Βασίλης Διγαλάκης: Προχωρά κανονικά η παραχώρηση των κτηρίων στον λόφο Καστέλι

βασίλης-διγαλάκης-προχωρά-κανονικά-η-618792

Τον απολογισμό της θητείας του ως Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, έκανε σε ανοικτή εκδήλωση στο ίδρυμα Βενιζέλου στη Χαλέπα ο Βασίλης Διγαλάκης.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την υποστήριξη της αριστείας στο ίδρυμα ενώ ανακοίνωσε και την κατασκευή νέου κτηρίου για την αρχιτεκτονική σχολή, συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, η δημοπράτηση του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομίας στον χώρο ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι φορέων ακαδημαϊκοί αλλά και φοιτητές του ιδρύματος. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Πολυτεχνείο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Διγαλάκης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την επιχειρούμενη τουριστική αξιοποίηση των κτηρίων στον λόφο Καστέλι, τόνισε πως η διαδικασία προχωρά κανονικά και είναι στη φάση των αδειοδοτήσεων. Ανέφερε ακόμη πως όλες οι διαδικασίες έγιναν νόμιμα και καθαρά και πως όλα τα έγγραφα είναι στη διαθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

«Για μια ακόμη φορά, το Πολυτεχνείο Κρήτης αποδεικνύει στην πράξη την αναπτυξιακή ορμή του, η οποία επιταχύνεται διαρκώς από τη δημουργία σύγχρονων υποδομών. Μετά την πρόσφατη προώθηση κατασκευής 180 νέων φοιτητικών διαμερισμάτων συνολικού προϋπολογισμού €9.000.000 για τους αδύναμους φοιτητές μας, σήμερα η Διοίκηση του Ιδρύματος προκηρύσσει μια νέα στρατηγική επένδυση, ύψους €5.500.000, μέσω της αποτελεσματικής επίτευξης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το Ανώτατο Ίδρυμα των Χανιωτών υλοποιεί τη μεταστέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του στις πλέον σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης. Την ίδια στιγμή μάλιστα, το αποδεσμευμένο ιστορικό κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα αξιοποιείται πολιτιστικά με τη δημιουργία νέου Μουσείου Λαογραφίας και Ιστορίας της Τεχνολογίας, αναδεικνύοντας την εθνική μας κληρονομιά» τόνισε, σε δήλωσή του.

Παραμένω καθηγητής

Όσο για την φημολογούμενη ανάμειξή του στην πολιτική, ο κ. Διγαλάκης αρκέστηκε να απαντήσει πως από την Παρασκευή, παραμένει καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πάντως, σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αφού εξήρε το έργο της Πρυτανικής Αρχής, δεν παρέλειψε να εκφράσει την στήριξή του προς τον κ. Διγαλάκη, σε ό,τι κι αν αποφασίσει στο μέλλον.

Απολογισμός

Από τη μακροσκελή και αναλυτική παρουσίαση του Απολογιστικού του Έργου ο απερχόμενος Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, ξεχώρισε τα εξής:

  • Δυναμική επέκταση της Φοιτητικής Εστίας με κατασκευή 180 νέων διαμερισμάτων, συνολικής επένδυσης €9.000.000 & παράλληλη ανακατασκευή της παλιάς Φοιτητικής Εστίας με ανανέωση εξοπλισμού της.
  • Προώθηση δημιουργίας Μουσείου Λαογραφίας & Ιστορίας της Τεχνολογίας, στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής και προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μουσειολογική/ μουσειογραφική μελέτη με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.
  • Υπερδιπλασιασμός του προϋπολογισμού της φοιτητικής μέριμνας από €432.000 το 2012 σε €839.000 το 2016.
  • Δημιουργία νέων Διεθνών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Διαχείριση της Τεχνολογίας – Καινοτομίας και στη Μηχανική Πετρελαίων, ενώ από κοινού με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ σχεδιάστηκε το πρώτο διϊδρυματικό μεταπτυχιακό (Βιοϊατρική Μηχανική).
  • Στρατηγική συγκέντρωση των διάσπαρτων & πολυδάπανων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στην Πολυτεχνειούπολη Ακρωτηρίου.
  • Εξασφάλιση χρηματοδότησης €5.500.000 (ΕΤΕπ) & δημοπράτηση του έργου για την αποπεράτωση του συμπληρωματικού κτιρίου με σκοπό τη μόνιμη στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων.
  • Σύναψη σύμβασης, μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, για την αναστηλωτική διάσωση (€18 εκατ.) και αξιοποίηση μέσω εκμίσθωσης (€8,9 εκατ.) των τριών ιστορικών και ετοιμόρροπων κτιρίων της παλιάς πόλης, περιουσία του Ιδρύματος.
  • Διπλασιασμός της Ερευνητικής Δραστηριότητας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) & δημιουργία Σπιτιού Καινοτομίας (Innovation House).
  • Ενεργή χρηματοδότηση Επιστημονικού Εξοπλισμού των Πόλων Αριστείας, συνολικής αξίας €764.355.
  • Δυναμική αύξηση του μέσου ποσοστού απορρόφησης πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 26% (2013) σε 63% (2016).
  • Δημιουργία ολοκληρωμένων μαθητικών προγραμμάτων όπως της θερινής απασχόλησης για 200 παιδιά εργαζομένων του Πολυτεχνείου και κατοίκων των Χανίων &
  • Δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως η Ημέρα Επιστήμης & Τεχνολογίας με συμμετοχή 5.000 επισκεπτών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook