Γερμανικό αεροπλάνο στο βυθό της Κρήτης | Video

γερμανικό-αεροπλάνο-στο-βυθό-της-κρήτ-120266
messerscmitt
Ένα Messerschmitt Me-109, το βασικό καταδιωκτικό της Luftwaffe κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που καταρρίφθηκε στη Κρήτη το 1941, έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε … τουριστική ατραξιόν για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού!

Το αεροσκάφος βρίσκεται ανοικτά της Χερσονήσου, ανατολικά του Ηρακλείου και σε μικρή απόσταση από την ακτή, ενώ το μικρό σχετικά βάθος που βρίσκεται επιτρέπει την άνετη εξερεύνησή του από τους δύτες.

Η ύπαρξη του αεροσκάφους είναι γνωστή εδώ και χρόνια γεγονός που «εκμεταλλεύονται» επιχειρηματίες και τουριστικοί παράγοντες της περιοχής παρουσιάζοντάς το ως τουριστικό αξιοθέατο προσπαθώντας να προσελκύσουν πελατεία μέσω του καταδυτικού τουρισμού. Μάλιστα, η ύπαρξη του γερμανικού αεροπλάνου είναι γνωστή σε ιστορικούς, ερευνητές και λάτρεις της στρατιωτικής ιστορίας οι οποίοι έχουν πολλές φορές αναρωτηθεί γιατί το συγκεκριμένο κειμήλιο δεν έχει ακόμα ανασυρθεί από τον βυθό, προκειμένου να αποτελέσει ένα ανεκτίμητο έκθεμα για τη Μάχη της Κρήτης.

Η ύπαρξη του αεροσκάφους είναι γνωστή εδώ και χρόνια γεγονός που "εκμεταλλεύονται" επιχειρηματίες και τουριστικοί παράγοντες της περιοχής παρουσιάζοντάς το ως τουριστικό αξιοθέατο προσπαθώντας να προσελκύσουν πελατεία μέσω του καταδυτικού τουρισμού.Το αεροσκάφος, μετά την κατάρριψή του βυθίστηκε ανάποδα στο βυθό της θάλασσας. Το τμήμα του κινητήρα έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη άτρακτο, ενώ η έλικα του καταδιωκτικού βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μπροστά. Διακρίνεται το σύστημα προσγείωσης, ο οπλισμός και άλλα τμήματα του αεροσκάφους, το οποίο για τα χρόνια που έχουν περάσει αλλά και με τους … επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο είναι θαύμα που διατηρείται ακόμα σε αυτή την κατάσταση.

Διακρίνεται το σύστημα προσγείωσης, ο οπλισμός και άλλα τμήματα του αεροσκάφους, το οποίο για τα χρόνια που έχουν περάσει αλλά και με τους ... επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο είναι θαύμα που διατηρείται ακόμα σε αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, πριν από αρκετά χρόνια ιδιώτης ανέφερε σε στελέχη του Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι την ύπαρξη του συγκεκριμένου αεροπλάνου στα ανοικτά της Χερσονήσου, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες, μιας και η ανάσυρσή του είναι εύκολη λόγω του μικρού βάθους στο οποίο βρίσκεται. Επίσης, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως και άλλες αναφορές έχουν φτάσει μέχρι το Τατόι, για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Το γερμανικό καταδιωκτικό θα μπορούσε να προστεθεί στα υπόλοιπα αεροσκάφη, ή τμήματα των αεροπλάνων που έχουν ανασυρθεί από θαλάσσιες περιοχές της χώρας και που έχουν πολεμήσει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, όπως το Βρετανικό Blenheim Mk.IV F από το Ρέθυμνο, το Ju-87D από τη Ρόδο, το Ju-52 από τη Λέρο κλπ.

Προσωπικά εκτιμούμε πως η θέση του Bf-109 είναι στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο, εκεί όπου άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για την ιστορία του τόπου μας προσπαθούν να αναδείξουν και να προβάλουν στους ντόπιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες τα δραματικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης.Προσωπικά εκτιμούμε πως η θέση του Bf-109 είναι στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο, εκεί όπου άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για την ιστορία του τόπου μας προσπαθούν να αναδείξουν και να προβάλουν στους ντόπιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες τα δραματικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης. Και είναι μια μοναδική ευκαιρία, μέσα στα χιλιάδες κειμήλια εκείνης της περιόδου να υπάρχει και ένα αεροσκάφος, καθώς – πέρα από ελάχιστα εξαρτήματα – δεν υπάρχει σε συλλογή Μουσείου στη Κρήτη, ένα αεροπλάνο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Bf-109…

Δείτε τα βίντεο: Στο πρώτο, πρέπει να αναγράφεται λανθασμένα ως χρονολογία το 1945. Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται καθαρά το κίτρινο χρώμα στο κάλυμα του κινητήρα, όπως δηλαδή το είχαν τα γερμανικά αεροσκάφη τα πρώτα χρόνια του πολέμου. Επίσης, η αποχώρηση των τελευταίων αεροσκαφών της Luftwaffe από την Κρήτη είχε γίνει μέσα στο 1944.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

3 thoughts on “Γερμανικό αεροπλάνο στο βυθό της Κρήτης | Video

  1. Πραγματικά πολύ έξυπνες οι προτάσεις σας άλλοι (βλέπε Μάλτα) βυθίζουν επίτηδες πλοία για να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα σημεία για κατάδυση και να ενδυναμώσουν τον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος πλέον συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας, κι εμείς να πάμε να τα ανελκύσουμε. Πραγματικά πολύ έξυπνο!

  2. Το ότι υπάρχει εκεί δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ανελκύσουμε ΚΑΙ αυτό. Τουρισμός δεν είναι να μαζέψουμε τα πάντα στην πρωτεύουσα (Τατόι). Με τις καταδύσεις εργάζονται και κάποιοι άνθρωποι έστω εποχιακά, και την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει μια διαφορετική δραστηριότητα. Χερσόνησος δεν είναι μόνο παραλία και αλκοόλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook