Βόμβα σε εμπορικό κέντρο της Κολομβίας – Τρεις γυναίκες νεκρές | Photos + Video

βόμβα-σε-εμπορικό-κέντρο-της-κολομβία-549556

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μια βόμβα εξερράγη χθες, Σάββατο, σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, μεταδίδουν ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Caracol, τρεις νέες γυναίκες σκοτώθηκαν όταν εξερράγη η βόμβα στο εμπορικό κέντρο, ανάμεσά τους μια 23χρονη Γαλλίδα.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 17:00 τοπική ώρα (01:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) μέσα σε μια τουαλέτα στον δεύτερο όροφο του εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπογοτά Ενρίκε Πενιαλόσα, επρόκειτο για μια «ποταπή» τρομοκρατική ενέργεια.

Νωρίτερα, ο Πενιαλόσα είχε κάνει λόγο για έναν θάνατο και 11 τραυματισμούς από την επίθεση.
Αμέσως μετά την έκρηξη οι αρχές απομάκρυναν τους πάντες από το Centro Andino, το εμπορικό κέντρο σε μια ακριβή συνοικία της πρωτεύουσας, το οποίο ήταν κατάμεστο την ώρα της έκρηξης καθώς πολλοί είχαν σπεύσει για να αγοράσουν δώρα για την ημέρα του πατέρα σήμερα Κυριακή.

Η περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο αποκλείστηκε από την αστυνομία και ασθενοφόρα έσπευσαν επί τόπου. Οι αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν ποιος ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος διέταξε νωρίτερα τον στρατηγό Χόρχε Νιέτο, τον αρχηγό της αστυνομίας της Κολομβίας, να αρχίσει μια έρευνα σε βάθος για την επίθεση.

Η ασφάλεια έχει βελτιωθεί στην Μπογοτά την τελευταία δεκαετία, καθώς η αστυνομία και ο στρατός αύξησαν τα μέτρα και αναπτύχθηκαν περισσότεροι οπλισμένοι αστυνομικοί στους δρόμους. Για κάποια χρόνια όλες οι τσάντες ελέγχονταν στις εισόδους των εμπορικών κέντρων, αλλά αυτό το μέτρο έπαψε να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, εκπαιδευμένα σκυλιά ελέγχουν ακόμη αυτοκίνητα για εκρηκτικά σε αρκετούς χώρους στάθμευσης της πρωτεύουσας.

Η συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε πέρυσι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), καθώς και η έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) συνέβαλαν να δημιουργηθεί η αίσθηση πως οι βομβιστικές επιθέσεις ανήκαν στο παρελθόν, όμως τον Φεβρουάριο οι αρχές επέρριψαν στον ELN την ευθύνη για μια έκρηξη βόμβας που τραυμάτισε δεκάδες αστυνομικούς.

Οι οργανώσεις FARC και ELN διαβεβαιώνουν ότι δεν ενέχονται στην αιματηρή βομβιστική επίθεση

Τόσο η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), όσο και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στη βομβιστική επίθεση.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης τόνισε ότι «δεν θα προχωρούσε ποτέ σε ενέργειες με στόχο τον άμαχο πληθυσμό», καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε την κυβέρνηση να διεξαγάγει εξονυχιστική έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι.

Η οργάνωση αυτή άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κολομβίας την 8η Φεβρουαρίου. Στις αρχές Απριλίου, συμφωνήθηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης, κατά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο οποίος διεξήχθη στον Ισημερινό.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) επίσης αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την επίθεση στο Centro Andino και εξέφρασε την «αλληλεγγύη της στα θύματα».

«Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να διαπραχθεί μόνο από εκείνους που θέλουν να φράξουν τον δρόμο προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση», τόνισε μέσω Twitter ο ηγέτης των FARC, ο Ροδρίγο Λοντόνιο Ετσέβερι.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook