Γιατί σηκώθηκε η Αλβανική σημαία σε σχολείο των Χανίων | Photos

γιατί-σηκώθηκε-η-αλβανική-σημαία-σε-σχ-640948

Θόρυβος ξέσπασε, με ένα περιστατικό που ουσιαστικά λαμβάνει πλασματικές διαστάσεις, με την παρουσία Αλβανικής σημαίας σε σχολείο των Χανίων και ειδικότερα στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το περιστατικό με την Αλβανική σημαία, καταγράφηκε χθες και έχει την παρακάτω εξήγηση:

Όπως είπε στο zarpanews.gr, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά κ. Στέλιος Ζερβάκης, από την Αλβανική Κοινότητα Χανίων έχει υπάρξει αίτημα για την διδαχή της Αλβανικής γλώσσας σε παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία ζουν στα Χανιά και τα οποία δεν την γνωρίζουν.

Το αίτημα έγινε δεκτό από τις αρμόδιες αρχές και την σχολική επιτροπή του δήμου Χανίων και χθες Κυριακή, θα ξεκινούσαν τα μαθήματα σε συγκεκριμένη αίθουσα του σχολείου παρουσία εκπροσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αλβανικού Προξενείου και των τοπικών αρχών.

Για το λόγο αυτό υπάρχει και η Αλβανική με την Ελληνική σημαία έξω από αίθουσα του σχολείου, στην οποία μάλιστα θα πραγματοποιούνταν χθες Κυριακή πρώτη ημέρα τα συγκεκριμένα μαθήματα, που αξίζει να σημειωθεί γίνονται και σε άλλα σχολεία της ενδοχώρας των Χανίων.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης, αν έχει συμβεί κάτι διαφορετικό, με σημαία που έχει κατέβει για διαφορετικό λόγο από τον ιστό θα ερευνηθεί.

Εν τω μεταξύ και με αφορμή την συγκεκριμένη δράση στο σχολείο σήμερα πραγματοποιήθηκε κατάληψη με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και το 15μελές να ζητούν πάψουν τα μαθήματα στο σχολείο.

Για το θέμα που δημιουργήθηκε στο σχολείο μίλησε στον SUPER FM 89.6 τόσο ο κ. Ζερβάκης, όσο και ο διευθυντής του σχολείου.

Ακούστε τι είπε ο κ. Ζερβάκης:

Η κατάληψη σταμάτησε μετά από απόφαση της σχολικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία στο σχολείο δεν δέχονται να γίνονται τα μαθήματα της Αλβανικής γλώσσας.

Τι είπε στον SUPER FM 89.6 ο κ. Χατούπης, Διευθυντής του σχολείου:

Η ανακοίνωση για την κατάληψη:

«Αγαπητοί γονείς κηδεμόνες καθηγητές και συμμαθητές,

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου μέλη από το 15μελες συμβούλιο του σχολείου βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου τυχαία και βρήκαν το σχολείο ανοικτό και μάλιστα αλβανικής καταγωγής άτομα να είναι μέσα στο χώρο. Όπως ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή, ο οποίος ήταν παρόν, αυτά τα άτομα θα φιλοξενούνται στο σχολείο κάθε Κυριακή για την διδαχή της αλβανικής γλώσσας. Για αυτήν την φιλοξενία δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η μαθητική κοινότητα ούτε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η αιτία της κατάληψης δεν ήταν η άγνοια μας για την πράξη αλλά το γεγονός ότι η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό και είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα από την αλβανική. Εμείς θεωρούμε αυτή την πράξη ευθαρσής και προσβλητική. Επιθυμούμε την απομάκρυνση αυτόν τον συγκεκριμένων ατόμων από τον σχολικό χώρο και ενημερώνουμε ότι οι καταλείψεις θα συνεχιστούν ωσότου πραγματοποιηθεί το αίτημα μας.

Επιπλέον θέλουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε παρεξήγηση με τους συμμαθητές μας  αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στο σχολείο μας  και τις οικογένειες τους , αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο γεγονός και άτομα

Με εκτίμηση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων,

το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Σχολείου»

Αργότερα το απόγευμα της Δευτέρας ο  Διευθυντής της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά κ. Στέλιος Ζερβάκης, έστειλε επίσημη απάντηση για το περιστατικό στο σχολείο αναφέροντας τα εξής:

«Με αφορμή όσα συνέβησαν χτες Κυριακή 21-01-2018 και σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 στο 1ο Γ/σιο Ελ. Βενιζέλου, θεωρώ αναγκαίο να προβώ σε κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Ως εκ τούτου λοιπόν και προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνω επί των συγκεκριμένων θεμάτων όπως αυτά αποτυπώνονται χρονικά ως εξής:

Σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, τον Οκτώβριο του 2017, υπεβλήθη στην υπηρεσία μας προφορικό αίτημα παραχώρησης σχολικής αίθουσας στα όρια του Δήμου Χανίων από εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας Χανίων, προκειμένου να λειτουργήσει ένα αμιγώς εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης της Αλβανικής γλώσσας σε παιδιά Αλβανών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην πατρίδα μας και είναι ενεργοί μαθητές των σχολείων μας. Άλλωστε και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί αίθουσες διδασκαλίας από σχολικές μονάδες των Χανίων, για την υλοποίηση τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φορείς, όπως π.χ. στο Σύλλογο Ρωσόφωνων Χανίων.

Μετά από την διερευνητική πρόταση που υπέβαλα στον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου για να λειτουργήσει  στο σχολείο του η παραπάνω εκπαιδευτική δράση, η απάντηση του ήταν αρχικά θετική, αλλά θα έπρεπε να συζητηθεί και με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας του σχολείου (μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς). Εξάλλου σύμφωνα με τη νομοθεσία η σχολική κοινότητα δια των εκπροσώπων της είναι εκείνη που εισηγείται είτε θετικά είτε αρνητικά για παραχώρηση χώρου σε οποιονδήποτε φορέα στην αρμόδια σχολική επιτροπή του εκάστοτε Δήμου. Αυτή είναι μια καθαρά διοικητική διαδρομή που την ευθύνη υλοποίησης της, έχει ο Διευθυντής του σχολείου. Από αυτό το σημείο και μετά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας δεν έχει ανάμιξη, με το δεδομένο ότι οι σχολικοί χώροι είναι ιδιοκτησίες του Δήμου, άρα δεν εμπλέκεται.

Την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας ότι η διαδικασία είχε τελεσφορήσει θετικά και ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 θα τελούνταν στο χώρο του σχολείου η επίσημη έναρξη του προγράμματος με την παρουσία του Αλβανού πρόξενου.

Όμως σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 το πρωί, ενημερώθηκα πως το συγκεκριμένο σχολείο τελεί υπό κατάληψη με αφορμή το «ανέβασμα» μιας Αλβανικής σημαίας δίπλα στην Ελληνική, με πληροφορίες ότι η Ελληνική σημαία είχε αποκαθηλωθεί από τον ιστό της. Στις απαραίτητες εξηγήσεις του ο Διευθυντής του σχολείου μου ανέφερε ότι καμία σημαία δεν «κατέβηκε» από τον ιστό, αλλά χρησιμοποιήθηκε άλλη, την οποία ο ίδιος προσκόμισε και τοποθετήθηκε δίπλα στην Αλβανική σηματοδοτώντας αφενός την έναρξη του προγράμματος αλλά και αφετέρου την παρουσία του Αλβανού πρόξενου.

Σε διερεύνηση των αιτιών της κατάληψης διαπιστώθηκε ότι η διοικητική διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί μεταξύ του σχολείου και του Δήμου Χανίων.

Οι αντιδράσεις μαθητών και γονέων του σχολείου – όπως αυτές εκφράστηκαν στα ΜΜΕ – ήταν πιθανόν το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και της απουσίας διαλογικής συζήτησης για την αναγκαιότητα του, με σκοπό την υλοποίηση του.

Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι κατόπιν αυτών η σχολική κοινότητα αποφάσισε να μην εισηγηθεί θετικά για παραχώρηση αίθουσας στο Δήμο Χανίων και ότι δεν επιθυμεί την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο τους με αποτέλεσμα τη λήξη της κατάληψης.

Η άρνηση οποιασδήποτε σχολικής κοινότητας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και τη ματαίωση τους. Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και οποιοδήποτε άλλο, μπορεί να υλοποιηθεί σε άλλη σχολική  μονάδα.

Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας με σκοπό την υλοποίηση οποιουδήποτε εκπαιδευτικού προγράμματος που προσδίδει μαθησιακά, κοινωνικά και γνωστικά αποτελέσματα».

zarpanews.gr

 

12 thoughts on “Γιατί σηκώθηκε η Αλβανική σημαία σε σχολείο των Χανίων | Photos

  1. 1ον, η παρουσία οποιονδήποτε εκπροσώπων δε δικαιολογεί την «έπαρση» της αλβανικής σημαίας στα κάγκελα του σχολείου!
    2ον, δεν πρόσεξε κανείς ότι η ελληνική σημαία είναι ανάποδα τοποθετημένη; Η θέση της είναι ψηλά στον ιστό της αυλής του σχολείου και όχι στα κάγκελα. Αυτό δεν πείραξε κανέναν;
    Δε νομίζω ότι η ενέργεια αυτή ήταν σε γνώση του Διευθυντή του σχολείου ή θα μπορούσε να έχει τη συγκατάθεσή του. Αλίμονο, αν συμβαίνει το αντίθετο.
    … και 3ον, αν θέλουν να μάθουν αλβανικά να πάνε στην γενέτειρά τους να μάθουν.

  2. τα κτίρια των ΔΗΜΟΣΙΩΝ σχολείων δεν είναι κτήμα κανενός μαθητικού συμβουλίου.Επίσης ο σχολιαστής Δημήτρης να απαγορεύσει και στους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό να μαθαίνουν ελληνικά, αφού πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους να τα μάθουν ….

  3. η βαρεια αρρωστη νοοτροπια των Ελληνων ειναι υπευθυνη για το ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ κατρακυλισμα………και στο οποιο θα ειμαστε μεχρι να σβησουμε ΟΡΙΣΤΙΚΑ………..περαστικα μας…..!!!!

  4. @ σταύρος σφακιωτάκης

    Μπορείτε να μου πείτε τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού από που χρηματοδοτούνται και οι Έλληνες αποσπασμένοι καθηγητές από που πληρώνονται;

    Μέγα λάθος προηγούμενων πολιτικών που για χάρει της ανάπτυξης της οικονομίας άφησαν να εισέλθουν «οικονομικοί» μετανάστες από όμορα κράτη. Τα αποτελέσματα τα γευόμαστε ήδη και θα τα γευτούμε πολύ χειρότερα στο άμεσο μέλλον. Μακάρι να βγω ψεύτης κ. Σφακιωτάκη.

    1. Μέγα λάθος, αν λάβομε υπ’ όψιν μας το πώς συμπεριφέρονται αυτοί στους Έλληνες τής υπό αλβανική κατοχή Β. Ηπείρου. Στην Αλβανία επιτρέπονται ελληνικά σχολεία μόνο σε περιοχές, που έχουν χαρακτηρισθεί μειονοτικές από το αλβανικό κράτος. Πουθενά αλλού. Μήπως τα Χανιά έχουν χαρακτηρισθεί μειονοτική, αλβανική περιοχή και δεν το μάθαμε;

  5. αγαπητέ μου, μιλάω ως εκπαιδευτικός σε λύκειο του Νομού Ηρακλείου, όπου το 45% των μαθητών μου είναι παιδιά μεταναστών. Είναι χαρά μου και τιμή μου που έχω διδάξει σε αυτά τα παιδιά και πολλά από αυτά είναι ήδη επιστήμονες….οπότε για τις «βλαβερές» συνέπειες …άσε με να έχω άλλη γνώμη…

  6. @ σταύρος σφακιωτάκης

    Συμφωνώ και επαυξάνω με τη στάση σας και τη δράση σας ως εκπαιδευτικός. Θα πρέπει να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία και να προσφέρουν, αλλά αν καταλάβατε καλά, εδώ μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό, που αποτελεί πεδίο εκμετάλλευσης με διάφορους τρόπους.
    Πιθανά, εδώ στην Κρήτη δεν νιώσατε αυτά που ένιωσε η Ήπειρος και άλλες περιοχές από τη «κάθοδο των μυρίων», όταν αυτή ξεκίνησε πριν 30 περίπου χρόνια, αλλά γευτήκατε μόνον τα καλά της. Αντιλαμβάνεστε νομίζω τι εννοώ.
    Επίσης, δεν μου απαντήσατε στα ερωτήματα που σας έθεσα.
    Καλά θα ήταν να ανατρέχουμε και στην πρόσφατη ιστορία για να μην αναγκαστούμε να την ξαναζήσουμε.
    Συναδελφικά,
    καλό βράδυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook