Βασίλης Διγαλάκης: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε μια αμοιβαία εκτίμηση

βασίλης-διγαλάκης-με-τον-κυριάκο-μητσ-699288

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το πρωί στον SUPER FM ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, στον απόηχο της παρέμβασής του για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου και εν μέσω έντονης φημολογίας περί καθόδου του στην πολιτική.

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του Δημήτρη Παππά, ο κ. Διγαλάκης, ανέφερε:

«Η μεγάλη μου αγωνία είναι ότι τα παιδιά μας -μορφωμένα παιδιά- αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να ζήσουν μια καλή ζωή. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στα παιδιά μας να ζήσουν και να ευτυχήσουν στη χώρα τους. Με κάθε τρόπο εγώ θα παρεμβαίνω και θα βοηθήσω προς αυτήν την κατεύθυνση» ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια ότι… μπορεί να βοηθήσει και από την θέση του καθηγητή.

«Έχουμε συνεργαστεί υπηρεσιακά με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση, από την εποχή που ήμουν πρόεδρος στην σύνοδο πρυτάνεων κι εκείνος ήταν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης» συμπλήρωσε, μετά από σχόλιο του δημοσιογράφου για την εκτενή συζήτηση που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, στο καφέ «Κήπος» μετά το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Για το Κολυμβητήριο

Παράλληλα, ο κ. Διγαλάκης εμφανίστηκε ενοχλημένος από την στάση της γενικής γραμματείας αθλητισμού στο θέμα του κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι, καταγγέλλοντας πως στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Συναδινού, αποσιωπήθηκε εντελώς το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για την αποκατάσταση της εγκατάστασης.

«Όταν ανέλαβα πήρα πρωτοβουλία και υπογράψαμε σύμβαση με την γενική γραμματεία αθλητισμού με τρία σημεία: Το ένα ήταν να φυλαχθεί το κολυμβητήριο και να σταματήσουν οι λεηλασίες, το δεύτερο να εκπονήσουμε μελέτες για την αποκατάσταση και την ενεργειακή αναβάθμισή του και το τρίτο να αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Το πρώτο έγινε άμεσα, οι μελέτες ολοκληρώθηκαν το 2016 και το έργο ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί. Υποβάλαμε αίτημα χρηματοδότησης στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, πήραμε 12 εκ. ευρώ για τις φοιτητικές εστίες και για την νέα αρχιτεκτονική σχολή αλλά το κολυμβητήριο έμεινε εκτός. Πήραμε ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου του προγράμματος ενώ έχουμε μόνο το 1% των φοιτητών της χώρας» εξήγησε, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα πρόκειται να ανοίξει ξανά.

«Αν υπάρχουν τα χρήματα -όπως ισχυρίζεται ο γ.γ. γραμματέας- να το χρηματοδοτήσουν» προσέθεσε: «Αυτό που μου προκάλεσε έκπληξη είναι η μη αναφορά στις μελέτες. Ας τις πάρει από ‘κει για να συνεχίσει το έργο». Όσο για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από το πολυτεχνείο να επιστρέψει την εγκατάσταση, δεν θέλησε να πάρει θέση, σχολιάζοντας πως το ίδρυμα έχει διοίκηση που θα κληθεί να αποφασίσει.

Για την οικονομία

«Δεν βλέπω τον τρόπο που θα μπορέσει να βγει η χώρα στις Αγορές τον επόμενο Αύγουστο» ανέφερε ο κ. Διγαλάκης που εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας πως για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης, χρειάζεται ένα περιβάλλον που θα είναι φιλικό στις επενδύσεις, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να δημιουργηθούν πραγματικές δουλειές που θα κρατήσουν τους νέους στη χώρα μας.

Για την παιδεία 

Την θέση ότι θα μπορούσε να γίνει η Κρήτη ένα κέντρο εκπαίδευσης φοιτητών στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε ο κ. Διγαλάκης, εκτιμώντας πως ένα 20% του ΑΕΠ της Κρήτης θα μπορούσε να προέρχεται από επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα.

Ως προϋποθέσεις έθεσε κάποιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στο άρθρο 16 του συντάγματος που θα άνοιγε τον δρόμο και για ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Παράλληλα, τα δημόσια πανεπιστήμια δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι και κρατικοδίαιτα. Χρειάζεται να ενισχυθεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων» προσέθεσε ενώ έκανε σφοδρή επίθεση στον Υπουργό Παιδείας, χαρακτηρίζοντας τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες «λαίλαπα Γαβρόγλου» που ανέστειλε την μεταρρυθμιστική πορεία των πανεπιστημίων.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

zarpanews.gr

One thought on “Βασίλης Διγαλάκης: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε μια αμοιβαία εκτίμηση

  1. Για μια θεσουλα στα ψηφοδελτια της Νδουλας….συνεργασια τοτε στην εποχη της διαθεσιμοτητας?Ποτε υπηρξε η συνεργασια με τον πρόεδρο της ΝΔ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook