Αύξηση 8% στις διεθνείς αφίξεις για την Ελλάδα

αύξηση-8-στις-διεθνείς-αφίξεις-για-την-ε-320469

Tα ταξίδια στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι δημοφιλή για την παγκόσμια κοινότητα των ταξιδιωτών, παρά το κύμα προσφύγων και τους φόβους για την ασφάλεια. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) «Ευρωπαϊκός Τουρισμός 2015 – Τάσεις & Προοπτικές», το 2015 σηματοδότησε την 6η συνεχή χρονιά, που οι τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι διεθνείς αφίξεις στη γηραιά ήπειρο αυξήθηκαν κατα 5%, έναντι 4,4% παγκοσμίως και 4% στις αναδυόμενες αγορές. Ο εκτελεστικός διευθυντής της ETC, Eduardo Santander, μάλιστα εκτιμά ότι και το 2016 αναμένεται αύξηση 3% στις αφίξεις.Τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων το 2015 είχε η Ισλανδία (+ 30%), και ακολούθησαν η Ρουμανία (+ 17%), η Σλοβακία (+ 16%). το Μαυροβούνιο (+ 15,5%), η Ιρλανδία (+ 14%). η Πορτογαλία και η Κροατία (με + 10% η κάθε μια) και η Ελλάδα (+ 8%).Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Κροατία επωφελήθηκε από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επεκταση της σεζόν και μετά το καλοκαίρι, ενώ η Ελλάδα οφείλει τις επιδόσεις της στη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων και το φόβο των τουριστών λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Εξαίρεση από τη γενική αυξητική τάση στην Ευρώπη πέρυσι αποτέλεσαν η Βουλγαρία και η Τουρκία (και οι δύο -1%), η Εσθονία (-3%) και η Φινλανδία (-5%). Η πτώση και στους τρεις προορισμούς οφείλεται στη μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία. Μόνο το Μαυροβούνο κατάφερε, από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, να έχει αύξηση αφίξεων από τη ρωσική αγορά το 2015 (+ 6,4% στις διανυκτερεύσεις).

Παρά το προμήνυμα για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, τονίζεται στην έκθεση, οι ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις από τις βασικές αγορές θα συνεχισθούν. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί θα συνεχίσουν τα ταξίδια λόγω των θετικών τάσεων στις οικονομίες τους, ενώ παραμένει ισχυρή η όρεξη των Γάλλων και Ιταλών για διακοπές στους παραδοσιακούς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Η ανάκαμψη της οικονομίας, επισης, και το ισχυρό δολάριο επιτρέπει στους Αμερικανούς να συνεχίσουν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 5% του συνόλου των αφίξεων στην Ευρώπη (με 25,7 εκατομμύρια επισκέπτες) και αναμένεται ετήσια αύξηση 6% στις αφίξεις Αμερικανών στη γηραιά ήπειρο μέχρι το 2020.Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών προορισμών ανέφερε επίσης αύξηση 30% στις αφίξεις Κινέζων πέρυσι. Μέχρι τώρα, η οικονομική επιβράδυνση στη χώρα δεν είναι ικανή για να αποτρέψει τον ενθουσιασμό των Κινέζων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook