Γιατί δεν έρχονται πια οι Ρώσοι τουρίστες στην Κρήτη; Δες εδώ

γιατί-δεν-έρχονται-πια-οι-ρώσοι-τουρίσ-156915

ollandos_animΗ τραγωδία με το μικρό ρωσόπουλο, στην Κρήτη, όπου έκανε διακοπές με τη μητέρα του, είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο τόσο στα ελληνικά, όσο κυρίως στα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τότε, όπως είναι γνωστό, ο 20χρονος Ολλανδός animator του ξενοδοχείου, «LAGUNA RESORT & SPA», ιδιοκτησίας του Κ. Μήτση, επεχείρησε να αποσπάσει τον φορητό υπολογιστή του 11χρονου Νικήτα που αντιδρούσε.Τον παρέσυρε έξω απο το ξενοδοχείο και άρχισε να τον κτυπά με μαχαίρι καταφέροντάς του απανωτά πλήγματα. Στη συνέχεια,θεωρώντας ότι το παιδί ξεψύχησε, δες εδώ, το μετέφερε έξω απο το χώρο του πάρκιγκ. Εκεί βρέθηκε ο εξαντλημένος, μα ζωντανός, Νικήτα, μετά την κινητοποίηση της Αστυνομίας. Η υπόθεση συγκλόνισε. Στήθηκε μια μεγάλη και έγκαιρη επιχείρηση διάσωσης του Νικήτα, με τη μεταφορά του στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Γερμανία.

ollandosΤο μαρτύριο της οικογένειας Ονίσενκο είχε αρχίσει. Και, απ΄ότι φαίνεται, θα συνεχιστεί σε όλη την υπόλοιπη ζωή του παιδιού και της οικογένειάς του. Ο Νικήτα έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω, εξ αιτίας των κτυπημάτων με μαχαίρι του δράστη. Πέρασε όλο το χρόνο στη Γερμανία σε μια πολυέξοδη θεραπευτική διαδικασία. Στο χρόνο αυτό έγινε, στην Ελλάδα, η δίκη κατά του δράστη, ο οποίος καταδικάστηκε. Η οικογένεια του θύματος δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση, αλλά… Εδώ αρχίζει το δεύτερο και, πιο επίπονο, στάδιο της πολύκροτης ιστορίας που η εξελιξή της μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις, για τον τουρισμό ειδικότερα.

Ο ξενοδόχος – “τέρας”

Η οικογένεια Ονίσενκο κατηγορεί τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Κωνσταντίνο Μήτση, ότι αρνείται την ανάληψη κάθε ευθύνης για το τραγικό συμβάν και, φυσικά, αποποιείται κάθε υποχρέωσης κάλυψης εξόδων για τη θεραπεία του Νικήτα. Ισως ο ιδιοκτήτης του «LAGUNA» να θεωρεί ότι το θέμα θα περάσει στη λήθη. Αμ δε! Στην αρχή του Ιουλίου, στο κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι, «ΡΩΣΙΑ-1», και σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, βγήκε στον αέρα εκπομπή κοινωνικού περιεχομένου με το θέμα αυτό. Δηλαδή, την άρνηση του Μήτση να αναλάβει τις ευθύνες του και να συμβάλλει στην υποστήριξη της θεραπείας του Νικήτα. Το κεντρικό σύνθημα της εκπομπής ήταν,«Το τέρας της Κρήτης που αρνείται να βοηθήσει το σακατεμένο παιδί»!

Εκεί, βουλευτές, εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και φορέων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, κοινωνικοί παράγοντες, με την παρουσία του μικρού Νικήτα πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι, και της μητέρας του, ο Μήτσης, ο ελληνικός τουρισμός και, κυρίως, η Ελλάδα ως χώρα, παρουσιάστηκαν με τα μελανότερα χρώματα. Και μόνο ο τίτλος της εκπομπής, τα λέει όλα. Αξίζει να έχει κανείς υπ΄όψιν ότι οι δείκτες τηλεθέασης τέτοιου είδους εκπομπών στο μεγαλύτερο κανάλι της Ρωσίας, πλησιάζει τα…100 εκ.!!! Μεταδίδεται δε, σε όλες τις περιοχές της πάλαι ποτέ Σοβιετικής επικράτειας!

hr5Ανάμεσα στους βασικούς συντελεστές και έχοντες την πρωτοβουλία μιας τέτοιας εκπομπής, είναι οι ανταποκριτές του καναλιού στο Βερολίνο, τη Ρώμη και το Στρασβούργο, Μιχαήλ Αντόνοφ, και Αζια Εμιλιάνοβα. Τις πρώτες μέρες της τραγωδίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης επισκέφθηκαν την Ελλάδα, την Κρήτη, έχουν ιδία άποψη για το θέμα αλλά και το «ποιόν» του Κωνταντίνου Μήτση. Η Εμιλιάνοβα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μετά το τραγικό συμβάν, το ξενοδοχείο, «LAGUNA», έχει μετατραπεί σε φρούριο, «αφού όταν το επισκεφθήκαμε και άκουσαν ότι είμαστε δημοσιογράφοι απο τη Ρωσία, μας εξαπέστειλαν ένα χιλιόμετρο μακρυά!».

Ο Μ. Αντόνοφ ανέφερε ότι το δράμα του μικρού Νικήτα προβλήθηκε σε εκπομπή και στη Γερμανία προκαλώντας αίσθηση. Μετά την παρουσία του θέματος στη ρωσική κοινή γνώμη, βουλευτές ανέλαβαν την υποχρέωση να το «σηκώσουν» σε επίπεδο διμερών σχέσεων, δικηγορικοί σύλλογοι να συνδράμουν αφιλοκερδώς, ενώ ετοιμάζεται η διαδικασία δικαστικής προσφυγής κατά του ελληνα επιχειρηματία, Μήτση. Για τον οποίο, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στην εκπομπή, όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά «δεν μας προσέφερε ούτε ένα ποτήρι νερό!».

Μεγάλα παράπονα για την ελληνική Πολιτεία

Οι δικηγόροι εξηγούν ότι η προσφυγή στην Ελλάδα θα είναι το πρώτο βήμα μιας δύσκολης διαδικασίας που όλοι οι ενεχόμενοι δηλώνουν ότι θα τη φτάσουν μέχρι το ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντα, βέβαια, με το κράτημα του θέματος στην επικαιρότητα…

Η οικογένεια του Νικήτα, επίσης, εκφράζει και παράπονα κατά των ελληνικών υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, τα οποία, παρά τις αρχικές υποσχέσεις, δεν συνέβαλλαν στη λύση γραφειοκρατικών ζητημάτων για την ταχεία έκδοση αδείας παραμονής που θα έδινε το δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και κάλυψης κάποιων εξόδων νοσηλείας, τουλάχιστον αυτών επί ελληνικού εδάφους, με συνέπεια τα νοσήλεια στη Γερμανία να είναι υπέρογκα. Για να έχει το παιδί μια ποιότητα ζωής, στην κατάσταση που βρίσκεται, εκτιμάται ότι χρειάζονται μέχρι 4.000 ευρώ το μήνα.

Η αναλγησία των -τότε – επικεφαλής των δύο υπουργείων, Μιχελάκη και Γεωργιάδη, έχει «στενέψει» κατά πολύ, στις συνειδήσεις των ανθρώπων της οικογένειας του Νικήτα, τη θετική αποδοχή της αρχικής βοήθειας που προσφέρθηκε, με την κινητοποίηση τόσο του υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού, Αν. Λιάσκου.

hr3Το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου που πέρασε, η οικογένεια και η νομική της υποστήριξη ασχολήθηκαν, όπως ήταν φυσικό, με τη σωτηρία, τη δυνατή αποθεραπεία του Νικήτα, ταυτόχρονα με την εξέλιξη της δίκης κατά του δράστη, στην Αθήνα. Ετσι, η δημοσιοποίηση της διαμάχης με τον επιχειρηματία ήταν σε δεύτερο επίπεδο. Οπως όλα δείχνουν, στη συνέχεια θα ανοίξει το μέτωπο κατά του επιχειρηματία Μήτση. Το οποίο θα έχει πλήρη δημοσιογραφική υποστήριξη στη Ρωσία, και, σύμφωνα με τα δεδομένα, τουλάχιστον στη Γερμανία όπου λαβαίνει χώρα η θεραπευτική αγωγή. Πόσο μάλλον, αφού οι ελπίδες για κατανόηση της κατάστασης, εκ μέρους του, έχουν εξανεμισθεί.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς κατά πόσο η ελληνική Πολιτεία έχει την «πολυτέλεια» να επιτρέπει σε έναν -έστω απο τους μεγαλύτερους ξενοδόχους στη χώρα- να διασύρει το «Σήμα κατατεθέν» στο εξωτερικό που λέγεται, ΕΛΛΑΔΑ! Διότι όσο ο «στρουθοκαμηλισμός» του Μήτση στο συγκεκριμένο θέμα, με την αποποίηση των οφθαλμοφανών ευθυνών του, συνεχίζεται, τόσο το «ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ» θα βάλλεται, με συνέπειες και στην τουριστική κίνηση από τη Ρωσία.

gr.rbth.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook