Γιάννης Σαρρής: Απαραίτητη η στήριξη της γεωργικής έρευνας

γιάννης-σαρρής-απαραίτητη-η-στήριξη-τ-143174

sarris instit eliasΜια μικρογραφία της πορείας στην οποία συστηματικά ωθήθηκε ο δημόσιος τομέας, αλλά και ο τομέας της έρευνας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η πρόσφατη πορεία του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Την περασμένη Παρασκευή, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γιάννης Σαρρής και μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος επισκέφτηκαν το σημαντικό ερευνητικό κέντρο, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του από τον ερευνητή και αναπληρωτή διευθυντή Γιώργο Ψαρρά και συνομίλησαν με το προσωπικό.

 

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου της Πρωτοβουλίας, διαπιστώνονται «Σημαντικές εργαστηριακές υποδομές, τρομακτική έλλειψη προσωπικού, ερευνητικού και βοηθητικού, σημαντική απορρόφηση προγραμμάτων και, κυρίως, αυταπάρνηση και άσβηστο μεράκι από τους ελάχιστους εναπομείναντες εργαζόμενους»

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Αν και το Ινστιτούτο περισώθηκε, αντίθετα από το κλείσιμο και τις ενοποιήσεις στις οποίες οδηγήθηκαν άλλα ερευνητικά κέντρα, από τους δεκάδες ερευνητές και άλλους τόσους εργάτες στο Ινστιτούτο, σταδιακά τα τελευταία χρόνια κατόπιν συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης, οι ερευνητές έφτασαν τους 14 και το βοηθητικό προσωπικό απέμεινε πλέον ολιγάριθμο. Γεγονός που καθιστά το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του για την ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στα Χανιά και την Κρήτη, αλλά και τη σύνδεσή του με τον τριτογενή, εξαιρετικά δύσκολο και υπόθεση που επαφίεται στο φιλότιμο και την εργατικότητα των εργαζομένων στο Ινστιτούτο.

Ζητούμενο για τους εργαζόμενους ερευνητές αποτελεί η πρόσληψη νέων συναδέλφων, ώστε κάθε ένα από τα εννέα εργαστήρια του Ινστιτούτου να έχει έναν υπεύθυνο. Εξίσου σημαντική είναι και η πρόσληψη εργατών για την επαναφύτευση και συντήρηση της καλλιέργειας στα εκατοντάδες στρέμματα που ανήκουν στο Ινστιτούτο, ώστε να είναι δυνατό να εφαρμόζονται καινούργιες καλλιέργειες και πειραματικές τεχνικές, που θα κατευθύνουν με ασφάλεια την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής στα Χανιά.

Αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για την Πρωτοβουλία Πολιτών η ανάδειξη και διάδοση του έργου του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, ώστε να συνδεθεί ξανά με τους αγρότες, παλιούς και νέους, και να αξιοποιηθεί το έργο του από αυτούς στους οποίους απευθύνεται, τους πολίτες.»

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook