Βάμβουκας : «Ο Σκουλάκης οδηγεί τον δήμο Χανίων σε οικονομικό αδιέξοδο»

βάμβουκας-ο-σκουλάκης-οδηγεί-τον-δήμ-157450

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤον κώδωνα του κινδύνου στην απερχόμενη δημοτική αρχή έκρουσε για μια ακόμη φορά ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας με αφορμή την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή δηλώσεις και ενέργειες του κ. Σκουλάκη και των συνεργατών του, αναφέρθηκε σε οικονομικά κυρίως θέματα με κυρίαρχο την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων τόνισε με έμφαση πως αν δεν πάρει άμεσα μέτρα η νυν δημοτική αρχή, τα οποία αφορούν τα έσοδα από εισπράξεις και την υστέρηση εσόδων το πρώτο πεντάμηνο κατά 2 εκατ. ευρώ, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ο δήμος Χανίων να μπει σε διαδικασία επιτήρησης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜάλιστα είπε ο νέος δήμαρχος Χανίων πως εμείς θα πασχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε  τέτοιου είδους συνέπειες και θα αγωνιστούμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που προέκυψε από την απραξία της απερχόμενης δημοτικής αρχής μέσω του νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου.

Επίσης στην συνέντευξη τύπου ο κ. Βάμβουκας ανέφερε:

«Κρίναμε απαραίτητο να αναφερθούμε σε οικονομικά και άλλα ζητήματα του δήμου Χανίων εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων μας και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις και ενέργειες του κ. Σκουλάκη και των συνεργατών του, οι  οποίοι συμπεριφέρονται σαν να αγνοούν το αποτέλεσμα των εκλογών και εμφανίζεται το πρωτοφανές, μία απερχόμενη δημοτική αρχή να ασκεί κριτική στην καινούρια, πριν καν η τελευταία αναλάβει την διοίκηση του Δήμου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου προσπάθησαν να παρουσιάσουν περίπου ως ιδανική την κατάσταση στο δήμο Χανίων, ενώ με πρωτοφανές θράσος προσπαθούν να χρεώσουν  προθέσεις και ευθύνες  στην νέα δημοτική αρχή  για  προβλήματα που η ίδιοι δημιούργησαν, γνωρίζοντας καλά ότι αυτά θα εμφανιστούν στο άμεσα προσεχές διάστημα. Γίνεται δε προσπάθεια να αποδοθούν στην νέα δημοτική αρχή προθέσεις αλλοίωσης της πραγματικότητας που αυτή θα παραλάβει.

Παρέλαβαν ένα δήμο σε υγιή οικονομική κατάσταση το 2010 και μένει να αποδειχτεί αν θα τον παραδώσουν σε ανάλογη κατάσταση, αλλά οι ενδείξεις και τα γεγονότα δεν συνηγορούν σε αυτό και αν δεν παρθούν μέτρα ο Δήμος μας κινδυνεύει να μπει σε «πρόγραμμα εξυγίανσης» με ότι αρνητικό σημαίνει αυτό για το δήμο και τους δημότες.

Όλες οι δηλώσεις του κ. Βάμβουκα για τα οικονομικά του δήμου Χανίων, δεν αμφισβήτησαν ποτέ τις επίσημες εκθέσεις παρελθόντων ετών από ορκωτούς λογιστές, αλλά βασίστηκαν αποκλειστικά σε στοιχεία επίσημα όπως η έκθεση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας  των Ο.Τ.Α.,  που διαπιστώνει σοβαρή  υστέρηση εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους και στις εισηγήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου που πιστοποιεί το οικονομικό πρόβλημα και προτείνει λύσεις, που όμως δεν υιοθέτησε η δημοτική αρχή αποποιούμενη των ευθυνών της.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, παρουσιάζει σημαντική απόκλιση το πρώτο πεντάμηνο κατά 2εκατομ.€ στα έσοδα του δήμου, εκ των οποίων το 1.060.000€ προέρχεται από τα ανταποδοτικά και  το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο από την ηθελημένη απραξία της παρούσας δημοτικής αρχής για την αντιμετώπισή του.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα ετήσιο πρόγραμμα εσόδων και δαπανών, ο βαθμός υλοποίησης του οποίου αποτελεί κριτήριο ορθής κατάρτισης και αποτελεσματικότητας των αιρετών οργάνων και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και θα πρέπει να ελέγχεται από τους δημότες.

Ζήσαμε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο το πρωτοφανές, ο αντιδήμαρχος οικονομικών να εμφανίζει  διαφορετική εισήγηση από τον διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας, με στόχο όπως επισημάνθηκε και από άλλες πλευρές της μειοψηφίας, να κρύψει  το πρόβλημα με λογιστικές ταχτοποιήσεις,  που όμως δεν το λύνουν αλλά το μεταθέτουν μαζί με πολλά άλλα προβλήματα στην  νέα δημοτική αρχή.

Έχει δε την αμετροέπεια να θέτει ερωτήματα στην νέα δημοτική αρχή,   για το τι θα πράξει σε ζητήματα που η ίδια κληροδότησε, ενώ η ίδια είναι ακόμα στο τιμόνι του δήμου και δεν κάνει τίποτα για την λύση τους. Αν ο απερχόμενος δήμαρχος όπως δηλώνει ήθελε πραγματικά να βοηθήσει,  θα έπρεπε να αφήσει τις αστήρικτες δικαιολογίες και να είχε ήδη ορίσει όπως ο νόμος προβλέπει, δημοτικούς  υπαλλήλους που θα επιτηρούν την ελεγχόμενη στάθμευση και σε συνεργασία με την αστυνομία τις καταλήψεις δημοτικών χώρων, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων που έχει καθημερινά ο δήμος.

Ζητήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές από την απερχόμενη δημοτική αρχή κάτι εύλογο και στο πνεύμα του νομοθέτη, να συνεργαστεί μαζί μας σε όλα τα σημαντικά θέματα μέχρι την παραλαβή, όπως έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή προς αυτήν. Αυτό δε κρίνεται ιδιαίτερα επιβεβλημένο λόγω των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίζονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αντί αυτού είδαμε να σπεύδουν τώρα μετά 4 χρόνια να μετακινούν υπηρεσίες ενώ τους είπαμε  ότι έχουμε άλλους σχεδιασμούς και να προχωρούν ακόμα και στην δημοπράτηση έργων αμφισβητούμενης σκοπιμότητας και μηδενικής προτεραιότητας όπως στην περίπτωση της νήσου των Αγίων Θεοδώρων,  δίνοντας την εντύπωση ότι κάνουν ότι μπορούν για να δυσκολέψουν το έργο της νέας δημοτικής αρχής.

Ο κ. Σκουλάκης με μια ακατανόητη επιχειρηματολογία, έφτασε στο σημείο να  καλεί μεταξύ άλλων την νέα δημοτική αρχή να πει τι θα κάνει με τους αδιάθετους πόρους από ΣΑΤΑ 1,4 εκ. χωρίς να έχει προηγηθεί ανάληψη καθηκόντων, χωρίς την  κατάρτιση νέου τεχνικού προγράμματος, χωρίς την επεξεργασία προϋπολογισμού, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος παραλαβής οικονομικών υποχρεώσεων, αποδεικνύοντας ότι τα επιχειρήματά τους ταυτίζονται με τον ευκαιριακό και πρόχειρο  τρόπο που διοίκησαν τον δήμο τα 4 χρόνια της θητείας τους.

Ο δε αντιδήμαρχος οικονομικών σε πρόσφατο Δ.Σ. μας ζήτησε να δεσμευτούμε ότι θα λύσουμε το ζήτημα του μεγάλου χρέους του δήμου Χανίων προς την ΔΕΔΙΣΑ με αλχημίες,  μεταφέροντας παρατύπως και  πέρα από κάθε οικονομική λογική αυτούς τους  πόρους των  1,4 εκ, σε αύξηση μετοχικού της εταιρείας, από πόρους προερχόμενους από  ΣΑΤΑ που προορίζονται για έργα.

Παρεμπιπτόντως ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ δήλωσε εντός του Δ.Σ. ότι έχει απλήρωτο προσωπικό και εργολάβο και ότι αν δεν καταβληθούν τα χρωστούμενα από τον δήμο στην επιχείρηση θα σταματήσει την περισυλλογή και την διάθεση  των απορριμμάτων.

Σε συνέχεια της προσπάθειας εξωραϊσμού του έργου της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος οικονομικών και πρόεδρος του λιμενικού ταμείου σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, παρουσίασε σε εορταστικό περιβάλλον ως έργο του λιμενικού ταμείου μια σειρά από προσχέδια  που αφορούν την λιμενική ζώνη,  χωρίς να μας εξηγεί έστω κατά προσέγγιση πόσο κοστολογούνται,  πότε και με ποια κονδύλια του λιμενικού ταμείου αυτές είναι δυνατόν να υλοποιηθούν. Παρέλειψε όμως να σταθεί στα μεγάλα άλυτα προβλήματα της λιμενικής ζώνης που δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμό, όπως οι σπηλαιώσεις που απειλούν με καθίζηση τμήματα του ενετικού λιμένα, η μη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών, η δυσκολία πρόσβασης σε πολλά σημεία από υπηρεσίες άμεσης επέμβασης, η υπογειοποίηση των δικτύων, η προβληματική κατάσταση των δικτύων κάτω από πολλά σημεία της πλακόστρωσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν την εφαρμογή οποιασδήποτε λύσης τοποθέτησης νέων σκιαδίων, οι ημιτελείς  και συχνά πρόχειρες νέες πλακοστρώσεις που έκαναν, όπως μπροστά στα νεώρια. Παρέλειψε επίσης να μιλήσει για το ότι προχώρησε στην κατεδάφιση και επιλογή εργολάβου για την ανέγερση του νέου  κτηρίου του λιμενικού ταμείου, χωρίς την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, με αποτέλεσμα το έργο να μην προχωράει, αλλά και τόσα άλλα προβλήματα  που παρουσιάζονται στην λιμενική ζώνη.

Όλα όσα αναφέραμε δείχνουν ότι δεν σέβονται την καθαρή εντολή του χανιώτικου λαού για αλλαγή στο δήμο και ότι διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του Δήμου δείχνοντας την ίδια έλλειψη σεβασμού στα χρήματα των Δημοτών.

Βασική αρχή της δικής μας παράταξης είναι να πιάνουν τόπο τα χρήματα των Χανιωτών, που προέρχονται από το υστέρημά τους ειδικά στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε σήμερα στον τόπο μας.

Κατά την γνώμη της παράταξής μας δεν αρκεί να είναι απλά «τακτοποιημένα» τα οικονομικά του Δήμου, που ούτως ή άλλως δυστυχώς δεν είναι στο Δήμο Χανίων. Οφείλουμε να εξασφαλίζουμε ότι οι πόροι θα κατευθύνονται εκεί που πραγματικά πιάνουν τόπο,  προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών των Χανίων. Όχι σε έργα βιτρίνας και αμφίβολης ανταποδοτικότητας αλλά σε παρεμβάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου για εμάς δεν σημαίνει λογιστικές αλχημείες και ευκαιριακές διευθετήσεις. Η εποχή αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Για εμάς νοικοκύρεμα σημαίνει αξιολόγηση των δαπανών από μηδενική βάση, αποδέσμευση και επανατοποθέτηση των περιορισμένων διαθέσιμων  πόρων σε νέα έργα και παρεμβάσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν και φυσικά έμφαση στην είσπραξη των εσόδων που δικαιούται ο Δήμος.

Η νέα δημοτική αρχή μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της θα προχωρήσει στην  αναγκαία αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου και θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το οικονομικό πρόβλημα που παρουσιάζεται, με τον εξορθολογισμό των ανταποδοτικών έσοδα/δαπάνες, χωρίς καμία πρόθεση αύξησης των ανταποδοτικών τελών ή μείωσης του προσφερόμενου έργου προς  δημότες.

Στο Δήμο Χανίων επιπλέον οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι υπάρχει από το παρελθόν ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο  πρόβλημα, που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα και  είναι η εφαρμογή των σχεδίων πόλης,  όπου  απαιτούνται τεράστια για τις δυνατότητες του δήμου ποσά για αποζημιώσεις, τα οποία προκύπτουν από τις  απαλλοτριώσεις. Αυτό διαπιστώνεται και από την έκθεση των ορκωτών λογιστών του 2012 και θα είναι ένα από τα πολύ δύσκολα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή.

Προτείνουμε στην απερχόμενη δημοτική αρχή να διευκολύνει το έργο της ανάληψης από την νέα και να συμφωνήσει στην ακόλουθη διαδικασία:

1. Πάγωμα μετακινήσεων προσωπικού

2. Πάγωμα μετακινήσεων υπηρεσιών

3. Πάγωμα δημοπρατήσεων και λοιπών πράξεων ανάληψης υποχρεώσεων εκτός ειδικών περιπτώσεων

4.Όρισμός επιτροπών ενημέρωσης ανά θεματική ενότητα (μικτή σύνθεση προσωπικού – αιρετών και γραπτή υποβολή ενημερωτικού)

5. Κατάρτιση συνολικού πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής δήμου.

Η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια ανεξάρτητα από την παράταξη που διοικεί τον Δήμο και εμείς θα  ενισχύσουμε την αυτοτέλειά της.

Θέλουμε, τέλος, να κάνουμε γνωστό στους συνδημότες μας, ότι μέρος της διαδικασίας παραλαβής της δημοτικής αρχής από την παράταξή μας, θα είναι και η  ενημέρωσή τους  για   την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου Χανίων την πρώτη του Σεπτέμβρη, με τρόπο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση, τον οποίο θα ανακοινώσουμε με λεπτομέρειες πριν την παραλαβή.»

One thought on “Βάμβουκας : «Ο Σκουλάκης οδηγεί τον δήμο Χανίων σε οικονομικό αδιέξοδο»

  1. «ΟΔΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ!!!»
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Γ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ;;
    ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
    Την πρόταση του δημοτικού συμβούλου Γεωργίου Σγουρού να ονομαστεί οδός των Χανίων με το όνομα του ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα έκανε δεκτή ο Δήμαρχος Χανίων ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ και η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου.Προ ημερών σε δρόμο της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη τοποθετήθηκε η σχετική πινακίδα. Ο δημοφιλής μακαρίτης, ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας έλκει την καταγωγή του από Κωνσταντινουπολίτες εμπόρους κοσμημάτων και ουδεμία σχέση έχει με το νομό και την πόλη των Χανίων. Αλλά και αξιοκρατικά να το θέσουμε το ζήτημα, ηθοποιοί ανώτερης κλάσεως με ρόλους δραματικού ρεπερτορίου της παλαιότερης γενιάς του Κωνσταντάρα, υπήρξαν ανώτεροι του και διακρίθηκαν.
    Όπως π.χ οι ηθοποιοί του Εθνικού θεάτρου¨ Θάνος Κωτσόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης,που είναι και Ρεθυμνιώτης, Ασπασία Παπαθανασίου, Αντιγόνη Βαλάκου Χριστόφορος Νέζερ.Αν το θέσουμε αξιοκρατικά και όχι τοπικιστικά. Γιατί εν μέσω τόσο αξιόλογων ηθοποιών προτιμήθηκε ένας ηθοποιός φτηνού λαϊκού ρεπερτορίου {κωμωδίας και όχι αξιώσεων ,αλλά καθαρά εμπορικής;}
    Έχω και δεύτερη απορία.Δεν πρέπει πρώτοι απ`όλους να τιμώνται εκείνοι που τίμησαν την πόλη τους τα Χανιά από τον ομώνυμο Δήμο Χανίων;
    Είχε γίνει πρόταση από τον σύλλογο φιλολόγων, να τιμηθεί ο αποθανών σεμνός και αθόρυβος αλλά αξιόλογος φιλόλογος ποιητής Γιώργης Μανουσάκης που είχε λάβει και¨{κρατικό βραβείο ταξιδιωτικού διηγήματος για το περίφημο¨ «Οδοιπορικό στα Σφακιά»} μεταφρασμένος και σε ξένες γλώσσες, όπου έχει τιμήσει τον τόπο μας «τον μικρό τον μέγα.» Γιατί ο κ. Σκουλάκης και οι σύμβουλοι του τον αγνόησαν; Έτσι δείχνουν να τιμούν τον τόπο τους οι αποχωρήσαντες δημοτικοί άρχοντες;
    Εύγε σας παιδιά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook