Βρέθηκαν κοριοί σε «κουτιά» του ΟΤΕ | Δείτε σε ποιες περιοχές

βρέθηκαν-κοριοί-σε-κουτιά-του-οτε-δε-209797

kafaoΠρόστιμο συνολικού ύψους 145.000 ευρώ επιβλήθηκε στον ΟΤΕ γιατί δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες επικύρωσαν παρόμοιες της Αρχής Προστασίας Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αφορούν σε τρία περιστατικά τοποθέτησης κοριών στα ΚΑΦΑΟ κι όχι μόνο του ΟΤΕ σε νησί του Αιγαίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις ευρημάτων υποκλοπών  ο τηλεπικοινωνιακός φορέας έχει υποχρέωση από τη νομοθεσία να ενημερώνει αμέσως την Αρχή, προκειμένου υπάλληλός της να είναι παρών κατά την αφαίρεση των κοριών καθώς και κατά τη διενέργεια των ανακρίσεων.

Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ υποστήριξε, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει για τα περιστατικά υποκλοπών την Αρχή, αλλά κι αν ακόμα υποτεθεί ότι ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση να παρίσταται εκπρόσωπος της ΑΔΑΕ κατά τις ανακριτικές πράξεις, αυτός που πρέπει να ενημερώσει την Αρχή είναι η Αστυνομία ή η Εισαγγελία και όχι ο ΟΤΕ.

Ωστόσο, το ΣτΕ απόρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, κρίνοντας ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 19 Συντάγματος) οι οποίες εξασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά και  την ελληνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία, ρητώς προβλέπεται η υποχρέωση των τηλεφωνικών παρόχων να ενημερώνουν αμέσως για ζητήματα ασφαλείας κι απορρήτου των επικοινωνιών.

Σε αντίθετη περίπτωση θα παρεμποδιζόταν η αποτελεσματική άσκηση του έργου της ΑΔΑΕ, η οποία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη Αρχή  και  η ύπαρξη της δεν συνδέεται με τις ενέργειες των άλλων Αρχών, ακόμα και  των δικαστικών.

koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook