Αυτά είναι τα έξι βασικά τρόφιμα που στο μέλλον θα τα πληρώνουμε με… χρυσάφι

αυτά-είναι-τα-έξι-βασικά-τρόφιμα-που-στ-160303

kafes3Για λίγους και εκλεκτούς θα είναι στο άμεσο μέλλον βασικά είδη διατροφής που σήμερα τα θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η αύξηση των τιμών σε έξι συγκεκριμένα προϊόντα, θα προκύψει με βάση οικονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η έλλειψη κάποιων ειδών, αυτομάτως μειώνει την προσφορά τους, εκτινάσσει τη ζήτηση και μετατρέπει το συγκεκριμένο είδος σε… χρυσάφι.

Τα προϊόντα αυτά είναι ο καφές, η σοκολάτα, τα δημητριακά, το μέλι, το μοσχαρίσιο κρέας και, το λιγότερο κοινό, αβοκάντο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει ήδη την τιμή του καφέ και μέχρι το 2020 θα την ανεβάσει ακόμα περισσότερο. Η παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία, τη χώρα του καφέ, επιδρά αρνητικά σε όλη την παγκόσμια αγορά.

graphics_scarcefoods_1Το ίδιο ισχύει και για τα δημητριακά, για τα οποία οι ειδικοί αναφέρουν πως το 2030 θα τα πληρώνουμε στο σούπερ μάρκετ κατά 30% ακριβότερα, καθώς παράγονται από υλικά που χρόνο με τον χρόνο γίνονται ολοένα και πιο δυσεύρετα.

Η σοκολάτα εμπίπτει στην κατηγορία της αυξημένης ζήτησης, ειδικά από την αγορά της Κίνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τιμάται κατά 2,8% πιο ακριβά από ότι προηγουμένως. Αν παραμείνει η ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα, αντιλαμβάνεται κανείς πού θα φτάσει η τιμή της.

Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της τιμής του βοδινού κρέατος. Στις ΗΠΑ αυτή η αύξηση δεν είναι απλώς ενδεικτική, αλλά φαίνεται στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Η ξηρασία, και εδώ, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα.

Μείωση κατά 30%, παγκοσμίως, σημειώνεται και στον αριθμό των αποικιών μελισσών. Τούτο σημαίνει ότι παράγεται λιγότερο μέλι, άρα αυτό που διατίθεται προς κατανάλωση κοστίζει περισσότερο από ότι πρόσφατα. Οι δραστικές αλλαγές στο κλίμα επιδρούν και στην αγορά των αβοκάντο. Η Καλιφόρνια που παράγει το 95% των αβοκάντο που διατίθενται στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, άρα και μείωσης της παραγωγής.

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook