Βαγιωνάκη: Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο δεν ήταν αυτονόητη εξέλιξη

βαγιωνάκη-η-έξοδος-από-τα-μνημόνια-τον-702172

«Με το πολυνομοσχέδιο η χώρα μας αφήνει πίσω την δυσκολότερη και πολλαπλώς επιζήμια περίοδο που έζησε η Ελλάδα από την εποχή της Μεταπολίτευσης», τόνισε η βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, κατά την ομιλία της στη Βουλή την Πέμπτη 14 του Ιούνη.

«Μένει ακόμα να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε δύο μεγάλα ζητήματα: τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα στείλει ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας – όπως συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα – που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστά παράταση μνημονίων και καταναγκασμών».

Η βουλευτής Χανίων δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως «δεν περηφανευόμαστε για τις μνημονιακές επιταγές που μας επιβλήθηκαν, παρότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αντισταθμίσουμε τις αντικοινωνικές πλευρές τους. Επομένως, στόχος μας την επόμενη μέρα πρέπει να είναι να συνεχίσουμε σε όλα τα επίπεδα την ανατροπή και της τελευταίας αδικίας».

Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικό παρελθόν και αυτό είναι «μια αμετάκλητη αλλά διόλου αυτονόητη εξέλιξη, που προέκυψε μετά από επίμονη και επίπονη δουλειά μέσω ενός οδικού χάρτη που η Κυβέρνηση μας υπηρετεί σταθερά και απαρέγκλιτα με έναν και μόνο στόχο να μειώσουμε το εισοδηματικό χάσμα που στα χρόνια της κρίσης γιγαντώθηκε και να δημιουργήσουμε μια ανάπτυξη προς όφελος των πολλών».

Η κα Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στους θετικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας: «Έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από δέκα χρόνια ύφεσης. Έχουμε σταθερή αύξηση εξαγωγών, επενδύσεων, βιομηχανικής παραγωγής και μεταποίησης. Η ανεργία έχει πέσει, αλλά βέβαια παραμένει ακόμα υψηλή. Το θετικό είναι ότι επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης και το μισθολογικό κόστος αυξάνει», ωστόσο συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν θριαμβολογεί και κανείς δεν λέει ότι στις 20 του Αυγούστου θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Άλλο οι δείκτες κι άλλο δυστυχώς η καθημερινότητα. Θα χρειαστεί χρόνος πολύς για να δει η ελληνική οικογένεια όλες τις θετικές μετατοπίσεις».

Τέλος, αφήνοντας αιχμές προς τη Αντιπολίτευση σχολίασε: «Άλλα θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα: Εάν τίθενται σωστά ή λάθος οι βάσεις για την ανάπτυξη και την επαναβιομηχάνιση της χώρας, αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι διατάξεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και η απόφαση οι εργοδοτικές εισφορές για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για πλήρη απασχόληση να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα προσαυξημένες κατά 50% για μια ολόκληρη πενταετία. Θα έπρεπε να συζητάμε αν αρκεί το ότι ο προϋπολογισμός της πρόνοιας πολλαπλασιάστηκε ή αν δεν πρέπει να δοθεί σε πεντακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά ενίσχυση 70 με 210 ευρώ τον μήνα ως επιδότηση ενοικίου είτε ως δόση δανείου για πρώτη κατοικία, όπως αποφασίσαμε.Θα έπρεπε να συζητάμε για το αν είναι καλό ή όχι το γεγονός ότι επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή αν σωστά κατευθύνουμε το ΕΣΠΑ κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κλείνοντας η κα Βαγιωνάκη μίλησε για τις θετικές παρεμβάσεις του πολυνομοσχεδίου όπως ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2018 θα ανέλθει στα 6,75 δισεκατομμύρια και μεταξύ 2019 και 2022 συνολικά θα ανέλθει στα 29,2 δισεκατομμύρια – ποσά βέβαια αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας, για τις διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών για το λαθρεμπόριο καπνικών που «καθιστούν τις καπνοβιομηχανίες συνυπεύθυνες», όπως επίσης για τις ρυθμίσεις για τους περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενους άνεργους, φοιτητές, νοικοκυρές, που θα δουν μειώσεις φόρου όταν το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τα 9.500 ευρώ. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέσπιση χαμηλότερου συντελεστή φόρου 5% σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο και στη μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου σε πρόσωπα που αποκτούν έσοδα λόγω έναρξης εργασιών.

zarpanews.gr

One thought on “Βαγιωνάκη: Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο δεν ήταν αυτονόητη εξέλιξη

  1. Πειτε της να κόψει το μπαφο. Έξοδος από τα μνημόνια και τρίχες κατσαρές.
    Ο ρεγκλινγ ήταν ξεκάθαρος. Κάθε 3 μηνες για πολλά χρόνια θα μας «παίρνει τα μπόσικα» με αξιολογήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook