Βρετανία και Ελλάδα μαζί στον πάτο της Ευρώπης στη μείωση μισθών

βρετανία-και-ελλάδα-μαζί-στον-πάτο-της-402690

Η Μ. Βρετανία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση στους πραγματικούς μισθούς, από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Μοναδική εξαίρεση, η Ελλάδα.

Αυτό αποκαλύπτει έκθεση του TUC, του μεγαλύτερου βρετανικού συνδικάτου εργαζομένων, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτή, τα πραγματικά εισοδήματα στη Μ. Βρετανία έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 10% από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2007, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι στον πάτο της λίστας για την αύξηση των μισθών, με μοναδική «παρέα» την Ελλάδα.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία του ΟΟΣΑ, το TUC κατέληξε ότι την περίοδο 2007-2015 οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν στην Πολωνία κατά 23%, στη Γερμανία κατά 14% και στη Γαλλία κατά 11%, ενώ ο μέσος όρος αύξησής τους στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 6,7%.

Την ίδια περίοδο όμως, στη Μ. Βρετανία, ο πραγματικός μισθός- το εισόδημα από την εργασία προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό- έπεσε κατά 10,4%. Μείωση που ισούται μόνο με εκείνη που έγινε στην Ελλάδα, στις 29 χώρες του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, μόνο στη Μ. Βρετανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία- από αυτές τις 29 χώρες- υπήρξε μείωση του πραγματικού μισθού. Παράλληλα, το TUC προειδοποίησε ότι τα νοικοκυριά στη Μ. Βρετανία θα έρθουν αντιμέτωπα με νέο περιορισμό της αγοραστικής τους δύναμης, μετά από την απόφαση για το Brexit, αν η κυβέρνηση δεν επενδύσει στη δημιουργία καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook