Γιατί κάποτε τα αγόρια φορούσαν ροζ ρούχα και τα κορίτσια μπλε

γιατί-κάποτε-τα-αγόρια-φορούσαν-ροζ-ρο-596175

Είναι τόσο παγιωμένη η άποψη στο μυαλό μας ότι το ροζ χρώμα είναι για κορίτσια και το μπλε για αγόρια, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, αλλά γνωρίζατε ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε και για την ακρίβεια ίσχυε το ακριβώς αντίθετο;

Ο διαχωρισμός του μπλε και ροζ χρώματος ως πιο «κατάλληλο» για αγοράκια και κοριτσάκια αντίστοιχα, καθιερώθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα.

Ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ φορούσε φορέματα όταν ήταν μικρός, κάτι πολύ συνηθισμένο στην εποχή του.

Τα παιδιά φορούσαν ουδέτερα ρούχα, συνήθως λευκού χρώματος, τα οποία ήταν εύκολο να καθαριστούν και δεν κουρεύονταν μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών περίπου.

Όταν έκανε την εμφάνισή του το μάρκετινγκ, το «Earnshaw’s Infants’ Department» δημοσίευσε ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο «το γενικά αποδεκτό χρώμα για αγόρια είναι το ροζ και το μπλε για τα κορίτσια. Ο λόγος για τον οποίο το ροζ είναι αγορίστικο χρώμα είναι επειδή είναι πιο αποφασιστικό και δυνατό, ενώ το μπλε που είναι πιο ντελικάτο και φίνο είναι κατάλληλο για τα κορίτσια». Στη Βρετανία μάλιστα, οι στολές των στρατιωτών ήταν κόκκινες, γι’ αυτό πολύ θεωρούσαν ότι ένα αγόρι αρμόζει να το ντύνουν μόνο με ροζ.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και μετά, η μόδα άλλαξε ανεξήγητα και έμεινε ίδια μέχρι τις μέρες μας, με το μπλε να σηματοδοτεί το αγόρι και το ροζ το κορίτσι. Η καθηγήτρια Τζο Παολέττι του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο, καθώς η επιλογή των χρωμάτων για το κάθε φύλο δεν είχε καμία σχέση με τον συμβολισμό. Τα χρώματα αυτά προτιμούσαν οι Αμερικάνοι όταν ψώνιζαν ρούχα για τα παιδιά τους και η ζήτηση στην αγορά οδήγησε στην καθιέρωσή τους.

newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook