Ο πατέρας του Βαρουφάκη: 89 ετών καθηγητής και πρόεδρος της Χαλυβουργικής

ο-πατέρας-του-βαρουφάκη-89-ετών-καθηγητ-209174

pateras708Η καταγωγή του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είναι από το Κάιρο και ο πατέρας του είναι ένας ξεχωριστός επιστήμονας, που έχει συνδέσει το όνομά του με τη ελληνική μεταλλουργία.

Ο Γιώργος Βαρουφάκης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1925. Με άλλα λόγια, σήμερα είναι 89 ετών. Η αγάπη του για τη μεταλλουργική έρευνα στον χώρο της αρχαιολογίας είναι εκείνη που τον διατηρεί αιώνια νέο, λέει. Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Χαλυβουργικής και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), ασχολείται από το 1959 με την αρχαία τεχνολογία και ιδιαίτερα με τα μέταλλα και τον ρόλο που έπαιξαν στον ρυθμό ανέλιξης του πολιτισμού μας.

Οι τελευταίες έρευνες του Γιώργου Βαρουφάκη έδειξαν ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας εφάρμοζαν πρότυπα με αυστηρές προδιαγραφές και προέβλεπαν αυστηρές ποινές για όποιον τολμούσε να τις παραβεί. Στον τομέα αυτό ανήκουν οι μελέτες «Ο έλεγχος ποιότητας του άκρατου οίνου στην κλασική Μακεδονία και Θράκη», «Η επιγραφή της Ελευσίνας. Τεχνικές επιγραφές του 4ου αιώνα π.Χ.» και «Ο έλεγχος ποιότητας των αττικών αργυρών νομισμάτων κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.».

Πολλές πρωτότυπες εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία. Προσκεκλημένος επιστημονικών εταιρειών του εξωτερικού, έχει παρουσιάσει ερευνητικές του εργασίες σε μουσεία της Πράγας, της Ζυρίχης, των ΗΠΑ, της Κύπρου κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη του για τον κρατήρα και τα άλλα εξαίρετα χάλκινα αγγεία του Δερβενιού, που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα παραπάνω ανίχνευσε ο enikos.gr από το www.archaiologia.gr.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης στο iefimerida.gr και στην Κατερίνα Ι. Ανέστη για τους γονείς του, είχε πει τον Φεβρουάριο του 2013: «Γεννήθηκα στο Παλαιό Φάληρο, με καταγωγή κυρίως από τo Kάιρο και την Κρήτη. Έχω μεγαλώσει με μια οικογένεια όπου το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πολιτική, με έντονες αντιπαραθέσεις. Ο πατέρας μου προερχόταν από την Αριστερά, είχε περάσει χρόνια στη Μακρόνησο και στην εξορία. Η μητέρα μου προερχόταν από μία συντηρητική οικογένεια.

Η ίδια -για λόγους ιστορικών ατυχημάτων- στο πανεπιστήμιο ήταν ενταγμένη ακόμη και στην ακροδεξιά, θα έλεγα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ζούσα με τον Εμφύλιο Πόλεμο μέσα στο σπίτι μου. Βέβαια, πολύ γρήγορα, από τα πρώτα χρόνια που ήταν μαζί, οι γονείς μου συνέκλιναν προς την Κεντροαριστερά και οι δύο, αν και διατηρούσαν πάντα τις διαφορές τους.

Ο πατέρας μου ψήφιζε ΕΔΑ, η μητέρα μου στη δεκαετία του ’60 έγινε «παπανδρεϊκή». Μετά την πτώση της δικτατορίας ο πατέρας μου συνέχισε να ψηφίζει Κομμουνιστικό Κόμμα, η μητέρα μου ΠΑΣΟΚ, μέχρι που στη δεκαετία του ’80 άρχισαν και οι δύο να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Κατά 80% οι συζητήσεις μας αφορούσαν την πολιτική. Ακόμη και όταν ζούσα στο εξωτερικό επί 23 χρόνια, όταν έπαιρνα τηλέφωνο τη μητέρα μου, το πρώτο πράγμα που συζητούσαμε ήταν οι πολιτικές εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η κλασική Ελληνίδα μητέρα…».

Πηγή: iefimerida.gr

One thought on “Ο πατέρας του Βαρουφάκη: 89 ετών καθηγητής και πρόεδρος της Χαλυβουργικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook