Βίντεο με αποκεφαλισμούς του ISIS ενέπνευσαν τον μακελάρη του Μανχάταν

βίντεο-με-αποκεφαλισμούς-του-isis-ενέπνε-606888

Ισλαμικά προπαγανδιστικά βίντεο ενέπνευσαν τον Σαϊφούλο Σαΐποφ ώστε να πραγματοποιήσει την επίθεση με φορτηγάκι εναντίον ποδηλατών και πεζών σε ποδηλατόδρομο του Μανχάταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που υπέβαλαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εναντίον του, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα ότι σχεδίαζε εδώ και καιρό το χτύπημά του.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μόλις 24 ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση, την πιο θανατηφόρα μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς σε αυτή έχασαν τη ζωή του 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 12.

Στο κατηγορητήριο τονίζεται για τον 29χρονο δράστη ότι μελετούσε σχολαστικά την προπαγάνδα του ISIS, και ότι προετοίμαζε εδώ και ένα χρόνο την επίθεση. Μάλιστα αναφέρεται ότι είχε ενοικιάσει φορτηγάκι στις 22 Οκτωβρίου προκειμένου να προβάρει το σχέδιό του και να εξασκηθεί πως να στρίβει.

Όσον αφορά στα ευρήματα που εντόπισε η αστυνομία στο λευκό φορτηγάκι της επίθεσης αυτά είναι: δύο κινητά τηλέφωνα με περίπου 90 βίντεο του ISIS στα οποία υπάρχουν σκηνές με εκτελέσεις με όπλα, αποκεφαλισμοί, αλλά και οδηγίες για το πως να κατασκευάσει κανείς βόμβα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 29χρονος δράστης της επίθεσης επέλεξε εσκεμμένα την 31η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του Χάλοουιν καθώς γνώριζε ότι στους δρόμους της Νέας Υόρκης θα βρίσκεται πλήθος κόσμου προκειμένου να γιορτάσει. Όπως αναφέρουν οι αρχές μάλιστα, η ημερομηνία επιλέχθηκε όχι τυχαία, καθώς ο Σαΐποφ ήθελε να σκοτώσει όσο περισσότερα άτομα γίνεται. Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ήθελε η φονική του διαδρομή να είναι μεγαλύτερη και να φτάσει ως τη γέφυρα του Μπρούκλιν.

Παρόλα αυτά, ο 29χρονος εμφανίστηκε ήρεμος στο δικαστήριο όπου, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας παρότι μεταφέρθηκε με αναπηρικό καροτσάκι ήταν σιδηροδέσμιος. Όπως έγινε γνωστό άλλωστε, ο 29χρονος Ουζμπέκος φέρεται να ζήτησε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε έπειτα από τον πυροβολισμό που δέχτηκε να κυματίσει η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους στο δωμάτιό του.

O Τραμπ ζήτησε θανατική ποινή για τον τρομοκράτη του Μανχάταν

Η επιθυμία του μακελάρη του Μανχάταν να κρεμαστεί στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται η σημαία του Ισλαμικού Κράτους εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει να του επιβληθεί η θανατική ποινή», έγραψε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια οργισμένη ανάρτηση στο Twitter.

«Ο τρομοκράτης της Νέας Υόρκης ήταν χαρούμενος ενώ ζητούσε να κρεμαστεί η σημαία του Ισλαμικού Κράτους στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Σκότωσε 8 ανθρώπους και τραυμάτισε άσχημα 12 ανθρώπους. Θα πρέπει να του επιβληθεί η θανατική ποινή» έγραψε συγκεκριμένα ο Τραμπ.

Το FBI αναζητά και δεύτερο άτομο

Στο μεταξύ, το FBI με ανακοίνωσή του χθες ζήτησε από τους πολίτες πληροφορίες για έναν ακόμη άνδρα, σε σχέση με την επίθεση καθώς το σενάριο του «μοναχικού λύκου», δηλαδή να έδρασε μόνος του ο Σαΐποφ δεν φαίνεται να πείθει. Έτσι έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός ακόμα άντρα από το Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για τον Μουχαμαντζοΐρ Καντίροφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1984 και φέρεται να συνδέεται με τον 29χρονο Σαΐποφ. Παρόλα αυτά, λίγες ώρες αργότερα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, απέσυρε τις κατηγορίες, καθώς προέκυψε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να δικαστεί από μεικτό ορκωτό Δικαστήριο.

Είχε δείξει σημάδια φανατισμού από τον πρώτο καιρό στις ΗΠΑ

Από τον πρώτο καιρό που έφτασε στις ΗΠΑ έδειξε τα πρώτα σημάδια ριζοσπαστικοποίησης ο μακελάρης του Μανχάταν, όπως αποκάλυψε στο BBC Oυζμπέκος που τον γνώρισε εκείνη την εποχή.

Ο Mirakhat Muminov δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι ο Σαϊφουλό Σαΐποφ είχε λίγο «επιθετικό χαρακτήρα». «Ελεγε ότι δεν κάνεις αυτό ή εκείνο όπως λέει το Ισλάμ» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αυτά ήταν πολύ μικρά σημάδια ριζοσπαστικοποίησης».

Ο Muminov γνώρισε τον τρομοκράτη στο Οχάιο των ΗΠΑ, τον πρώτο καιρό που έφτασε στις ΗΠΑ. «Δεν πιστέψαμε ποτέ, όμως, ότι θα μπορούσε να γίνει τρομοκράτης ή να κάνει αυτά τα ειδεχθή πράγματα που έκανε την Τρίτη» είπε ο ίδιος.

Οπως έγινε γνωστό, ο Σαΐποφ δεν είχε σχέσεις με τη μουσουλμανική κοινότητα ούτε πήγαινε στο τζαμί.

Ο Hassan Shibly, θρησκευτικός ηγέτης, δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι αυτό είναι λογικό. «Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στο Ισλαμικό Κράτος δεν θέλουν να έχουν σχέση με τα τζαμιά, επειδή το Ισλαμικό Κράτος δεν τους θέλει εκεί» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Ξέρουν ότι στα τζαμιά τα σατανικά τους μηνύματα θα υπονομευτούν».

Ο Σαΐποφ σκότωσε οκτώ ανθρώπους και αρκετούς ακόμη όταν μπήκε με φορτηγό σε ποδηλατόδρομο στο Μανχάταν.

Από την άλλη, μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι NYT κάνουν λόγο για έναν ήσυχο μουσουλμάνο που ασχολούνταν μόνο με την προσευχή της Παρασκευής. Ωστόσο μέσα σε τρία χρόνια ο 29χρονος φέρεται να άλλαξε συμπεριφορά και να έγινε έντονα προκλητικός. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα είχε αναπτύξει μία ακραία αντισημιτική ρητορική και ασκούσε έντονη κριτική στις ΗΠΑ για την πολιτική τους σχετικά με το Ισραήλ. Όπως αναφέρει πάντως το δημοσίευμα το τελευταίο διάστημα ο 29χρονος σκεφτόταν να επιστρέψει στην χώρα του.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook