Αυτά είναι τα κριτήρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα | Ποιοι οι δικαιούχοι

αυτά-είναι-τα-κριτήρια-για-το-ελάχιστο-152836

epidomaΣτο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα η πρόταση στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ύψος του επιδόματος και τα κριτήρια των δικαιούχων, με κονδύλια ύψους μόλις 20 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για όσους έχουν ελάχιστα εισοδήματα και ζουν ουσιαστικά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, η αρμόδια επιτροπή, που απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, αλλά και από τεχνοκράτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα καταθέσει στο υπουργείο την τελική πρόταση, η οποία θα καθορίζει το μάξιμουμ της βοήθειας στα… 180 ευρώ ανά άτομο.

Και αυτό, γιατί τελικά επιλέχθηκε η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να στηρίξει μόνο τις οικογένειες που ζουν σε αντίξοες, κυριολεκτικά, συνθήκες και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα μεγάλα οικονομικά εμπόδια που τους παρουσιάζονται.

Η διάθεση του επιδόματος θα γίνει τελικά, μέσω ΟΓΑ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις μέσω ΚΕΠ, ή μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας των δήμων.

Ασφυκτικά τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται

Όπως φαίνεται, προκρίνεται η λύση της εφαρμογής εξαιρετικά περιορισμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αφού στο συνολικό εισόδημα της οικογένειας θα συμπεριλαμβάνεται το δηλωθέν αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, που θα υπολογίζεται με βάση τα περιουσιακά στοιχεία.

Βάσει της τελικής πρότασης, που εκτός απροόπτου θα παρουσιαστεί την Δευτέρα, μια οικογένεια θα επιλέγεται εφόσον το συνολικό εισόδημά της είναι χαμηλότερο του ορίου των 3.000 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το συγκεκριμένο επίδομα

Εφόσον η οικογένεια πληροί το βασικό εισοδηματικό κριτήριο, ο πρώτος ενήλικας σε αυτήν θα λαμβάνει ως επίδομα, ποσό που κυμαίνεται από 90 έως 180 ευρώ. Για περιπτώσεις με ετήσιο εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ, θα δίνονται 180 ευρώ μηνιαία στήριξη. Για περιπτώσεις που το ετήσιο εισόδημα κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 ευρώ θα δίνονται 90 ευρώ μηνιαία στήριξη, ενώ ο κάθε επιπλέον ενήλικας θα λαμβάνει 50% επί του επιδόματος που λαμβάνει ο πρώτος ενήλικας και το κάθε παιδί του σπιτιού λαμβάνει 30% επί του επιδόματος που λαμβάνει ο πρώτος ενήλικας.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 2.500 ευρώ, θα λαμβάνει ο πρώτος 180 ευρώ, ο δεύτερος 90 ευρώ και το κάθε παιδί 54 ευρώ. Συνολικά η οικογένεια θα λαμβάνει 378 ευρώ το μήνα, ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η πρόβλεψη για τα συμπεριλαμβανόμενα εισοδήματα και το τεκμαρτό εισόδημα

Όσο για τα εισοδήματα που θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό εισόδημα που έχει δηλωθεί, υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, όσον αφορά στην προέλευσή τους. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προέρχονται από:

  • Μισθωτές υπηρεσίες
  • Αυτο-απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων των ελευθερίων επαγγελμάτων
  • Γεωργικές δραστηριότητες
  • Εμπορικές επιχειρήσεις
  • Μισθώματα και άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία
  • Μερίσματα και κέρδη από κεφάλαια
  • Έσοδα από τόκους
  • Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης
  • Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης
  • Εισόδημα από προγράμματα κοινωνικής βοήθειας
  • Εισόδημα από τυχόν άλλα επιδόματα

‘Οσον αφορά στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, θα λαμβάνονται υπόψν τα εξής:

  • Στέγαση (ιδιοκατοίκηση, δευτερεύουσες κατοικίες και άλλη περιουσία)
  • Αγροτικές Γαίες
  • Οικονομικά περιουσιακά στοιχεία (πχ. αποταμιευτικοί λογαριασμοί)
  • Διαρκή Καταναλωτικά αγαθά (πχ. αυτοκίνητα ή άλλα εγγεγραμμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά)

Η αξία της κύριας κατοικίας δεν θα προσμετράται εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 80.000 ευρώ, ενώ η αξία ενός οχήματος δεν θα προσμετράται εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.000 ευρώ.

Σε δύο δήμους η πιλοτική εφαρμογή πριν την… τελική έγκριση

Βάσει του σχεδιασμού, η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πιθανότατα θα υλοποιηθεί σε δύο δήμους.

Βέβαια, υπάρχει και η πρόταση η τελική εφαρμογή να αφορά σε 6 δήμους, που θα ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το συνολικό επίπεδο εισοδήματος, το ποσοστό φτώχιας και ανεργίας (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), τον πληθυσμό και την πυκνότητά του, αλλά και την διοικητική ικανότητα να διαχειριστεί τις αιτήσεις και την καταβολή τελικά, του επιδόματος.

Πηγή: koolnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook