Βλέπεις πορνό; Αυτές τις λεπτομέρειες ίσως δεν τις γνωρίζεις

βλέπεις-πορνό-αυτές-τις-λεπτομέρειες-26289

PornΟι δημοσιογράφοι και, συχνά, οι ψυχολόγοι αναφέρουν με σχετική ευκολία τον όρο «εθισμός στο πορνό», αν και δεν υπάρχουν ισχυρά ερευνητικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι ο σεξουαλικός εθισμός όντως υφίσταται. Με το να ονοματίζει όμως κανείς , υπό μορφή διάγνωσης, τη συνήθεια που έχει κάποιος να βλέπει συχνά εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, της προσδίδει άμεσα παθολογικό χαρακτήρα.

Ο εθισμός στην πορνογραφία δε συμπεριλήφθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση του αμερικανικού διαγνωστικού και στατιστικού εγχειριδίου DSM-V, εξαιτίας της έλλειψης των σχετικών επιστημονικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, λιγότερα από 2 στα 5 επιστημονικά άρθρα σχετικά με την αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών συμπεριφορών, αναφέρουν τον όρο «εθισμός». Παρατηρείται επίσης, ότι μόνο το 27% των μελετών βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, ενώ μέσα στο 2013 δημοσιεύτηκε μόνο μια σχετική μελέτη. Η ανασκόπησης της διεθνούς βιβλιογραφίας στο ζήτημα του σεξουαλικού εθισμού αναδεικνύει επίσης, το φτωχό πειραματικό σχεδιασμό, τις μεθοδολογικές ελλείψεις και την έλλειψη των εξειδικευμένων μοντέλων στις περισσότερες μελέτες.

Στην πραγματικότητα, η ανασκόπηση βρήκε πολύ λίγα δεδομένα ικανά να υποστηρίξουν επιστημονικά τις αποκαλούμενες αρνητικές επιδράσεις του «εθισμού στο πορνό». Παράλληλα, δεν υπήρχε καμία ένδειξη σχέσης ανάμεσα στη χρήση του πορνό και τη στυτική δυσλειτουργία, ούτε βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι προκαλούνται αλλαγές στον εγκέφαλο των χρηστών. Επίσης,  η θέαση πορνογραφικού υλικού από εφήβους φαίνεται να μπορεί να εξηγήσει, σε αντίθεση με αυτό που η κοινή γνώμη υποστηρίζει, σε πολύ μικρό βαθμό τις διακυμάνσεις στη συμπεριφορά τους. Οι διακυμάνσεις αυτές φαίνεται να εξηγούνται καλύτερα από άλλες παραμέτρους που σχετίζονται τόσο με τα άτομα, όσο και με τις οικογένειες τους.

Οι ερευνητές μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η επαφή με το πορνογραφικό υλικό, όχι μόνο δεν είναι de facto προβληματική , αλλά μπορεί να έχει και οφέλη. Για παράδειγμα, μπορεί να τροποποιήσει τις στάσεις και τις πεποιθήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να προάγει την ποικιλία των σεξουαλικών συμπεριφορών και να αυξήσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση στις μακροχρόνιες σχέσεις. Σε γενικές γραμμές, δύναται να παρέχει μια νόμιμη εκτόνωση παράνομων σεξουαλικών επιθυμιών και η διάθεση του έχει σχετισθεί με μειωμένο αριθμό σεξουαλικών εγκλημάτων , συμπεριλαμβανομένης και της παιδοφιλίας.

Οι κλινικοί είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, τα άτομα που αναφέρουν ότι έχουν «σεξουαλικό εθισμό» είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες με μη ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό,  υψηλή libido και αυξημένη αναζήτηση του αισθήματος της διέγερσης, των οποίων οι θρησκευτικές αξίες συγκρούονται με τις σεξουαλικές συμπεριφορές και τις επιθυμίες τους. Είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν τα οπτικά διεγερτικά ερεθίσματα για να αντιμετωπίσουν προβληματικές συναισθηματικές καταστάσεις, ή τη μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης τονίζουν ότι χρειαζόμαστε καλύτερες μεθόδους για να βοηθήσουμε τα άτομα που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ψυχοσυναισθηματικά τους προβλήματα μέσω της συχνής χρήσης οπτικών σεξουαλικών ερεθισμάτων, χωρίς να ονομάζουμε τη χρήση αυτή παθολογική. Είναι πολλοί, άλλωστε, οι επιστήμονες που αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση τις θεραπευτικές πρακτικές για το επονομαζόμενο εθισμό στο πόρνο, τις οποίες μάλιστα, ενίοτε αποκαλούν και ψευτοεπιστημονικές. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς εάν αντί να παρέχεται ουσιαστική βοήθεια  στα άτομα που αγωνίζονται να ελέγξουν τη θέαση πορνογραφικού υλικού, ή τον εθισμό στο πορνό, στην πραγματικότητα τροφοδοτείται μια ολόκληρη βιομηχανία με δευτερογενές όφελος από την αποδοχή της ίδιας της ιδέας του εθισμού.

Πηγή : sciencedaily

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook