απέναντι στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουν η Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξεπληρώνει τους δανειστές! Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ηγέτες φοβούνται ότι αν η Ελλάδα πνιγεί με τους πρόσφυγες και προκληθεί ανθρωπιστική κρίση, θα ακολουθήσει πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα και αυτό θα είναι πρόβλημα για την Ευρώπη.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε, επίσης, συμφωνία για την ανάγκη επιστροφής των Θεσμών για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του εληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό με τους τρεις ηγέτες να δεσμεύονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως έγινε γνωστό, τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνόδου.

Η συνάντηση των τριών στις Βρυξέλλες διήρκησε 1,5 ώρα.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Άνγκελα Μέρκελ έφτασαν στο χώρο της συνάντησης χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Αντίθετα ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε στους δημοσιογράφους επισημαίνοντας ότι η Σύνοδος έχει να κάνει ακόμα δουλειά και πως «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση παντού».

Πηγή: iefimerida.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook