Γιατί ένα χωριό στη Νέα Ζηλανδία θέλει να… εξαφανίσει τις γάτες

γιατί-ένα-χωριό-στη-νέα-ζηλανδία-θέλει-734327

Ένα μικρό χωριό στη νότια πλευρά της Νέας Ζηλανδίας ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα επαναστατικό σχέδιο ώστε να προστατέψει την άγρια ζωή της περιοχής: απαγόρευση όλων των κατοικιδίων γατιών.

Το περιφερειακό τμήμα Περιβάλλοντος, προτείνει οι κάτοικοι του χωριού Omaui να στειρώσουν, να τοποθετήσουν μικροτσίπ και να καταγράψουν τις γάτες τους στις τοπικές αρχές. Και αφού πεθάνουν οι γάτες τους να μην τους επιτραπεί να πάρουν κι άλλες.

Ίσως φαίνεται υπερβολικό, είναι όμως κάτι που θα έπρεπε να το σκεφτούν σοβαρά οι κοινωνίες αφού οι γάτες θεωρούνται υπαίτιες για τον θάνατο δισεκατομμυρίων πουλιών και θηλαστικών κάθε χρόνο, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του σχεδίου.

«Οι γάτες είναι υπέροχα κατοικίδια! Δεν θα έπρεπε όμως να τις αφήνουμε να περιφέρονται έξω από το σπίτι, είναι η μόνη λύση», δήλωσε στο BBC o Dr Peter Marra, επικεφαλής του Smithsonian Migratory Bird Centre.

Αξιωματούχοι στο Omaui ισχυρίζονται πως στηριζόμενοι στις κάμερες που δείχνουν τις γάτες να κυνηγούν πουλιά, έντομα, και ερπετά στην περιοχή, διαπιστώνουν ότι το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όποιος δεν συμμορφώνεται θα λαμβάνει ειδοποίηση πριν οι αρμόδιες αρχές απομακρύνουν το κατοικίδιό του, αλλά μόνο σαν «έσχατη λύση».

«Δεν μισούμε τις γάτες, απλά θέλουμε να έχουμε ένα περιβάλλον με πλούσια άγρια ζωή», δήλωσε στην Otago Daily Times ο John Collins, πρόεδρος του Omaui Landcare Charitable Trust.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με τις γάτες;

Το πρόβλημα με τις γάτες και τα τοπικά οικοσυστήματα δεν είναι αποκλειστικό του Omaui.

Περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για την επίδραση που έχουν οι γάτες στο παγκόσμιο οικοσύστημα και τονίζουν ότι βρίσκονται ανάμεσα στα 100 χειρότερα μη ενδημικά είδη του κόσμου.

Ο Dr Marra υποστηρίζει ότι 63 είδη εξαφανισμένων ζώων σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γάτας. Το πρόβλημα εντείνεται σε περιοχές με πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως είναι αυτά της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, και της Αγγλίας.

«Φαίνεται υπερβολικό, όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει», σχολιάζει ο Dr Marra. Και συνεχίζει λέγοντας ότι δεν φταίνε οι ίδιες οι γάτες, αλλά οι άνθρωποι που τις αφήνουν συχνά αδέσποτες και αστείρωτες.

Μόνο στην Αμερική υπάρχουν 86 εκατ. γάτες, με αντιστοιχία μία σε κάθε τρία νοικοκυριά. Υπολογίζεται μάλιστα ότι κάθε χρόνο στην Αμερική σκοτώνονται από γάτες τέσσερα δισ. πουλιά και 22 δισ. θηλαστικά.

«Δεν περιορίζουν απλά τον αριθμό των γατιών που μπορούμε να έχουμε, αλλά μας απαγορεύουν να έχουμε έστω και μία», σχολίασε οργισμένη κάτοικος του χωριού.

Στο Omaui, οι κάτοικοι δηλώνουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την έντονη δυσαρέσκειά τους στο προτεινόμενο μέτρο και υπόσχονται να αντισταθούν, ενώ μέσω Facebook οι λάτρεις της γάτας σχολιάζουν οργισμένοι υποστηρίζοντας ότι τα δηλητήρια, τα αυτοκίνητα και οι ίδιοι οι άνθρωποι καταστρέφουν τα ενδημικά είδη.

 

Πηγή: newpost.gr

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook