Γιατί τα παπάκια στη μπανιέρα μπορεί να είναι επικίνδυνα

γιατί-τα-παπάκια-στη-μπανιέρα-μπορεί-ν-670688

Τα λαστιχένα παπάκια είναι δημοφιλή στις μπανιέρες όλου του κόσμου, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχουν παιδάκια. Όμως μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ρίξει μια σκιά πάνω από αυτή την αθώα απόλαυση, που μπορεί τελικά να μην είναι τόσο αθώα από άποψη υγείας.

Η ελβετο-αμερικανική έρευνα, η οποία έθεσε κάτω από το μικροσκόπιο 19 διαφορετικά πλαστικά και λαστιχένια παιγνίδια μπάνιου, διαπίστωσε ότι το νερό που βγαίνει από τα λαστιχένια παπάκια, μπορεί να περιέχει αυξημένες ποσότητες δυνητικά παθογόνων μικροβίων, ικανών να προκαλέσουν λοιμώξεις των ματιών, των αυτιών και του στομάχου σε μικρούς και μεγάλους.

Με δεδομένο ότι τα μικρά παιδιά συνήθως βάζουν αυτά τα παπάκια στο στόμα τους και τα δαγκώνουν ή τα πιέζουν με τα χέρια τους για να εκτινάξουν στο πρόσωπό τους το νερό που υπάρχει στο εσωτερικό του παιγνιδιού, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επιστήμης & Τεχνολογίας του Νερού, τού Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον Φρέντερικ Χάμες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «N.P.J. Biofilms and Microbiomes», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το BBC, βρήκαν ότι υπάρχουν έως 75 εκατομμύρια βακτήρια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό μιας λαστιχένιας πάπιας μπάνιου.

Το εντυπωσιακά υψηλό αυτό επίπεδο αποδίδεται στο ότι το πολυμερές υλικό που χρησιμοποιείται στο παπάκι, απελευθερώνει άνθρακα, ο οποίος δρα ως θρεπτική ουσία για τα κύτταρα των βακτηρίων. Επιπλέον, το βρόμικο νερό της μπανιέρας λειτουργεί ως πρόσθετη πηγή τροφής για τα μικρόβια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook