Γιατί το Κρητικό Πάσχα μαγεύει τους τουρίστες

γιατί-το-κρητικό-πάσχα-μαγεύει-τους-το-523091

Η θρησκευτική κατάνυξη, το έντονο συναίσθημα που κυριαρχεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις των πιστών τη Μεγάλη Εβδομάδα, η δραματοποίηση του Θείου Πάθους, αλλά και η λάμψη της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, που συνοδεύεται από τη θρυλική φιλοξενία των Κρητικών και τις λιχουδιές στις οποίες οι αισθήσεις δύσκολα μπορούν να αντισταθούν, αποτελούν εμπειρίες μοναδικές για τους ξένους επισκέπτες στον τόπο μας.

Σε τέτοιο βαθμό που οι τουρίστες, είτε είναι θρησκευόμενοι είτε όχι, δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη, είτε αυτή περιλαμβάνει επισκέψεις σε εκκλησίες και μοναστήρια, ειδικά τις μέρες που κορυφώνεται η κατάνυξη, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, με τη δεδομένη παρακολούθηση των κατανυκτικών θρησκευτικών δρωμένων, είτε τη συμμετοχή σε έθιμα που χαρακτηρίζουν πολλές από τις τουριστικές περιοχές ή τις γειτονικές τους, είτε φυσικά και την απαραίτητη γευσιγνωστική νότα στο πασχαλινό τραπέζι.

Αν μάλιστα μιλάμε για τουρίστες που έχουν ούτως ή άλλως έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα, ορθόδοξους Ρώσους ή από τα βαλκανικά κράτη και καθολικούς ειδικά από το μεσογειακό Νότο, τότε η βίωση του κρητικού Πάσχα γίνεται ακόμα πιο έντονη και συναρπαστική ως εμπειρία, κατακτώντας μια περίοπτη θέση στις αναμνήσεις και βεβαίως στο φωτογραφικό ή κινηματογραφικό άλμπουμ που απαθανατίζει τις πασχαλινές διακοπές των τουριστών.
Μαθαίνοντας την εμπειρία

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες που επιλέγουν τις ημέρες του Πάσχα για τις διακοπές τους στην Κρήτη είναι φυσικά υποψιασμένοι έχοντας πραγματοποιήσει τη σχετική διαδικτυακή τους… «βόλτα», όπως κάνουν πλέον όλοι οι τουρίστες πριν επιλέξουν προορισμό, ενώ γνωρίζουν αρκετά καλά τα βασικά από τα έθιμα της Ελλάδας, ειδικά την περιφορά του Επιταφίου – που για τους Βορειοευρωπαίους αποτελεί μια μοναδική εμπειρία – όπως βεβαίως και την Ανάσταση.

Εκτός αυτού, από στόμα σε στόμα έχουν μάθει, ακούσει και δει από φίλους τους που έχουν βρεθεί στον τόπο μας τις εμπειρίες τους από το κρητικό Πάσχα και έτσι έρχονται «μυημένοι» για αυτό που θα συναντήσουν. Μια εμπειρία που τους ξενίζει, καθώς για τους περισσότερους Ευρωπαίους του Βορρά ο εορτασμός του Πάσχα δε συγκρίνεται σε καμιά απολύτως περίπτωση με την εμπειρία που βιώνουν στον τόπο τους τη Μεγάλη Εβδομάδα, με δεδομένο ότι για εκείνους πιο έντονος είναι ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και πολύ λιγότερο το Πάσχα.
Ενημέρωση

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των ξενοδόχων στη συμμετοχή των τουριστών στις κρητικές πασχαλινές εκδηλώσεις, καθώς κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να ενημερώνουν τους επισκέπτες μας για όλα εκείνα που πρέπει να ζήσουν και να τους δίνουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε όλα τα δρώμενα και βεβαίως στην απόλαυση ενός λουκούλλειου πασχαλινού τραπεζιού, όπως αυτό που στρώνουν οι κρητικές οικογένειες.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης κ. Γιώργος Πελεκανάκης, σε όλα τα ξενοδοχεία λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να υπάρχουν στα δωμάτια, και φυσικά στις ηλεκτρονικές σελίδες των μονάδων, το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στους κοντινούς ναούς και των εκδηλώσεων στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα ξενοδοχεία, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να καταρτίσουν έγκαιρα το πρόγραμμά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, άλλωστε, τα ξενοδοχεία ενημερώνουν και μέσω news letter στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους φιλοξενούμενούς τους για τα προγράμματα των εκδηλώσεων και των Ιερών Ακολουθιών.

«Προσπαθούμε να τους κάνουμε να συμμετάσχουν στο κρητικό Πάσχα όπως το ζούμε και εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεκανάκης, διευκρινίζοντας ότι οι τουρίστες ανταποκρίνονται με μαζική συμμετοχή.
Στις εκκλησίες

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον ειδικά για τις περιοχές όπου η περιφορά του Επιταφίου γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Νικόλαο, ενώ αντίστοιχα δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη τη βραδιά της Ανάστασης, ζώντας τη μοναδική ατμόσφαιρα στις εκκλησίες, με τη λάμψη και την κατάνυξη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης και της Αγάπης. Οι περισσότεροι, βέβαια, επιλέγουν εκκλησίες που βρίσκονται κοντά στα ξενοδοχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προγραμματίζουν και πιο μακρινές εξορμήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιπτώσεις που τα ξενοδοχεία βρίσκονται μακριά από εκκλησίες, οι μονάδες λαμβάνουν ειδική μέριμνα με λεωφορεία ώστε να μεταφέρουν τους φιλοξενούμενούς τους στους χώρους λατρείας και στα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις.
Δε θέλουν τα βαρελότα

«Οι τουρίστες ψάχνουν το αυθεντικό», διευκρινίζει ο κ. Πελεκανάκης, συμπληρώνοντας ότι αυτό που τους ενοχλεί και τους χαλάει τη μαγευτική εικόνα είναι τα βαρελότα, τα οποία και φοβούνται. Άλλωστε δεν είναι οι μόνοι, αφού για πολλούς από εμάς το απαράδεκτο αυτό έθιμο δεν είναι απλά επικίνδυνο, αλλά και ενοχλητικό. Για τους πασχαλινούς επισκέπτες στον τόπο μας η περιφορά του Επιταφίου, είτε με το λιτό κατανυκτικό τρόπο των περισσότερων εκκλησιών με τα κεριά μέσα στη νύχτα και τις ψαλμωδίες, είτε με τον πιο εντυπωσιακό με τις φιλαρμονικές στις μεγάλες πόλεις, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, που τη μετατρέπουν με τις αναμνήσεις τους ως την καλύτερη διαφήμιση για το Πάσχα στο νησί μας.
Οβελίας αλλά χωρίς… κεφαλάκι

Οι τουρίστες λατρεύουν το κάψιμο του Ιούδα, που μοιάζει στα μάτια τους ξεχωριστή εμπειρία, ενώ το μόνο που αποφεύγουν είναι το τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης, καθώς είναι εντελώς ξένο προς τις συνήθειές τους. Για τους Ευρωπαίους τουρίστες μας, το να καθίσουν στο τραπέζι τόσο αργά τη νύχτα τρώγοντας τόσο βαριά φαγητά φαντάζει εντελώς εξωπραγματικό. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, κρατούν την… όρεξή τους για το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα με τον οβελία. Αρκεί να μην υπάρχει πάνω στη σούβλα το κεφαλάκι του αρνιού, που τόσο για την αισθητική των ξένων, όσο και γιατί νιώθουν απέχθεια, όχι απλά δε δοκιμάσουν, αλλά δε θέλουν και να βλέπουν κάτι τέτοιο.

Η παράδοση είναι μαγνήτης για τους επισκέπτες μας, πόσω μάλλον όταν συνδυάζεται με το μοναδικό τρόπο με τον οποίο γιορτάζουμε το Πάσχα. Έτσι, όλα τα ξενοδοχεία στήνουν το δικό τους οβελία την Κυριακή του Πάσχα, με όλα τα εδέσματα που περιλαμβάνονται στο παραδοσιακό κρητικό τραπέζι. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, το πασχαλινό σκηνικό στήνεται από τα δωμάτια των επισκεπτών, όπου τοποθετούνται λαμπάδες, αβγά και τσουρέκια.

Σημαντική θέση στις αναμνήσεις των τουριστών από το κρητικό Πάσχα έχει φυσικά και η μοναδικής ομορφιάς ανοιξιάτικη φύση, που μαγεύει με τη μεγαλοπρέπειά της και την εντυπωσιακή χρωματική παλέτα της, τα αρώματα που προκαλούν τις αισθήσεις σε συνδυασμό με τα τοπία που «καθυποτάσσουν» τους επισκέπτες μας.

Όσο για το ποιοι τουρίστες βιώνουν πιο έντονα το Πάσχα με τη θρησκευτική του διάσταση, αυτοί είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, οι Ρώσοι, οι οποίοι ως γνωστόν είναι ορθόδοξοι. Όμως τον Απρίλιο είναι σχετικά λίγοι σε σχέση με τους Γερμανούς και τους Γάλλους, που αποτελούν την πλειονότητα των τουριστών την περίοδο του Πάσχα. Έντονο είναι, πάντως, το ενδιαφέρον και από τους Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι συνδυάζουν τις λίγες ημέρες ανάπαυλας με ξεκούραση και διαφορετικές εμπειρίες σαν εκείνες που προσφέρει το Πάσχα στην Κρήτη.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός – με εξαίρεση την περίοδο που το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν χρονικά – ότι οι περισσότεροι από τους ξένους απολαμβάνουν την εμπειρία να ζουν δύο φορές το Πάσχα, μία στον τόπο τους και μία στην Κρήτη.

Πηγή: neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook